Andrej Stritar, Roman Tratnik, Anka Rudolf, Rafael Terpin in Dušan Škodič so v prostorih PZS predstavili novosti Planinske založbe.

Knjige za ljubitelje gora vseh generacij

V Planinski založbi Planinske zveze Slovenije so tudi letos poskrbeli za zanimivo in poučno branje, tako mlajši kot starejši bralci pa se bodo razveselili zlasti treh leposlovnih del, ki so v pomanjkanju planinskih leposlovnih edicij še kako popestrila tovrstno ponudbo.

Ljubljana – V Planinski založbi Planinske zveze Slovenije (PZS) vsako leto pripravijo raznoliko ponudbo, od leposlovja, mladinske literature do vodnikov po naših in tujih gorah, plezalnih vodnikov, vodnikov v angleškem jeziku in seveda priljubljeni planinski koledar.

»Rdeča nit letošnjih izdaj je planinsko leposlovje, ki je med bralci zelo zaželeno. Zadnja desetletja je prave planinske literature zelo malo, večinoma gre za polliterarne zvrsti,« je na letošnji predstavitvi v prostorih Planinske zveze Slovenije v Ljubljani poudaril urednik Planinske založbe Planinske zveze Slovenije Vladimir Habjan in dodal, da bodo knjižice še kako popestrile naš knjižni trg.

Smeh, Griči in besede iz srca

Že spomladi je namreč izšla zbirka planinskih humoresk Smeh z gora izpod peresa Dušana Škodiča (v Gorenjskem glasu smo jo že predstavili). V knjigi je 17 zabavnih zgodb, avtor pa jih je zbiral kar trideset let. Zabavne zgodbe z gora dopolnjujejo ilustracije Milana Plužareva.

Posebno zgodovinsko in etnološko vrednost ima zbirka 18 pravljic, pripovedk in zgodb, zbranih v knjigi Čez drn in strn. Anka Rudolf je s pomočjo zgodb vsebinsko predstavila širše območje Idrijskega, njegovih prebivalcev in njihovega načina življenja od najzgodnejših časov do današnjih dni. Vsebinsko zelo raznolike zgodbe so polne domišljije in opisov raznotere človeške nravi. »Z zgodbami se srečujem v vsakdanjem življenju in na mojih poteh. Dogodki, stvari, pripovedi, omembe malenkosti in različni pripetljaji mi vzbudijo raziskovalno vnemo. Sprašujem se, kako je bilo v resnici, poskušam vstopiti v tisti svet in moja velika želja je te konstrukte s prečudovitimi besedami slovenskega jezika naslikati bralcu,« je povedala Anka Rudolf. Knjigo bogatijo ilustracije Idrijčana, akademskega slikarja Jurija Pfeiferja.

Idrijčan Rafael Terpin je v knjigi Griči med skritimi kotički vipavskih, tolminskih in škofjeloških vrhov srkal pripovedi tamkajšnjih domačinov in vse skupaj zbral v zgodbah, ki so poklon svetu, življenju in krajini, ki izginjajo. Akademski slikar, zbiratelj anekdot in pripovedi ter sodelavec Planinskega vestnika pa v knjigi ni zbral le zgodb in svojih razmišljanj, temveč je v njej tudi zbirka njegovih slik. »Ob koncu gimnazije sem začenjal slikati, pisal pa sem že prej. Divji rovtarski svet svet sem najprej spoznaval kot študent, pa sem kasneje ugotovil, da moj spomin ni najboljši, in sem začel pisati, skicirati in fotografirati. Tega gradiva se je nabralo res veliko,« je povedal Rafael Terpin.

Vodnik in zemljevidi

Pomembna in zanimiva pridobitev za planince in ljubitelje gora je tudi vodnik avtorja Romana Tratnika z naslovom Julijske Alpe: osrednji del. »Vodnik je namenjen praktično vsem, ki se radi podajajo v gorski svet. Tako začetnikom, ki se šele seznanjajo s planinarjenjem, kot tudi izkušenim, ki bi radi pokukali v kakšen manj raziskan kotiček,« pravi avtor.

V založbi PZS so si zadali dolgoročni cilj, da bodo s kakovostnimi zemljevidi pokrili vsa naša gorstva. »Vsak zemljevid je treba pogosto popravljati, saj se svet pač spreminja. Zemljevid Triglava je ponatisnjen, maja smo izdali zemljevid Ljubljane z okolico. Tik pred izidom sta tudi Slovenska Istra, Kras in okolica ter Semič z okolico,« je povedal urednik kartografije PZS Andrej Stritar.

»V načrtu za letošnje leto smo sicer imeli izdajo desetih edicij, marca in aprila pa se je vodstvo Planinske zveze Slovenije odločilo, da program skrčimo. Tako smo izdajo nekaj edicij prestavili za eno leto. Trenutno intenzivno pripravljamo še plezalni vodnik Vertikale Slovenije avtorjev Andreja Grmovška in Viktorja Relje. Jeseni naj bi izšla tudi Vodnik po glavnih mejnikih rapalske meje avtorja Dušana Škodiča in moja leposlovna knjiga Tipanje v neznanem, v katero je vključenih 16 hribovskih zgodb iz slovenskih gora kot tudi od Karnijskih Alp do alpskih štiritisočakov in daljne Japonske,« je o načrtih povedal urednik Vladimir Habjan in dodal, da je izdaja vodnika po Bohinjski planinski poti prestavljena v leto 2021, prav tako naj bi prihodnje leto izšla prenovljena izdaja Slovensko planinstvo. »Če bodo razmere ugodne, bi lahko letos izšel še vodnik Najvišji vrhovi evropskih držav avtorjev Jožeta Draba in Andreje Tomšič Drab,« je pojasnil Vladimir Habjan in pokazal tudi planinski koledar za novo leto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/20

četrtek

12/18

petek

14/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

PRIREDITVE / Tržič, 1. oktober 2020

Fantazija v lesu

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2020

Začetek dejavnosti za otroke

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 2. oktober 2020

O rezultatih analize vode iz izvira v Zgornji Besnici

PRIREDITVE / Bled, 3. oktober 2020

Bralni krožek pisateljice Nine Kosmač

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2020

Pohod po Notranjskem

PRIREDITVE / Bled, 3. oktober 2020

Bralni krožek na Bledu

 

 
 

 

 
 
 

V torek potrdili rekordne 203 okužbe z novim koronavirusom / 11:25, 30. september

Včeraj na RTVslo pri odmevih neka mladostna sekretarka, verjetno je Beovićeva pri frizerju...

Zapora Gradnikove ceste / 10:11, 30. september

Kot izgleda je g.Kolar zelo politično močen, da je odsegel to zaporo. Če se gre občina umirjanje prometa, naj naredi zaporo na bližnjem križ...

V nesreči niso ostali sami / 15:04, 29. september

Kaj ni absurd, da vsak v nesreči najprej rešuje dokumente? Ker VEMO, da bo dobit nove največja muka in vse poti do uradnih okencev. :( Ne...

Na šoli je zelena streha / 14:36, 29. september

Zelo skeptična sem v zvezi teh zelenih streh. In kako so zagotovili, da jim ne bo zamakalo v spodnje prostore?Od oktorbra do maja je ta stre...

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.