V enem od dveh šotorov, postavljenih pred zdravstvenim domom na Racovniku, so vzpostavili covid točko, namenjeno pregledom okuženih pacientov. / Foto: Gorazd Kavčič

Največji delež okuženih

Na Gorenjskem ima ta čas največji delež okuženih prebivalcev občina Železniki. Okužbo so potrdili pri treh odstotkih ljudi, a okuženih naj bi bilo še precej več. Do ponedeljka zvečer so zaprta vsa pokopališča v občini.

Železniki – V Železnikih se koronavirus širi z bliskovito hitrostjo. Če so še 1. oktobra imeli potrjenih le pet aktivnih okužb, jih je bilo sredi meseca 40 in minuli torek že 203, kar predstavlja tri odstotke vseh občanov. Okužil se je tudi podžupan Matej Šubic, župan Anton Luznar je v samoizolaciji. V enem od dveh šotorov, ki so jih v ponedeljek postavili pred zdravstvenim domom na Racovniku, so predvčerajšnjim vzpostavili covid točko, namenjeno pregledom okuženih pacientov. Cilj je, da ti ne pridejo v zdravstveni dom, je povedal Branko Košir, eden od družinskih zdravnikov. »Delali bomo v vojaških pogojih. Borimo se, vse dajemo od sebe,« je dejal, zaskrbljen, kako bodo zdržali tak tempo. »Zdravniki smo tako obremenjeni, da bomo pregledovali le še nujne primere, vse drugo bomo preložili.«

Košir ocenjuje, da je v občini Železniki trenutno okužena približno desetina oz. od šeststo do tisoč občanov. »Za vsakega, ki ga srečaš, je treba računati, da je lahko pozitiven,« je opozoril. Domačini znajo povedati, da naj bi bil eden od virov okužb vadba aerobike. Prav tako naj bi eno od športnih društev vztrajalo pri treningih, čeprav so že imeli potrjene okužbe. Za nameček so v Železnikih sredi oktobra na hitro organizirali še birmo.

Košir opaža, da so krajani še vedno premalo dosledni pri uporabi mask, ki bi jih morali nositi tudi na prostem, če ne gre za rekreacijo na zeleni površini z minimalno razdaljo treh metrov. Kot vzrok za naglo širjenje okužb je navedel tudi neupoštevanje varnostne razdalje, potekale so razne prireditve, zasebna druženja in rojstnodnevne zabave, v gostilnah so si krajani dajali duška še tik pred njihovim zaprtjem, nekatere so kljub karanteni opazili v trgovinah in med ljudmi … Vse to po mnenju Koširja kaže na nespoštovanje starejših. »Premalo je človeške empatije, da bi se zavedali, da nismo problem mi, mlajši od 60 let, pač pa naši starši, babice.« Virus se tako že širi tudi med starejšimi, nekaj bolnikov iz Železnikov so pretekle dni že sprejeli v bolnišnico. »Ne bo dolgo, ko bomo imeli prve smrtne žrtve,« je prepričan Košir.

V Železnikih so jo sicer ob prvem valu koronavirusa odnesli zelo dobro – imeli so zgolj dve okužbi, od tega eno pri osebi, ki že vrsto let ne živi v njihovi občini. Misleč, da bo tako tudi tokrat, so domačini drugi val vzeli preveč enostavno, je ocenil poveljnik občinske civilne zaščite (CZ) Aleksander Hajdinjak. »Druga težava pa so razni vplivneži, ki iščejo pet minut slave in z lažno propagando begajo ljudi, da virusa ne jemljejo resno,« je pristavil.

Zaprtje pokopališč

Zaradi vse več obolelih so znova vzpostavili Center za občinsko pomoč, preko katerega omogočajo dostavo prehranskih paketov in zdravil, a doslej ni bilo veliko potreb. Župan je že pred dobrim tednom izdal odredbo o prepovedi uporabe otroških in športnih igrišč, na zadnjem koordinacijskem sestanku med občino, civilno zaščito, zdravniki, šolo, vrtcem in direktorji večjih podjetij pa so se odločili, da v dneh ob 1. novembru zaprejo še vsa pokopališča v občini, s čimer želijo preprečiti še večje širjenje okužb. Skladno z odredbo so pokopališča zaprta danes od 8. ure pa do ponedeljka, 2. novembra, do 21. ure.

Vse težje zagotavljajo redno proizvodnjo

Virus se je razširil tudi v podjetja, kjer po besedah predsednika uprave Domel Holdinga Matjaža Čemažarja opažajo, da se je večina zaposlenih okužila v prostem času, zato so na koordinacijskem sestanku apelirali na župana in Civilno zaščito, da z občinskim redarjem in rednim nadzorom spremljajo izvajanje vladnih preventivnih ukrepov na javnih točkah, kjer se zbira več občanov. »V Domelu smo uvedli vse možne preventivne ukrepe, izvajamo redni nadzor nad njihovim spoštovanjem in redno informiramo zaposlene o stanju. Imamo krizno skupino, ki obravnava vsak individualni primer in se na podlagi okoliščin in ocenjenega tveganja odloča o izolaciji posameznika ali celotnega tima. Redno komuniciramo z medicino dela in osebnimi zdravniki, ki nam pomagajo pri odločitvah,« je pojasnil.

V Domelu so do srede zabeležili že več kot 50 okužb, poleg tega so imeli blizu sto zaposlenih v karanteni. Ob tem imajo vse večje težave z zagotavljanjem redne proizvodnje. Ta teden, ko so počitnice, so na pomoč poklicali štipendiste, študente in dijake, za prihodnji teden pa načrtujejo prerazporeditve režijskih delavcev, ki razumejo stisko in so pripravljeni pomagati v proizvodnji. »Ker imamo do konca leta zares veliko naročil in smo na dobri poti, da izgubljeno v pomladanskih mesecih nadomestimo, se trudimo po najboljših močeh, da zagotavljamo pogoje za varnost in zdravje zaposlenih, s katerimi bomo zadovoljili kupce,« je še dejal Čemažar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 67 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/31

sreda

15/31

četrtek

15/31

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 29. julij 2021

Planinsko-pohodniški izlet na Travno goro

FILM / Tržič, 29. julij 2021

Kino pod zvezdami

FILM / Tržič, 30. julij 2021

Kino pod zvezdami

FILM / Tržič, 31. julij 2021

Kino pod zvezdami

PREDAVANJA / Gorenjska, 31. julij 2021

O nekonvencionalnih pisateljih

FILM / Tržič, 1. avgust 2021

Kino pod zvezdami

GLEDALIŠČE / Bitnje, Stražišče, 1. avgust 2021

Pri belem konjičku

FILM / Tržič, 2. avgust 2021

Kino pod zvezdami

 

 
 

 

 
 
 

V ponedeljek potrdili 106 okužb z novim koronavirusom / 07:49, 28. julij

Glede “varstva človekovih pravic” v korona času smo v Sloveniji “pametnejši” od vseh zrelih demokracij tega sveta.Puritansko seciranje vseh ...

Kanuist Savšek prepričljivo do olimpijskega zlata v slalomu / 14:43, 27. julij

"Možno ja, a novi japonski cesar bo Matoz ?"
-----------------------

Ne bo Matoz, bo pa Curamu Hira.

Kam gremo / 09:32, 27. julij

Eni na izlete po vesolju, drugi pa v borbo za hrano, sem gremo...

Roblekova ni več predsednica sodišča / 09:31, 27. julij

Škoda, pa taka lepotica...

Poletno vzdušje ob odbojki na mivki / 09:13, 27. julij

Številka 2. ima dober odriv, kljub mehki podlagi..

Kanuist Savšek prepričljivo do olimpijskega zlata v slalomu / 08:55, 27. julij

Možno ja, a novi japonski cesar bo Matoz ?

Kanuist Savšek prepričljivo do olimpijskega zlata v slalomu / 16:37, 26. julij

No, no , da vaju nau fršlok. Primož kdo pa tebe SOFLIRA, da take pišeš?Da nadaljujem, saj sta to hotela, a ne :Športniki iz diktatorskih drž...