Mankica Kranjec je pričevalka nekega časa in hkrati dokumentaristka podob, ki počasi, a vztrajno izginjajo.

Fotografska povest o dobrih ljudeh

V Galeriji Brigita na Lancovem pri Radovljici gostuje fotografska razstava z naslovom Po stopinjah mojega deda fotografinje in novinarke Mankice Kranjec.

Mankica Kranjec je pričevalka nekega časa in hkrati dokumentaristka podob, ki počasi, a vztrajno izginjajo. Tokrat z izbranimi vizualno zanimivimi prizori prekmurskih ravnic predstavlja motive slikovitih krajev, kjer je njen ded, pisatelj Miško Kranjec, preživljal svojo mladost v močvirju. »To je moja povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, kjer je nekoč hodil moj ded,« pravi avtorica razstave.

Mankica Kranjec je slovenska novinarka in fotografinja, ki jo vedno zanima odkrivanje novih idej in novih svetov. Prav to je združila s svojo neprestano željo po umetnosti in potovanjih. Na svojih poteh v daljne dežele skuša odkriti neodkrito in prikrito – tisto, kar je mnogim pogledom pogosto zastrto, svojim fotografskim projektom pa rada vdihuje tisto nekaj drugačnega in svetovljanskega.

Obožuje vonj cvetočih češenj in navdihuje jo lepota vsakdana. Zase pravi, da je večna optimistka, ki preprosto obožuje svoje delo. Nekaj podedovanih genov za umetnost in pisanje je združila v svojem edinstvenem pogledu na svet. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani.

»Z vizualnimi podobami in skozi svoj objektiv, zlasti pa takšne, kot so videti danes, predstavljam motive slikovitih prekmurskih ravnic, kjer je dedek preživljal svojo mladost v močvirju, kamor je rad hodil na lov in kjer je lovil ribe. V svoj objektiv sem ujela stare domačije, kjer se je rad srečeval s prijatelji, in tiste vasi, kamor se je enkrat na teden s kolesom odpeljal v pekarno po svež rženi kruh ... Mnogo teh podob danes ne obstaja več in številne so se močno spremenile. Nekateri rokavi Mure so izginili, nekatere poti je prerasel gozd in nekaterih hiš danes ni več. A ostalo je Prekmurje v vsej svoji preprosti čarni lepoti. Sem pričevalka nekega časa, ki je v svoji prvotni podobi izginil, a vendar ostaja v spominih ljudi, ki so tisti svet še poznali. In hkrati sem dokumentaristka podob, ki bodo mogoče nekoč izginile. Na fotografije sem skušala zabeležiti nekaj tistih drobnih vsakdanjosti in zgodb 'malega človeka', ki jih je ded z veliko ljubeznijo, kot to zna le izvrsten pisatelj, opisoval v svojih knjigah in predvsem – kot jih je nekoč doživljal tudi sam,« je zapisala avtorica razstave, ki skozi trideset izbranih fotografskih motivov gledalcu ponuja širši vpogled v življenje ob Muri ter tako ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in svojo izkušnjo.

Gre za posebej premišljen in celostno zastavljen koncept, ki je nastajal leto dni. Fotografije so razstavljene v starih lesenih okvirjih, razstava pa je dopolnjena tudi z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini Mankičinega očeta Matjaža. Izvemo, da sta večino lesenih okvirjev Mankica in njena mama Viktorija, ki ji je med drugim pomagala tudi pri postavitvi razstave, našli pri starinarjih v zaprašenih kotih sob starinarnic in starih prekmurskih hiš.

Čeprav je bil Kranjec ravninski človek, pa je morda malce manj znano, da se je pogosto rad umaknil tudi na hribovito Gorenjsko. V Javorniku pod Sv. Joštom sta med drugim nastali literarni deli Macesni nad dolino in Mesec je doma na Bladovici. Za slednjo je prejel tudi Prešernovo nagrado.

Galerija Brigita je prvi razstavni prostor na Gorenjskem, kjer se je razstava letos ustavila. Zaradi svoje umetniške tradicije, zlasti pa zaradi izjemne domačnosti prostora v tej zanimivi gorenjski vili, razstava enkratno sovpada z začetkom kulturno-poletnega dogajanja v Radovljici in njeni okolici.

Razstava je svojo pot začela 8. junija lani v Prekmurju, v Galeriji Brigita pa bo na ogled do 18. julija 2020, potem bo svojo pot nadaljevala po Sloveniji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...