Ana Nastran je praznovala stoprvi rojstni dan.

Zaželela si je obiska Brezij

Stanovalka škofjeloškega Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Ana Nastran je pred nekaj dnevi praznovala stoprvi rojstni dan. Zaželela si je obiska znanega romarskega središča na Brezjah na Gorenjskem oziroma Bazilike Marije Pomagaj.

Na predzadnji dan v juliju pred 101 letom se je rodila Ana Nastran, ki je sicer od konca leta 2015 stanovalka škofjeloškega Centra slepih, slabovidnih in starejših. Prihod v Center je bil povezan z njeno slabovidnostjo. Drugače je Ana doma iz Megušnice v Martinj Vrhu pri Železnikih. Rodila se je kot šesta od skupaj enajstih otrok. Svojih otrok sicer nima, ima pa zato veliko nečakov in tudi precej drugih sorodnikov, ki se včasih skupaj z osebjem Centra ne morejo načuditi, koliko življenja in dobre volje njihova Ana premore za svoja leta.

Starost Ana dobro prenaša, le malce slabše tudi sliši. Spomin ji še dobro služi, pri hoji pa si pomaga s hojco.

Ko je lani praznovala stoti rojstni dan, so jo povprašali po receptu za dolgo življenje in jim je odgovorila: pošteno živeti, dobro delati in ne preveč gosposko jesti. Ne škodi pa tudi kozarček brinjevca za zdravje ob težavah, je dodala tokrat.

Tudi lani si je zaželela obiskati Marijo Pomagaj, kot poimenuje baziliko sama, kjer bi zmolila in šla do oltarja z znamenito sliko, po kateri bazilika nosi ime. Na Brezje sta jo pospremili delavna terapevtka Denis Kamnar in direktorica Centra Silva Košnjek, ki nam zaupa, da je Ana pri svojih letih še vedno zelo aktivna. »Vsako jutro pride v recepcijo, kjer popije kavico, prav tako se redno udeležuje maš v CSS, včasih se vključi tudi v kakšne skupinske družabne dogodke.« Kljub slabovidnosti in naglušnosti je še vedno zelo komunikativna, znana pa je tudi po hudomušnih izjavah, ki sogovornika nasmejijo.

Ko so se s slavljenko tokrat peljali na Brezje, nadaljuje Košnjekova, je Ana pokomentirala vožnjo. Zaradi nje namreč ni treba voziti počasi, saj se hitre vožnje ne boji. Všeč ji je bil tudi način vožnje, ker avto ni nič »cukal«. Točno je vedela, kje se peljejo, naštevala hribe na poti proti Brezjam, omenjala cerkve, ki so jih na poti srečali. Po obisku in molitvi v cerkvi je slavljenko na dvorišču brezjanske bazilike presenetil pater Viktor Papež, ji zaželel vse najboljše in poklepetal z njo.

Ana je predlagala kosilo v bližnji gostilni, saj si je zaželela govejo juho in kos kruha. Ko pa so se vračali v CSS, si je želela obiskati še nečakinjo v Srednjih Bitnjah in tudi povedala njen pravi naslov, nam je poleg drugih simpatičnih pripetljajev na rojstnodnevnem popotovanju še zaupala Košnjekova ter dodala, da je to edina njihova stanovalka, ki je stara več kot sto let – in za svoja leta izjemna gospa.  

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

megla
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Le še korak od razglasitve epidemije? / 04:03, 20. oktober

"Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma"----------------Doma je najlepše. Zato smo se boril.Ti mešaš NIJZ in demokracijo. Še veliko...

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?