Blizu gradnja Kranjske iskrice

Kot kaže, se na območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn vendarle obeta gradnja že dolgo načrtovanega stanovanjskega naselja, ki ga bo gradil Iskraemeco.

Na območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn se načrtuje soseska večstanovanjskih blokov ter stolpičev v enem delu in živilske trgovine z varovanimi stanovanji v drugem. Investitor želi narediti zeleno sosesko z dostopnimi stanovanji in moderno infrastrukturo.

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na sredini seji sprejeli sklep o lokacijski preveritvi glede ureditve večstanovanjske soseske Kranjska iskrica. Gre za urejanje prostora na območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn, kjer se bo na nekaj več kot kot 2,6 hektara zemljišča gradila večstanovanjska soseska. Tako so tudi potrdili, da se veljavni izvedbeni prostorski načrt lahko deloma spremeni za potrebe združitve trgovske dejavnosti v obsegu do 2500 kvadratnih metrov v pritličju večstanovanjske stavbe in normativa za določitev parkirnih mest na stanovanjsko enoto večstanovanjske stavbe.

Predvidena je namreč gradnja 375 stanovanj, od tega šestdeset varovanih. Parkirni normativ za osebna motorna vozila se bo sicer zmanjšal na 1,5 parkirnega prostora na stanovanje, kar pa je tudi standard pri gradnjah Stanovanjskega sklada RS, vendar bo treba zato okrepiti ukrepe trajnostne mobilnosti za to območje. Načrt tako predvideva postajališče javnega potniškega prometa, ki bo peš dostopno v času treh minut, uredili bodo prostore za parkiranje koles, vzpostavili postajo za izposojo koles z ureditvijo kolesarskih poti z navezavo na kolesarsko omrežje, uredili parkirna mesta za souporabo vozil in polnilnice za e-avtomobile.

Investitor Iskraemeco oziroma egipčanski El Sewedy je namreč z natečajem pridobil urbanistično-arhitektonske rešitve, ki so primernejše od predpisanih z vidika urejanja prostora, varstva okolja in učinkovite rabe energije. »Glede na načrte, ki smo jih videli, bo celoten promet potekal pod zemljo, kar pomeni, da bo celotno naselje ozelenjeno. Poleg tega je investitor sledil viziji Mestne občine Kranj, da uporabljamo alternativna prevozna sredstva, in ne toliko avtomobile. Prav tako bo v naselju manjši trgovski objekt s spremljajočimi dejavnostmi,« je pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec in dodal, da so prepričani, da bo parkirišč dovolj, prav tako pa naj ne bi bilo težav glede prostora v šolah.

»Gradbeno dovoljenje za širitev Osnovne šole Staneta Žagarja smo dobili in računam, da bomo v letu in pol dobili šest novih učilnic, novo telovadnico in nove skupne prostore. Od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport smo brezplačno dobili nekdanjo trgovsko šolo, ki jo bomo prenovili in energetsko obnovili in bo predstavljala podružnično šolo za Osnovno šolo Jakoba Aljaža. Vrtčevskih kapacitet je dovolj, v neposredni bližini Kranjske iskrice pa je tudi še nekaj zemljišča, ki je v lasti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. To je nekdanja Mlekarska šola. Če se bo pokazala potreba, bo moč po prenovi uporabiti tudi te prostore,« je še povedal župan Rakovec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

4/16

nedelja

4/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:36, 30. oktober

Grem, če greš ti prej na Onkoliški inštitut, kjer se borijo z resnično epidemijo, ki nima samo 0,14% smrtnost kot Covid.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:16, 30. oktober

Predlagam, da greš na Golnik za prostovoljca, tam boš dobil resnico iz prve roke!

O štorkljah in ljubezni so peli tudi Čuki / 18:00, 30. oktober

" Fantje so kljub nastali situaciji poleti prišli na idejo zanimivega koncerta, ga nameravali izpeljati v začetku oktobra, a so ga zaradi v...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 16:18, 30. oktober

Tale Tina je preveč občutila moč vladavine. Oblast je kot opij. Ukrepi, ki jih izdaja vlada nimajo nobene znanstvene podlage, da so uspešni ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 16:11, 30. oktober

Nak. Švedski način življenja spremljam že od aprila. Je pa Potrč sedaj na Švedskem in bo objavljal posnetke kako Švedi sobivajo z virusom. V...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 15:31, 30. oktober

A te dr. Potrč sponzorira?