Peter Prevc je prišel na skupne treninge dobro pripravljen. / Foto: Gorazd Kavčič

Najprej bodo skakali v Žireh

Naši najboljši smučarski skakalci so po tradiciji skupne kondicijske priprave na novo sezono začeli na kranjskem stadionu, prve treninge na skakalnicah pa vodstvo reprezentance načrtuje naslednji mesec v Nordijskem centru Poclain v Žireh.

Kranj – Na začetku prejšnjega tedna je potekala seja odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, na njej pa so predstavili tudi novosti v reprezentancah, ki morajo biti potrjene še na seji zbora. V moško A-reprezentanco za smučarske skoke so uvrščeni Peter Prevc, Domen Prevc, Žiga Jelar (vsi SK Triglav Kranj), Anže Lanišek (SSK Mengeš), Timi Zajc (SSK Ljubno BTC), Jernej Damjan in Tilen Bartol (oba SSK SAM Ihan). Žensko A-reprezentanco za novo sezono sestavljajo: Ema Klinec, Nika Križnar (obe SSK Žiri), Katra Komar (SSK Bohinj), Urša Bogataj, Špela Rogelj (obe SSK Ilirija), Jerneja Brecl (SSK Mislinja) in Maja Vtič (SSK Zabrdje).

Izguba namesto dobička

Odbor je prejšnji teden obravnaval tudi poročila za minulo in načrte reprezentanc za novo sezono ter finančno poročilo. »Ugotovili smo, da se je ugodno finančno stanje ob koncu leta, ki je pri nas od maja do maja, močno pokvarilo zaradi situacije s koronavirusom. Predvsem zato, ker so nam odpadale zadnje tekme v mesecu marcu, se pravi norveška turneja in Planica. Ocenili smo, da se bo zaradi epidemije minula sezona končala z minusom okoli sto tisoč evrov. Načrt je bil, da sezono končamo pozitivno z od dvesto tisoč do tristo tisoč evrov. A ker sezona ni bila izpeljana do konca, smo sponzorjem podali poročilo, da nismo izpeljali programa. Tako smo morali upoštevati manjša vplačila. Zaradi prestavitve tekme v Planici je odpadel dobiček od TV-pravic v višini 138 tisoč evrov in dobiček od vstopnic. Če bodo stvari normalno tekle, pa bomo ob svetovnem prvenstvu in svetovnem pokalu v Planici to leto seveda končali pozitivno,« je pojasnil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič in dodal, da tako v moški kot ženski A-reprezentanci teče vse po programu, za zagotavljanje likvidnosti pa bo treba zmanjšati program v ostalih reprezentancah.

»Lahko rečem, da se odhodkovna stran obvladuje, težava pa je seveda s prihodkovno zaradi znanih razlogov. Iščemo nove sponzorje, stari pa ostajajo. Šli smo jim tudi na roko, zaradi različnih situacij, ki jih sponzorji imajo. Rad bi pohvalil pripravljenost reprezentantov za pomoč v teh časih. Fantje in dekleta so bili pripravljeni pomagati Mercatorju in razvažati naročeno hrano po domovih, pomagali pa so tudi hmeljarjem v sodelovanju s Pivovarno Laško. Obe akciji sta bili zelo odmevni, tako da se zahvaljujem vsem,« je tudi poudaril Ljubo Jasnič in dodal, da so marca vsem zaposlenim zmanjšali plače za dvajset odstotkov ter prekinili plačevanje materialnih stroškov.

Dobro pripravljeni na skupne treninge

Potem ko so skoraj dva meseca trenirali doma, so se prejšnji teden člani moške A-reprezentance zbrali na prvih skupnih treningih na kranjskem stadionu, minuli četrtek pa so pripravili tudi srečanje z novinarji.

»Minula sezona je bila predčasno končana, nato pa bi sledilo obdobje počitka. Tako za nas bistvene spremembe v pripravljalnem obdobju ni bilo. Ker so se tekmovanja nekaj prej končala, so se priprave tudi prej začele. Fantje so do prejšnjega tedna trenirali v domačem okolju, poudarek pa je bil na razvoju vzdržljivosti. Kot ugotavljam po prvih skupnih treningih, so fantje vadbo dosledno izvajali in so na področju vzdržljivosti že zelo dobro pripravljeni. To bo zelo pomembno, saj se nam obeta zelo dolga sezona,« je povedal glavni trener Gorazd Bertoncelj in pojasnil, da je na treningih trenutno poudarek na pridobivanju eksplozivne moči in hitrosti.

»Testov oziroma meritev še nismo izvajali, ravno sedaj pa se dogovarjamo, da bi se temu posvetili na začetku junija. Prav tako načrtujemo treninge na skakalnicah, saj imamo doma, zlasti v Kranju in Planici, odlične vadbene pogoje. Že v naslednjih dneh pa bomo šli na 60-metrsko skalnico v Žiri, ki je za prve treninge v sezoni zelo primerna. Kasneje bomo morda trenirali tudi v tujini,« pravi Gorazd Bertoncelj in dodaja, da še ni znano kdaj in kje bodo poletne tekme. »Upam, da bodo vsaj do jeseni na sporedu vsaj nekatere tekme, saj te pokažejo smernice za zimsko sezono. Prav tako bomo že poleti pripravljali interna tekmovanja, tako da bosta tekmovalni naboj in konkurenčnost znotraj ekipe čim večja,« tudi razmišlja trener Bertoncelj.

Motiviran v novo sezono

Kot naš najboljši je sezono na osmem mestu v svetovnem pokalu zaključil Peter Prevc. V Lillehammerju je skočil celo na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

»Precej laže je bilo, ker sem sezono zaključil z dobrimi rezultati. Treba pa je vedeti, da to ne pomeni, da bi lahko kaj več počival, saj dobri ali slabi rezultati ne pomenijo, da bo šlo tako tudi naprej. Ko se po sezoni odločiš, da boš nadaljeval kariero, je pač treba biti zelo motiviran. Je pa laže, ker veš, da si dobro delal,« razmišlja izkušeni Peter Prevc, ki je čas v karanteni preživljal s svojo družino, tudi še ne dveletnim sinom.

»Nikoli nisem dajal poudarka poletnim tekmam. Te so bile bolj namenjene testiranju opreme, bilo so nekakšen psihološki test. Letos tega očitno ne bo veliko in bo pač treba počakati, kaj bo vse skupaj pomenilo,« razmišlja Peter Prevec, ki se zaveda, da jih prva velika preizkušnja čaka že v decembru, ko naj bi bilo v Planici preloženo svetovno prvenstvo v poletih.

»Najbrž bo zaradi svetovnega prvenstva, ki bo že v decembru, marsikaj drugače. Zlasti prve tekme bodo morda bolj živčne, morda pa bodo celo bolj pomirjujoče. Do takrat je še dolgo časa in treba je iti korak po koraku,« še dodaja Peter Prevc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?