Dostop pri nebotičniku

V Gorenjskem glasu je bil 7. februarja 2020 objavljen članek z naslovom »Iz nebotičnika na cesto«, h kateremu Mestna občina Kranj daje nekaj pojasnil.

Objekt na naslovu Bleiweisova ulica 4 – Šorlijev paviljon ima tako kot vsak obstoječi objekt pravico do lastnega priključka na javno cesto. Tudi v tem primeru je objekt že imel priključek, zaradi varnosti in funkcionalnosti pa se priključevanje tega objekta spreminja. Navedba stanovalcev v članku, da »naj bi dosedanjo dovozno pot zamenjala javna cesta«, ne drži. Gre za priključek objekta na javno cesto, ki mora biti varen in skladen s predpisi.

Razumemo, da se lastniki nebotičnika čutijo prizadete, vendar pa že trenutna situacija ni bila primerna. Predstavnicama nebotičnika, ki sta se v prvem tednu januarja 2020 zglasili na Mestni občini Kranj, je bila situacija obrazložena tako s prostorskega vidika kot tudi z vidika prometne varnosti. Seznanjeni sta bili, da gre za obstoječo javno cesto, na katero se na novo priključuje objekt Bleiweisova cesta 4, in z ugotovitvijo, da ima nebotičnik glavni vhod na Bleiweisovo cesto, in ne na Nazorjevo ulico (zadaj), kjer je zgolj servisni dostop. Predlagana rešitev (po obnovi) izboljšuje prometno varnost na Bleiweisovi cesti. Prav tako se je v pogovoru oblikovala ugotovitev, da bo potrebna ureditev pripadajočih zemljišč in parkirnih mest oziroma parkirne hiše.

Napačna je tudi navedba stanovalke nebotičnika, da »v katastru ni označena javna cesta«. Na vzhodni strani nebotičnika poteka kategorizirana cesta z oznako JP 687712, in sicer po zemljišču s parcelno številko 913/8, k. o. Kranj v lasti Mestne občine Kranj. Investitor paviljona ureja (enosmerni) čelni priključek na kategorizirano pot in izvoz na Bleiweisovo cesto. Privatizirati del javne poti oziroma jo nameniti izključno stanovalcem nebotičnika bi bilo diskriminatorno.

Lastniki nebotičnika imajo še vedno možnost določitve pripadajočih zemljišč, s čimer bi dokazovali, kaj nebotičniku v resnici pripada. Ravno tako pa imajo lastniki Šorlijevega paviljona pravico varno uporabljati objekt za namene, ki jih dovoljujejo prostorski akti.

Ne glede na vse navedeno razumemo pomisleke stanovalcev, zato smo sklicali sestanek vseh vpletenih, od pooblaščencev stanovalcev, investitorja, krajevne skupnosti in strokovnih služb na mestni upravi in bomo skušali najti sprejemljivo rešitev za vse vpletene.

Katja Štruc, vodja Kabineta župana Mestne občine Kranj

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?