Brezplačni prevoz za starejše

Za pridobitev brezplačne vozovnice za medkrajevni javni potniški prevoz z avtobusom ali vlakom morajo upravičenci oddati vlogo po pošti ali pri prevozniku.

Vlogo za rdečo kartico pošljite na naslov Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija« ali po elektronski pošti na naslov dtmpp@gov.si (zadeva »brezplačna vozovnica Slovenija«). Upravičenci jo lahko vložite tudi na prodajnem mestu prevoznika. Kartica stane tri evre, če jo prevzamete po pošti, plačate še tri evre poštnine.

Kranj – V sredo je v veljavo stopila brezplačna vozovnica v medkrajevnem integriranem javnem potniškem prevozu za okoli šeststo tisoč upokojencev, invalidov, starejših od 65 let in vojne veterane. Ti lahko brezplačni prevoz uporabijo z rdečo kartico, za katero morajo oddati vlogo na ministrstvo za infrastrukturo ali pri prevozniku. Ne glede na starost pa brezplačne vozovnice ne morejo dobiti zaposleni, posamezniki, ki opravljajo samostojno registrirano dejavnost, poslovodne osebe v gospodarskih družbah in direktorji zasebnih zavodov. Brezplačna kartica tudi ne velja za mestni potniški promet, v tej smeri se sicer ministrstvo za infrastrukturo namerava dogovoriti z občinama Ljubljana in Maribor, kjer je mestni promet najbolj razširjen.

Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca bo brezplačen sistem medkrajevnega javnega potniškega prometa z avtobusi in vlaki s svojo preprostostjo, preglednostjo in učinkovitostjo prispeval k trajnostni mobilnosti. Minister je še napovedal, da bodo v prihodnje brezplačno kartico še nadgradili za uporabo na mobilnih telefonih. Sklep o brezplačnih prevozih za starejše je sicer sprejela že prejšnja vlada, zdajšnja pa ga je udejanjila, za kar je morala pred tem pripraviti pravne in tehnične podlage.

Kako do kartice?

Na ministrstvu bodo sprva izdali dva tisoč rdečih kartic. Kdor jo želi pridobiti, mora zanjo zaprositi z vlogo, ki je na voljo na spletni strani ministrstva in na prodajnih mestih prevoznikov. Vlogo je treba poslati po klasični (Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija«) ali elektronski pošti (dtmpp@gov.si, v zadevo naj se napiše »brezplačna vozovnica Slovenija«). Vložiti jo je možno tudi na prodajnem mestu prevoznika. V največjem gorenjskem avtobusnem prevozniku Arriva Alpetour sicer priporočajo, da zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z novim koronavirusom vlagatelji obrazce za pridobitev vozovnice raje oddajo prek ene od obeh oblik pošte. »Na prodajnih mestih skupine Arriva Slovenija je do nadaljnjega omogočena le oddaja popolno izpolnjene vloge. Izdelano kartico bomo na stroške upravičenca posredovali na stalni naslov, naveden na vlogi,« poudarjajo.

Okvirni rok za preverjanje upravičenosti in izdajo rdeče kartice je tri dni, sprva bo verjetno zaradi večjega števila vlog trajalo tudi kakšen dan dlje. Na ministrstvu priporočajo, da vlagatelj pri oddaji vloge vpiše svojo telefonsko številko, da bi se lahko tako odpravile morebitne nejasnosti. Kartice, za katere bo treba plačati tri evre in bodo veljale 365 dni od izdaje, je možno prevzeti na prodajnih mestih prevoznikov ali po pošti, za kar pa bo treba dodatno plačati tri evre poštnine.

V Arrivi še priporočajo, da upravičenci s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si vozovnico priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet tudi dejansko uporabiti. Ob tem opozarjajo, da je na avtobusih in vlakih še vedno treba upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

17/26

sreda

16/29

četrtek

16/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.

Smernice za boljšo šolo / 15:26, 10. avgust

Ivka Sodnik, vašemu fantazmiranju ne vidim konca.

Nobene praktične vrednosti nimajo vaši "izdelki" - en sam bla, bla bla......

A se ne zdite sami sami že dolgočasni?

Prva in druge lige / 11:41, 10. avgust

""...toda že leta zagovarjam dejstvo, da za klub, ki v ekipi nima večinoma svojih igralcev, pravzaprav ni pomembno, v kateri ligi igra..."""...