Potovanje nazaj

Začnimo potovati od delte Donave v Romuniji preko Djerdapa do Beograda in do konca enega izvira. Občudujemo neskončna močvirja, ki jih ustvarja reka. Fascinirani smo ob hidroelektrarni Djerdap na meji med Srbijo in Romunijo. Mnogi smo obiskali Beograd, splave na Donavi. Ob rekah so vedno nastajala naselja. Vodo nujno potrebujemo za življenje, izkoriščamo jo za energijo, za kmetijsko in drugo gospodarsko dejavnost. V Donavo se že na Hrvaškem izliva Drava, v Dravo pa Mura. Tako počasi potujemo proti severu, proti izviru vode. Pogosto bolj občudujemo, kaj vse je človek ob reki ustvaril kot samo reko. Vendar reka ne teče zaradi človeka. Mnogo starejša je. In ne meni se za človekove težave. Njen namen ni odvisen od človeka. Je pa odvisna od svojega izvira. Ko v Avstriji na reki Muri ob poti navzgor izginejo elektrarne, postane reka majhna. Manj kot je naselij, bolj je čista. Bližje kot smo izviru, višje smo, bolj je neokrnjena narava in po dolgem potovanju smo končno pri izviru, ki teče in teče. Kdo ve, kako bi bilo, če bi se lahko spustili še v nedrje gore, ki se je dala na razpolago tej reki. Zaradi tega izvira je pokrajina drugačna, zaradi izvira imamo elektrarne, zaradi izvira so nastajala mesta, plovne poti … Izvir je srčika vsega, kar je nastalo od začetka do konca. Izvir je postavljen med mogočne gore. Če se le malo umirimo, se lahko čudimo in začutimo veličastnost Narave, gora, čistega izvira, ki ne presahne.

In kako je s človekom? Zagotovo je najmanj del Narave. Tudi pri ljudeh najprej občudujemo svoje dosežke. Še bolj tiste, ki so vidni, veliki, pompozni, reklamirani, obiskani. Človek si še dodatno nalaga filtre, ki mu preprečujejo videti svoje bistvo. Sami si postavljamo ovire, da ne vidimo lastnega izvira. Vir, ki izvira v meni, ravno tako deluje, četudi se ga ne zavedam. Zaradi njega sploh obstajam. In mi se osredotočamo na dosežke, medalje, hiše, avtomobile, diplome, delnice … vse, kar je vidno. A ni to smešno. Bistvo, vir, pa v meni živi in se ne zmeni za moje odločitve. Le omogoča mi življenje. Kot reka omogoča veliko dobrega. Kar je še bolj smešno, mi se osredotočamo na tisto, kjer nas drugi hvalijo. Kot da bi to imelo kakšno povezavo z mojim izvirom. Izgubljamo energijo, življenje, leta in leta za popolnoma nepomembne stvari.

In ob vsem našem trudu pride mikroskopsko majhen virus in nam postavi naše dosežke na glavo. Morda pa nas sili v drugačno razmišljanje. Od kod sem? Kakšen je moj izvir? Kakšna je moja voda pri izviru? Kaj sem jaz v izviru – brez diplome, brez premoženja, brez bahavih dosežkov, brez otrok … Kaj se zgodi, ko se srečata dva čista izvira? Pri izviru ni virusa, ni bedarij. Tam je preveč lepo. Smo samo čisti ljudje, brez škodoželjnosti. Vrnimo se že končno enkrat domov.

Oddaj svoj komentar

Kranj 19°

pretežno oblačno
vlažnost: 71 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/23

sobota

11/24

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....