Frizerji in kozmetiki zaradi zaprtja njihovih salonov svarijo pred delom na črno v zasebnih prostorih, kjer ne bo nikakršnega nadzora in ustrezne zaščite. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv)

Gospodarstvo za šesti paket

V obrtni in gospodarski zbornici vlado pozivajo, naj čim prej pripravi še šesti sveženj pomoči gospodarstvu za premagovanje posledic epidemije covida-19.

Kranj – V soboto je začel veljati vladni odlok o omejitvah prodaje blaga in storitev potrošnikom, s katerim se je Slovenija vrnila v stanje, ki smo ga izkusili že spomladi, saj trenutno ne smejo obratovati nastanitveni in gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni, bazeni, kinematografi, kulturne ustanove, fitnesi, avtopralnice ... Še vedno pa lahko ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje obratujejo živilske trgovine, lekarne, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice, prodajalne z gradbenim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe in kioski. Dovoljena je tudi dostava jedi in pijač na dom, za katero celo ne velja »policijska ura«.

Prav tako v soboto je začel veljati peti protikoronski zakon, ki med drugim vsebuje že uveljavljene in tudi nove ukrepe za pomoč gospodarstvu zaradi koronakrize (subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, mesečni temeljni dohodek za samozaposlene ...). A ti ne bodo zadoščali, ugotavljajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki vlado poziva, naj čim prej pripravi še šesti protikoronski paket. OZS predlaga, da država podjetjem povrne celoten strošek (ne le 80 odstotkov) nadomestil plač delavcem za čakanje na delo in nadomestil plač delavcem, ki delajo s skrajšanim delovnim časom. Predlagajo tudi, da podjetjem, ki ne bodo imele predpisanega upada prihodkov, ne bi bilo treba vračati državne pomoči na podlagi protikoronskih paketov, ampak naj ta sredstva namenijo za raziskave in razvoj ali za nagrajevanje zaposlenih. Država naj tistim podjetjem, ki so na podlagi odloka morala svoje obrate zapreti ali pa se jim je obseg poslovanja zmanjšal, povrne izpad dohodka in vse fiksne stroške, uvede naj se tudi državna subvencija za plačilo najemnin oziroma kreditnih obveznosti za poslovne prostore, menijo v OZS. Predlagajo še dvig zneska posojila, ki je še lahko predmet državnega poroštva, in sicer na 25 odstotkov prihodkov in dvakratnik stroškov dela, jamstvena shema pa naj se podaljša še za leto 2021. OZS tudi poziva, naj se dvig minimalne plače zamrzne oziroma preloži vsaj za leto dni.

V OZS tudi menijo, da bi država morala gostincem dopustiti obratovati vsaj na terasah, prav tako bi lahko obratovali gostinski lokali v občinah, ki imajo dobro epidemiološko sliko. Ob tem tudi frizerji in kozmetiki svarijo pred delom na črno, ker so njihovi saloni zaprti. Frizerske in kozmetične storitve se bodo po njihovem prepričanju, tako kot v času prvega vala spomladi, opravljale v zasebnih prostorih, kjer ne bo nikakršnega nadzora in ustrezne zaščite.

»Čeprav je sedaj okužba vdrla tudi v marsikatero podjetje, je nujno, da vitalni del gospodarstva ostane aktiven in v danih razmerah deluje, kolikor je mogoče, nemoteno. Od tega je namreč odvisna kakovostna preskrba prebivalstva, zaščita delovnih mest in dolgoročna varnost zaposlenih,« pa menijo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer opozarjajo, da smo v času prvega vala bolezni covid-19 v Sloveniji izgubili 11.000 delovnih mest, čeprav je vlada s protikoronskimi zakonodajnimi paketi negativne gospodarske posledice nekoliko ublažila. »Opozarjamo, da si gospodarstvo, s tem pa tudi celotna Slovenija, ponovne zaustavitve, kot smo ji bili priča spomladi, ne more in ne sme privoščiti.« GZS še poudarja, da gospodarstvu dodatne težave povzroča tudi hitro spreminjanje odlokov, ki posegajo v poslovanje njihovih dejavnosti, zato vlado poziva, da takoj po enotedenskem obdobju najostrejše ukrepe ponovno odpravi, pri vsakem novem ukrepu pa naj oceni potencialno škodo za gospodarstvo. Tudi v GZS vlado pozivajo k čimprejšnji pripravi šestega protikoronskega paketa.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/2

torek

-2/2

sreda

0/0

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 

»Brigaj se zase« / 16:41, 30. november

Ne pobirajte. Vaše življenje je več vredno od bacilov "odpadkov" družbe.

Korona žrtev / 16:39, 30. november

Groza. Človek ne more verjeti, da se to res dogaja. Ta država je postala norišnica.

Stanetu Boštjančiču, da bi se spomnil! / 15:33, 30. november

Kaže, da tišina in pozaba nekaterim zelo ustreza

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 07:58, 30. november

V svetovnem vrhu po umrlih, če ti podatki držijo... ?! Bo kdo končno prevzel odgovornost?
Imamo pa zelo kulturno in dostojno opozicijo, sreča v nesreči !

Kritični do obdavčitve / 07:54, 30. november

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Še dobro, da se ne vmešavajo v ceno bencina. Zdaj se vidi koliko so nas prejšne vlade skuble.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.