Meti Plava in njegov zagovornik Mitja Sever / Foto: arhiv GG

Brata izsiljevanje zanikata

Brata Meti in Edi Plava sta včeraj prisluhnila predstavitvi obtožnice, ki ju bremeni izsiljevanja Aleksandra Arha. V zagovorih sta oba zatrdila, da sta nedolžna.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču je včeraj okrožna državna tožilka Polona Košnjek predstavila obtožnico zoper brata Edija in Metija Plavo. Obtožuje ju storitve kaznivega dejanja izsiljevanja na škodo Aleksandra Arha za znesek več deset tisoč evrov.

Oškodovanec si je po navedbah obtožbe od Edija Plave izposodil petdeset tisoč evrov. Ko je dolg začel vračati, pa naj bi obtožena brata od njega zahtevala vedno večji znesek. Ko je menda že vrnil sedemdeset tisoč evrov, naj bi zahtevala še več, kar naj bi podkrepila z grožnjami (Meti Plava) in fizičnim nasiljem (Edi Plava). Kot je pojasnila tožilka, je Edi Plava obtožen izsiljevanje v višini 51 tisoč evrov, brat Meti pa vsaj v višini 40 tisoč evrov.

Obtožena krivdo kategorično zavračata. Edi Plava je tričlanskemu sodnemu senatu, ki ga vodi sodnica Polona Kukovec, pojasnil, da vztraja pri izjavi, ki jo je podal pred preiskovalnim sodnikom. Povedal je, da je bil odnos z Aleksandrom Arhom vedno korekten, dobronameren, razumevajoč in da ni bilo nobenega izsiljevanja. Ob tem je poudaril, da je oškodovancu denar posodil leta 2011 in da do danes še ni prejel nazaj celotnega zneska. O morebitni dopolnitvi zagovora se bo odločil po zaslišanju prič, je dodal. Edi Plava prav tako zatrjuje, da očitanega dejanja ni storil, kar namerava v kazenskem postopku tudi dokazati.

Kako natančno je potekal dolžniško-upniški odnos med obtoženima in oškodovancema, koliko jima je plačal in koliko denarja sta od njega zahtevala in na kakšen način, bo v nadaljevanju razkril kazenski postopek. Sodišče je sicer že včeraj nameravalo zaslišati oškodovanca Arka ter njegova ženo in sina, a jim vabila po pošti ni uspelo izstaviti, je pojasnila sodnica Polona Kukovec, ki je nadaljevanje glavne obravnave napovedala za 15. junij.

Naj spomnimo: Meti Plava je obtožen tudi izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna, od katerega naj bi po obtožbah tožilstva v petih letih tudi ob uporabi groženj in fizičnega nasilja izsilil okoli 1,34 milijona evrov. Na kranjskem sodišču so ga januarja lani spoznali za krivega le po nekaterih delih obtožbe in ga obsodili na tri leta zapora. Višje sodišče v Ljubljani je kasneje sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v ponovno odločanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

jasno
vlažnost: 60 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/31

petek

16/24

sobota

13/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 11. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Kranj, 11. julij 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

 

 
 

 

 
 
 

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 08:14, 10. julij

Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?
Tam za nekih 30 do 40 ljudi, pa da ima žar???

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 07:23, 10. julij

Strinjam pa se da ta vlada ni kaj dosti vredna, in edina rešitev bi bila da še razpišejo nove Volitve, še prej pa je treba spremeniti zakon...

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 07:15, 10. julij

Mene pa najbol zanima zakaj imamo take luknje v zakonu? Recimo Šarec,M je sam odstopil kot Premier ? Zdaj pa kokodaka v ozadju in bi spet ra...

Žeja je že znak dehidracije / 07:00, 10. julij

Ko sem žejen, pijem, ko nisem ne pijem, pijem pa tisto, kar mi je pri roki in kar najbolj ustreza. V celi dobi razvoja človeštva so ljudje ...

Žeja je že znak dehidracije / 17:25, 9. julij

A je to članek za umsko zaostale ?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 14:58, 8. julij

Zanima me, zakaj je ga Arko morala že po enem letu, kot direktorica Doma Petra Uzarje v Tržiču zapustiti vodenje zavoda.. Očitno je nad zapo...