Minister Zvonko Černač ob obisku Kopačnice

Z župani o kohezijski politiki

Ob obisku Poljanske doline se je minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač minuli teden z županoma občin Žiri in Gorenja vas - Poljane pogovarjal o izvajanju projektov s pomočjo evropskih sredstev.

Kopačnica – V sklopu delovnih obiskov po slovenskih občinah, ki jih je začel že v maju, se je minister Černač minuli teden mudil v Poljanski dolini. Sestal se je z županom Občine Žiri Janezom Žakljem in županom Občine Gorenja vas - Poljane Milanom Čadežem, ki sta mu predstavila dosedanje izkušnje z izvajanjem projektov s pomočjo evropskih sredstev, izmenjali pa so tudi poglede na evropsko kohezijsko politiko v novem programskem obdobju 2021–2027.

Minister si je v okviru obiska ogledal tudi lokacijo za novi glamping center Charming Slovenia, ki nastaja v Kopačnici. Kot je pojasnil lastnik blagovne znamke Charming Slovenia Iztok Podkrižnik, gre za milijon do dva milijona evrov vreden projekt, ki ga bodo premišljeno umestili v neokrnjeno naravno okolje doline Kopačnice.

»Župana sta opozorila na preveč zbirokratiziran in zapleten sistem izvajanja evropske kohezijske politike in predlagala, da bi bilo v prihodnje mogoče uporabiti evropska sredstva za tisto, kar lokalne skupnosti dejansko potrebujejo, a teh potreb na ravni države oziroma Evropske unije doslej niso prepoznali,« je po obisku v Poljanski dolini poudaril Černač in kot primer navedel gradnjo manjših kanalizacijskih sistemov ter podporo novim turističnim produktom in vlaganju v izboljšavo zmogljivosti pri oskrbi starostnikov. Zato se zavzema za poenostavitev postopkov in pravil na ravni države. »Za naprej je treba oblikovati jasna navodila, ki bodo veljala čez celotno finančno perspektivo,« je poudaril. Prepričan je tudi, da je treba izboljšati komunikacijo med tistimi, ki sredstva na različnih ravneh uporabijo, in tistimi, ki sredstva upravljajo. Posebej je omenil tudi dodatna sredstva v višini 750 milijard evrov na ravni Evropske unije, ki jih je za odpravo posledic pandemije covida-19 predvidela Evropska komisija. »Iz tega naslova bo Slovenija upravičena do 2,6 milijarde evrov za ukrepe na področju zdravstva, gospodarstva in trga dela. V tem okviru bomo spremenili operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020 in pripravili podlage za naprej,« je še pojasnil minister. Pri tem so si zastavili pet prednostnih ciljev. »V ospredju bo zelena paradigma, v okviru katere bi lahko zagotovili evropska sredstva tudi za že omenjene manjše kanalizacijske sisteme, ki zajemajo pod dva tisoč populacijskih enot in ki jih doslej ni bilo mogoče financirati z evropskim denarjem,« je razložil minister. Veliko pozornosti naj bi v prihodnje namenili še prehodu na obnovljive vire, energetski obnovi stavb, krepitvi javnega prometa in izboljšanju zdravstvene infrastrukture. Župan Milan Čadež ne dvomi, da bodo uspešni pri pridobivanju evropskih sredstev. »Pri tem se je minister izkazal že pred osmimi leti, ko smo tudi mi črpali sredstva ministrstva za infrastrukturo za energetsko obnovo Sokolskega doma in zdravstvenega doma v Gorenji vasi. Enako pričakujemo tokrat.« Ministru je predstavil projekte, pri katerih bi potrebovali dodatna sredstva, in sicer celovito zgodbo dvorca na Visokem, Rupnikove linije, ureditev središča Poljan in novogradnjo podružnične šole v Javorjah.

Minister si je v okviru obiska ogledal tudi lokacijo za novi glamping center Charming Slovenia v Kopačnici. »Gre za enega izmed lokalnih projektov, ki sledijo usmeritvam Slovenije na področju razvoja turizma, ki v ospredje postavlja sonaravni turizem, po katerem je tudi vedno več povpraševanja,« je poudaril minister. Verjame, da bodo tudi taki in podobni projekti lahko v prihodnje podprti z evropskimi sredstvi. Glamping, ki ga načrtujejo v Kopačnici, bo po besedah Iztoka Podkrižnika gostom v prvi vrsti ponudil lepo naravo, trudili se bodo vključevati tudi lokalne ponudnike ter obstoječo turistično ponudbo na tem območju, predvsem pohodništvo in kolesarjenje. »Ta čas je v igri še več različnih variant, saj želimo končni produkt izpiliti do te mere, da bi res dobili presežek, ki bo v ponos tako nam kot investitorju kot domačinom.« V načrtu imajo sicer več različnih tipov prenočitvenih zmogljivosti, od montažnih hišk za dve osebi do dvokapnic. »Želimo, da bi bilo dostopno prav vsakemu gostu, zato ne bomo ponudili le namestitev za pet zvezdic, ampak mešanico vsega,« je ob tem poudaril Podkrižnik. Termalno vodo, ki izvira v Kopačnici, bodo izkoristili pri gradnji dveh nepokritih bazenov, enega večjega plavalnega in drugega manjšega otroškega. Sprva naj bi namreč storitve ponujali zgolj v poletni sezoni, bodo pa pripravili tudi vse potrebno, da bi bil glamping lahko na voljo vse leto. »To bo odvisno tudi od drugih ponudnikov v dolini, predvsem smučišča,« je pojasnil Podkrižnik.

Ta čas pripravljajo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, po pridobitvi katerega računajo, da bi projekt lahko končali v enem letu. »Upam, da se bo prihodnje leto začelo premikati in bi lahko začeli graditi,« je dejal Podkrižnik in dodal, da skupaj načrtujejo okrog petdeset namestitvenih enot, saj območja ne želijo prenatrpati. »Objekte bomo poskušali umestiti z občutkom, da bo to kraj, ki bo res namenjen počitku.« Naložba bo po njegovi oceni vredna od milijona do dveh milijonov evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 86 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/12

ponedeljek

4/5

torek

0/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 13. april 2021

Mreža za starejše

RAZSTAVE / Škofja Loka, 13. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

OBVESTILA / Tržič, 14. april 2021

Mreža za starejše

DELAVNICE / Tržič, 14. april 2021

Zgodovinski pregled obuvanja na Gorenjskem

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !