Zimske počitnice

Hvaležna sem, da si lahko omislimo zimske počitnice s smučanjem.

Letos smo dolgo časa oklevali, bomo sploh smučali ali ne, saj ni nič snega, koliko nas bo še smučalo. Tako se je zgodilo, da smo na naše stalno smučišče poklicali za rezervacijo hiše šele teden dni pred počitnicami. V dobri veri in v znaku izkušenj iz preteklih let še nikoli, nikoli niso bile vse hiše na smučišču zasedene, pa jih je sedaj že več 25. Točno to se je zgodilo. Kako je to mogoče, vse zasedeno? Kaj pa sedaj? Kot da je konec sveta. Saj je smučišč še veliko, poiščimo kaj drugega. Ko smo pa tako razvajeni – hiša mora biti na smučišču, cena vozovnic je izjemno ugodna. Kje boš sedaj dobil približno podobno nastanitev, cena vozovnic ni nikjer tako ugodna in temu primerno je tudi smučišče … Sprijaznili smo se z dejstvom, da ne bo konec sveta, in naredili načrt dnevnih izletov. Hodili smo po hribih in imeli dnevne smučarske izlete. Najbolj nam je bil všeč Kanin, ki v povezavi s smučiščem Na Žlebeh (Sella Nevea) nudi fantastično vzdušje gorskega smučišča. Obdan si z visokimi gorami in občutek smučanja med hribi na naravnem snegu je danes že skoraj spomin na preteklost. In mi prvič smučamo na tem smučišču? Čudovito, popolno. Vožnja nazaj domov je bila zame prava muka. Nisem mislila, da me to tako utrudi. Morda je tako tudi prav. Šele ko nečesa nimaš, ugotoviš, kaj ti to pomeni, se preizkusiš, ti to zares ustreza ali ne. Sedaj vem, kaj pomeni dopust, ko zamenjaš okolje. Meni ustreza mir, odmaknjeni kraji brez trgovin, restavracij in gostiln, kar je povsem običajna ponudba turističnega središča. Dopust pomeni, da se nikamor ne mudi. Da lahko mirno poležavam, kuham in jem, kadar mi paše, ne gledam na uro. Smučanja imam štiri ure v celem dnevu več kot dovolj, ostalo pa je počitek, odklop, nič vožnje, dražljajev, nakupov. Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po vijuganju. Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra. Kava je vodena, jabolčni zavitek brez okusa, cene so visoke, hrupna glasba se vije iz vsakega kota. Kakšen poseben gost sem jaz? Ko glavnina smučarjev odide ali imajo opoldanski počitek, se stacionarni gosti zopet lahko vrnemo na smučine brez gneče. In ko se dnevni gosti odpeljejo domov, je na prelazu mir, visoke smreke, ki odsevajo svojo trdoživost. Kadar je jasno, opazujem zvezde, ko sneži, gazim po novozapadlem snegu in se napajam z mirom.

Kako dobro, da človek spozna samega sebe. Potem moraš biti dovolj iskren in pogumen, da temu slediš. In še nekaj sem sklenila, smučala bom tam, kjer bo sneg večinoma naraven. Smučati na belem jeziku med travo, zvončki in trobenticami zame niso več zimske radosti. Za moj hobi ne bo treba porabiti toliko elektrike in vode. Bom pač spremenila svoje zimske navade.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 36 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-1/18

nedelja

-2/18

ponedeljek

-3/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o