Marijan Roblek, direktor Mlekopa

Velika negotovost

Prodaja mleka v Italijo in Hrvaško za zdaj poteka še dokaj normalno, a je velika negotovost, kako bo v prihodnje. Odkupne cene mleka se znižujejo.

Kranj – Surovo mleko je hitro pokvarljivo blago, ki ga ni mogoče skladiščiti, ampak ga je treba čim prej predelati. V normalnih razmerah so poti od prireje do predelave in prodaje ustaljene in utečene, drugače je v kriznih časih, ko se na teh poteh postavijo različne ovire. Kako v sedanjih kriznih razmerah, ki so posledica širjenja koronavirusa, poteka prodaja mleka v sosednjo Italijo, kamor Slovenija na leto proda okrog 160 milijonov litrov mleka, in na Hrvaško, kjer letna količina znaša približno 40 milijonov litrov?

Kot je povedal Marijan Roblek, direktor Mlekopa, podjetja za trženje mleka, ki je pomemben prodajalec gorenjskega mleka v italijanske mlekarne, prodaja mleka v Italijo zdaj poteka še dokaj normalno, v okviru pogodbenih količin, a ob tem je tudi velika negotovost, kako bo s prodajo v prihodnje. Negotovost izhaja iz tega, da so italijanski potrošniki ustvarili zaloge hrane, ki ne bodo tako kmalu pošle, da je zato, ker ni turizma, potrošnja hrane manjša, da so zaprte šole in druge javne ustanove ter številni gostinski lokali, da je zaradi zaostrovanja razmer tako na naši kot na italijanski strani vse težji transport mleka ... »Odkupne cene mleka se znižujejo, ne samo na italijanskem, ampak tudi na slovenskem trgu. Posledice širjenja koronavirusa so to zniževanje cene še pospešile, verjetno pa se bo zniževanje še nadaljevalo,« ugotavlja Marijan Roblek in dodaja, da odkupovalci mleka v Sloveniji »premlevajo« tudi najbolj črni scenarij, po katerem bi se prodaja surovega mleka v tujino zaustavila. Če bi Italija in Hrvaška za slovensko mleko zaprli meje, bi bilo treba na dan predelati v trajnejše izdelke od 450 do 500 tisoč litrov mleka, vendar je problem v tem, da Slovenija za to nima dovolj predelovalnih zmogljivosti.

Prodajo mleka na Hrvaško zdaj otežuje predvsem transport, vozniki tovornjakov s cisternami mleka potrebujejo za prehod slovensko-hrvaške meje tudi po deset, petnajst ur in so pri tem ne glede na to, da prevažajo hitro pokvarljivo blago, v enakem položaju kot ostali prevozniki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 85 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-3/18

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.