Osrednja tema zbora krajanov v Poljanah je bila postavitev javne razsvetljave na območju Predmosta in Hotovlje. / Foto: Tina Dokl

Za manjše število svetilk

Na zboru krajanov v Poljanah so minuli torek odločali o postavitvi javne razsvetljave na območju Predmosta in Hotovlje ter asfaltiranju poti za Soro za namene kolesarske povezave po Poljanski dolini.

Poljane – Zbora krajanov se je udeležilo skoraj štirideset krajanov iz Hotovlje in več kot trideset krajanov iz Predmosta. Aleš Šubic, na pobudo katerega je župan Milan Čadež sklical zbor krajanov, je v uvodu najprej predstavil problematiko pretiranega osvetljevanja javne infrastrukture in objektov, posledica katerega je degradacija okolja zaradi svetlobnega onesnaževanja. Predstavil jim je tudi predvideno postavitev javne razsvetljave v okviru projekta izvedbe ukrepov za večjo poplavno varnost Poljanske Sore na območju Poljan, za katero so se tudi krajani strinjali, da je pretirana, zato so izglasovali postavitev manjšega števila svetilk, kot je predvideno v projektu.

»Varnost je najpogosteje zlorabljen argument za predimenzionirane in nepotrebne projekte javne razsvetljave,« je poudaril Šubic, ki je opozoril, da se s pretiranim osvetljevanjem že soočajo tudi na slovenskem podeželju. »Leta 2000 je bilo v Poljanah deset svetilk, danes jih je približno 70, ob nadaljevanju osvetljevanja v skladu z današnjimi pristopi na območju Poljan pa bomo pristali pri približno od 300 do 400 svetilkah, kar bi popolnoma uničilo nočno okolje in obenem popolnoma izmaličilo podeželsko podobo območja.« Nenujne razsvetljave zato ne razume kot napredek, ampak motnjo. Kot je poudaril, svetlobno onesnaževanje prinaša številne negativne učinke: »ugašanje« zvezdnega neba in onemogočanje astronomskih opazovanj, motnje dnevno-nočnega ritma pri ljudeh, posledica česar so motnje spanja in tveganja za številne bolezni, ter negativni vplivi na živali in rastline, pri čemer so posebej na udaru žuželke. Poleg degradacije okolja pretirano osvetljevanje pomeni tudi večjo porabo energije in javnih sredstev za to. »Razsvetljuje se preveč, posegi v okolje niso premišljeni,« je opozoril Šubic in to podkrepil s številnimi fotografijami preveč osvetljenih območij tudi na območju občine Gorenja vas - Poljane. Zato ga veseli, da je občina naklonjena urejanju te problematike.

V okviru ukrepov za večjo poplavno varnost na območju Poljan je namreč predvidenih tudi več novih cest, del projekta pa je tudi javna razsvetljava ob njih. »Projekt smo pripravljali štiri leta in v tem času že dvakrat racionalizirali javno razsvetljavo,« je pojasnila direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec in dodala, da je občina pripravljena prevzeti odgovornost, da se ob občinskih cestah postavi manj svetilk. Zato je udeležence zbora pozvala, naj določijo lokacije posameznih svetilk, ki se jim zdijo potrebne na tem območju. V nadaljevanju so tako glasovali o povsem konkretnem številu svetilk, ki naj bi jih postavili na območju Predmosta in Hotovlje. Na nekaterih lokacijah po novem sploh ne bo javne razsvetljave, drugje pa so število svetilk krepko zmanjšali. Aleš Šubic verjame, da s tem lahko postanejo zgled tudi za druge občine.

Manj pozornosti kot javna razsvetljava je bilo deležno predvideno asfaltiranje poti za Soro za potrebe kolesarske povezave po Poljanski dolini. »Po mojem mnenju na območju naše krajevne skupnosti za namene kolesarske povezave ne potrebujemo praktično nobenih gradbenih posegov. Kolesarska pot bi morala enostavno naravno slediti obstoječim potem, razen kjer to iz objektivnih razlogov nikakor ni mogoče,« je razložil Šubic, pri čemer ga je podprla tudi velika večina krajanov. Skoraj osemdeset odstotkov jih je glasovalo za to, da poti ostanejo makadamske.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 15 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-3/19

torek

-3/20

sreda

-2/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.