V parku odslej mirna območja

V javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP) bodo z namenom varovanja in ohranjanja živalskih in rastlinskih vrst ter habitatnih tipov že letos na Pokljuki, Mangartu in Vitrancu vzpostavili tako imenovana mirna območja.

Bled – Nekatera območja edinega narodnega parka v Sloveniji so za ohranjanje ekosistemov še posebej občutljiva, so poudarili v javnem zavodu TNP. Zato v prihodnjih treh letih načrtujejo vzpostavitev 19 mirnih območij z namenom varovanja aktivnih visokih barij, divjega petelina in belke v okviru projekta VrH Julijcev za izboljšanje stanja osmih vrst in štirih habitatnih tipov Natura 2000. Z vzpostavljanjem mirnih območij bodo letos začeli na Pokljuki, Vitrancu in Mangartskem sedlu.

Na ta način želijo v javnem zavodu TNP ohraniti kakovost tistih delov naravnega okolja, ki imajo izjemen pomen za varovanje in ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst ter habitatnih tipov, pri čemer bodo ukrepe prilagodili posebnostim posameznega območja.

Pri tem so v ospredje postavili vznemirjanje divjega petelina na območjih Pokljuke, Vogla in Kranjske Gore ter območjih planin Krstenica, Ovčarija in Planina pri Jezeru. Vznemirjanje belke pa je največje na območju Mangartskega sedla in Velega polja. »Za večino mirnih območij bo v praksi pomenilo, da obiskovalci pri izvajanju aktivnosti upoštevamo in spoštujemo obdobja največje občutljivosti vrst in jih časovno prilagodimo.« Kot so pojasnili v javnem zavodu TNP, je v tujini tovrstna ureditev z mirnimi območji že dolgoletna uveljavljena praksa. »V narodnih parkih v Avstriji, Švici in Franciji so že uvedli usmerjeno obiskovanje s poudarkom na sobivanju z naravo in spoštovanju meja oziroma naravovarstvenega režima na določenem območju.«

Ob tem so v javnem zavodu navedli tudi nekaj priporočil, ki naj bi jih obiskovalci parka upoštevali v zimskem času. Tako se je tudi pozimi treba držati označenih in ustaljenih poti ali prog, predvsem na gozdnih robovih in v gozdu. »Turo načrtujmo že doma in jo ustrezno prilagodimo,« svetujejo. Izogibati se je treba predelom, ki jih živali uporabljajo za skrivanje in prehranjevanje. To so skalni in nezasneženi predeli ali razpoke. Pri turnem smučanju se je treba izogibati redkim macesnovim sestojem. »V snežnih luknjah prezimujejo ruševci, in če se približamo njihovemu skrivališču, ptica zelo dolgo ostane mirna in zleti šele v zadnjem trenutku. To je zanjo zelo stresno, saj si mora spet narediti luknjo in nadomestiti izgubljeno energijo.« Obenem še svetujejo, da bodimo v parku tihi obiskovalci, pse pa naj imajo lastniki vedno na povodcu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/11

četrtek

-1/9

petek

-6/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.