Celotno območje ob Prešernovi rojstni hiši naj bi zaživelo kot Turistični center Vrba. / Foto: Gorazd Kavčič

Idejna zasnova ureditve Vrbe

Občina Žirovnica je pripravila idejno zasnovo ureditve odkupljenega objekta Vrba 1. Za pol milijona evrov vredno investicijo bodo skušali najti zasebnega partnerja.

Projekt je tudi priložnost za razvoj Vrbe, po besedah župana med domačini ni nasprotovanja, nasprotno, imajo visoka pričakovanja.

Vrba – Potem ko je Občina Žirovnica lani za slabih dvesto tisoč evrov odkupila stanovanjski objekt v neposredni bližini Prešernove rojstne hiše, so zdaj pripravili načrt obnove in novih vsebin. Na zadnji seji občinskega sveta so jih predstavili občinskim svetnikom; ti so prižgali zeleno luč, in če bo šlo vse v skladu s pričakovanju, bi prenovljeni objekt lahko zaživel do konca leta 2022.

Kot je povedala Slavka Zupan iz podjetja K&Z, kjer so pripravili investicijski projekt z več variantami, objekt stoji na lepi lokaciji na terasi s pogledom proti Blejskemu gradu. Prešernovo rojstno hišo letno obišče dvajset tisoč ljudi, pretežno šolske skupine, prireditve pa še dodatnih sedem tisoč ljudi. V kraju ni turistične in kulturne ponudbe, zato je to priložnost, da Vrba postane nacionalna točka za prezentacijo lika Franceta Prešerna. V objektu, ki ima 423 kvadratnih metrov bruto tlorisne površine, bi po idejni zasnovi v kleti uredili sanitarije in tehnične prostore, v pritličju muzejsko kavarno, ki bi lahko sprejela en avtobus oziroma petdeset gostov, ter kuhinjo. V prvem nadstropju bi uredili štiri sobe z desetimi posteljami, v mansardi pa manjše stanovanje oziroma apartma. Velik je tudi potencial vrta in sadovnjaka, kjer bi lahko gostili 65 obiskovalcev hkrati.

Po oceni bi investicija stala dobrih 550 tisoč evrov, pri čemer ima občina več možnosti. Po eni bi vlaganja prevzel zasebni vlagatelj prek javno-zasebnega partnerstva, ki bi trajalo 25 let. Po drugi bi Občina Žirovnica najela kredit in investicijo financirala sama, zatem pa objekt oddala v najem zasebniku ali pa ga dala v upravljanje javnemu Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica. Tako po mnenju župana kot občinskih svetnikov bi bila najboljša možnost sklenitev javno-zasebnega partnerstva, zato bodo zdaj preverili, kakšno je zanimanje zasebnih vlagateljev. Po predvideni časovnici bi gradbena dela lahko začeli prihodnjo jesen, prenovljeni objekt pa bi zaživel do konca leta 2022.

Ob tem pa je župan Pogačar z obžalovanjem ugotovil, da se stvari na državni ravni odvijajo zelo počasi. Država je namreč odkupila gospodarsko poslopje, v njem naj bi uredili sprejemno pisarno, trgovinico, skladišče, dvoranico za vsaj dva avtobusa obiskovalcev, ki bo lahko tudi poročna dvorana in razstavni prostor. Za investicijo bo poskrbela država, objekt pa bo upravljal vsakokratni upravljavec Prešernove rojstne hiše, to je ta čas Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Občinski svetniki so menili, da bi oba projekta ureditve, državni in občinski, morala potekati hkrati. Žal pa sta bila doslej samo dva sestanka na to temo, poleg tega pa je najprej treba počakati, da Zavod za varstvo kulturne dediščine pripravi restavratorski načrt ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/17

sreda

7/17

četrtek

9/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Želijo spremembo zakonodaje / 21:34, 20. oktober

A ni Kitty ena čefurka k te je pošiljala na kastracijo? Dej, upoštevaj njen nasvet no...

Želijo spremembo zakonodaje / 21:31, 20. oktober

Ti imaš ženo?
A je pisunka na paprikaš TV?
Ej, a kamera je nazaj?

Želijo spremembo zakonodaje / 17:15, 20. oktober

Kitty, komentar je skopiran iz Nove.
Stavit sem šel z ženo, da bo Primož začel Novo brati, in da ga bom do volitev prepričal, da bo volil SDS.
A za znesek sprašuješ?
10€, tako kot vedno.

Želijo spremembo zakonodaje / 16:02, 20. oktober

Se opravičujem, Čoralićev... Ćordićev je toliko v Sloveniji, da človek mal zameša.... je pa večina na istem! Molzejo!

Želijo spremembo zakonodaje / 15:59, 20. oktober

Se pridružujem mnenju Wojciechowkega! Zakaj Ćoraliću 1750 € pomoči?? Kaj misli, da bo repal v nedogled in s tem preživljal svoje otroke??...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:56, 20. oktober

Janševikov ni.
Ta pojem so si izmislili tisti, ki potrebujejo notranjega sovražnika.
hehehehe

Za nekatere šola spet od doma / 13:17, 20. oktober

Šolanje na daljavo ne poteka, ker se sesuva sistem, oz. je sesut že dva dni !!