Predlagali bodo in glasovali

V občini Škofja Loka začenjajo konkretne korake pri uveljavljanju participativnega proračuna: z delavnicami v krajevnih skupnostih in s pozivom krajanov, naj oddajo svoje predloge, kaj bi si želeli v svojih krajih.

Škofja Loka – Projekt so poimenovali Naša Loka s podnaslovom Predlagaj, glasuj, sodeluj, ki naj prebivalce občine spodbudi k predlogom za izboljšanje življenja v njihovih krajih. V odločanje želijo vključiti čim več občank in občanov, pričakujejo tudi čim več dobrih predlogov, ob tem si želijo vključenosti in dialoga, je ob predstavitvi projekta dejal župan Tine Radinja. Predloge bodo za svojo krajevno skupnost lahko prispevali in o njih tudi glasovali vsi prebivalci, stari nad 16 let. V prihodnjih dneh v vseh 11 krajevnih skupnostih načrtujejo delavnice, kjer bodo krajankam in krajanom pojasnili proces. Včeraj so gospodinjstva v občini o tem prejela tudi zloženko, navodila z glasovnico pa je mogoče dobiti tudi na spletni strani občine. Že na delavnicah (prva bo 10. marca na Trati) ali pa pozneje prek spleta bodo lahko krajani prispevali svoje predloge, ki jih bodo zbirali do 20. aprila.

Za te projekte občina namenja 275 tisoč evrov, kar predstavlja dober odstotek sicer 24 milijonov evrov vrednega občinskega proračuna. Ta delež ob doseženih ciljih prvega postopka lahko še povečajo, je dejal župan Tine Radinja, ki dodaja, da so se osredotočili na krajevne skupnosti, pretežno na podeželje, kjer je še veliko možnosti, kako izboljšati življenje krajanov, ki pa imajo o tem zagotovo tudi veliko dobrih zamisli. V Sloveniji je že nekaj občin, ki izvajajo participativni proračun, najbolj znan je primer Ajdovščine, kjer so končali drugi krog in začenjajo tretjega. S strokovno ekipo je občina Škofja Loka po Radinjevih besedah počrpala znanje iz primerov dobrih praks in se letos tudi sama lotila novosti.

Kako bo vse skupaj potekalo, je pojasnil Rok Primožič, vodja oddelka za družbene dejavnosti na občini in koordinator projekta Naša Loka: »Za vsako od krajevnih skupnosti je na voljo po 25 tisoč evrov, v okviru teh sredstev lahko krajani predlagajo projekte, vredne od tri do 15 tisoč evrov. Na spletni strani so objavljena tudi druga merila: da gre za področja, kjer je pristojna občina, da predlogi ne zadevajo cestne in komunalne infrastrukture, ki ju občina ureja prek drugih projektov, da predlogi ustrezajo sprejetim prostorskim aktom in strategijam. Vse prispele predloge bo občinska uprava pregledala in ovrednotila in uvrstila na seznam za glasovanje, ki bo potekalo na začetku junija.«

Predlogi, ki bodo dobili največ glasov, bodo prepoznani kot prednostni in jih bo občinska uprava v enem letu tudi uresničila, napoveduje župan Tine Radinja, ki verjame, da ima Škofja Loka veliko kreativnega potenciala. Po prvem letu participativnega proračuna bodo ocenili cilje prvega obdobja in šli v naslednji poziv. Pričakujejo, da bo novost prebivalcem prinesla novo infrastrukturo, ureditev vaških jeder, pridobitve na področju turizma, kulture, prireditev, skratka tisto, za kar bo večina krajanov ocenila, da najbolj potrebujejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/18

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.