Razstava študentov urbanizma bo odslej na ogled v mengeški osnovni šoli.

Med idejami in stvarnostjo

V Mengšu, kjer po dokončanju obvoznice snujejo nadaljnji prostorski razvoj mesta, je na ogled tudi razstava študentov urbanizma ljubljanske Fakultete za arhitekturo.

Mengeš – V sredo so v Mengšu odprli razstavo So:mesta, ki so jo sicer že ob koncu lanskega študijskega leta pripravili študenti drugega letnika urbanizma na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo. Ker razstava med drugim obravnava tudi območje Mengša, kjer po dokončanju obvoznice snujejo nadaljnji urbanistični razvoj mesta, so na pobudo občinske uprave študenti izsledke raziskovanja predstavili v mengeškem kulturnem domu, odslej pa je na ogled v tamkajšnji osnovni šoli.

Kot je povedala mentorica Polona Filipič s Fakultete za arhitekturo, ki je poleg asistenta Sinana Mihelčiča pomagala študentom pri pripravi projekta, so pri idejnih zasnovah za področje Mengša upoštevali ključne trajnostne zahteve ter se hkrati ukvarjali z vprašanjem, kako ustvariti sosesko, v kateri se prebivalci med seboj povezujejo, ne pa izolirajo za stenami svojih domov, kot je dandanes vse bolj v navadi.

Študenti so si ob obvoznici zamislili sedem stanovanjskih sosesk z enostanovanjskimi hišami, med katere pa so umestili tudi parke in otroška igrišča, športni park, kolesarsko in pešpot pa tudi tržnico in vodne površine.

Kot nam je povedal podžupan Bogo Ropotar, je tovrstno iskanje sinergije med občinskimi strukturami in študenti pomembno za prostorsko urejanje v prihodnjih desetletjih. »Študentje so pokazali precej kreativnosti in nakazali tudi nekaj zanimivih rešitev, kako bo potekalo prostorsko planiranje v resnici, pa je precej odvisno od finančnih zmožnosti in ne nazadnje tudi odločitev lokalne politike,« je povedal podžupan, ki dodaja, da se zavedajo trenda priseljevanja, saj je s svojo lego, naravnimi danostmi in infrastrukturo med bolj zaželenimi mesti. »Pred približno dvajsetimi leti smo beležili med štiri in pet tisoč prebivalcev, danes jih je okoli 8500, zagotovo pa se bo širil tudi v prihodnje,« je pojasnil Ropotar.

Že v prihajajočih mesecih pa občina začenja urejanje mestnega jedra, ki se je po dokončanju obvoznice sprostilo predvsem težkega tovornega prometa. Tako bodo predvidoma jeseni začeli urejanje Slovenske ceste. Gre za državno investicijo v vrednosti okoli šeststo tisoč evrov, na občinski upravi pa ob tem vidijo tudi priložnost, da mestno jedro naredijo prijaznejše za pešce in kolesarje. V prihodnje pa načrtujejo tudi gradnjo dvonivojskega parkirišča in ureditev tržnega prostora za kulturnim domom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/16

petek

1/15

sobota

-1/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.