V parku odslej mirna območja

V javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP) bodo z namenom varovanja in ohranjanja živalskih in rastlinskih vrst ter habitatnih tipov že letos na Pokljuki, Mangartu in Vitrancu vzpostavili tako imenovana mirna območja.

Bled – Nekatera območja edinega narodnega parka v Sloveniji so za ohranjanje ekosistemov še posebej občutljiva, so poudarili v javnem zavodu TNP. Zato v prihodnjih treh letih načrtujejo vzpostavitev 19 mirnih območij z namenom varovanja aktivnih visokih barij, divjega petelina in belke v okviru projekta VrH Julijcev za izboljšanje stanja osmih vrst in štirih habitatnih tipov Natura 2000. Z vzpostavljanjem mirnih območij bodo letos začeli na Pokljuki, Vitrancu in Mangartskem sedlu.

Na ta način želijo v javnem zavodu TNP ohraniti kakovost tistih delov naravnega okolja, ki imajo izjemen pomen za varovanje in ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst ter habitatnih tipov, pri čemer bodo ukrepe prilagodili posebnostim posameznega območja.

Pri tem so v ospredje postavili vznemirjanje divjega petelina na območjih Pokljuke, Vogla in Kranjske Gore ter območjih planin Krstenica, Ovčarija in Planina pri Jezeru. Vznemirjanje belke pa je največje na območju Mangartskega sedla in Velega polja. »Za večino mirnih območij bo v praksi pomenilo, da obiskovalci pri izvajanju aktivnosti upoštevamo in spoštujemo obdobja največje občutljivosti vrst in jih časovno prilagodimo.« Kot so pojasnili v javnem zavodu TNP, je v tujini tovrstna ureditev z mirnimi območji že dolgoletna uveljavljena praksa. »V narodnih parkih v Avstriji, Švici in Franciji so že uvedli usmerjeno obiskovanje s poudarkom na sobivanju z naravo in spoštovanju meja oziroma naravovarstvenega režima na določenem območju.«

Ob tem so v javnem zavodu navedli tudi nekaj priporočil, ki naj bi jih obiskovalci parka upoštevali v zimskem času. Tako se je tudi pozimi treba držati označenih in ustaljenih poti ali prog, predvsem na gozdnih robovih in v gozdu. »Turo načrtujmo že doma in jo ustrezno prilagodimo,« svetujejo. Izogibati se je treba predelom, ki jih živali uporabljajo za skrivanje in prehranjevanje. To so skalni in nezasneženi predeli ali razpoke. Pri turnem smučanju se je treba izogibati redkim macesnovim sestojem. »V snežnih luknjah prezimujejo ruševci, in če se približamo njihovemu skrivališču, ptica zelo dolgo ostane mirna in zleti šele v zadnjem trenutku. To je zanjo zelo stresno, saj si mora spet narediti luknjo in nadomestiti izgubljeno energijo.« Obenem še svetujejo, da bodimo v parku tihi obiskovalci, pse pa naj imajo lastniki vedno na povodcu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/15

sreda

2/16

četrtek

6/16

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 23:30, 27. oktober

V Radovljici se je virus najbolj razpasel med učitelji skoraj vseh šol v občini. Izobražen kader ne verjame vladi in napihovanju stanja v dr...

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !