Polovica sredstev za investicije

V Vodicah so sprejeli proračuna za prihodnji dve leti, ki sta po mnenju župana ambiciozna in razvojno naravnana. Nekateri svetniki pa menijo, da je občina prezadolžena, in dvomijo o izvedljivosti vseh projektov.

Poleg gradnje kanalizacije bo enega večjih projektov v Vodicah predstavljala gradnja Kopitarjevega centra.

Vodice – Vodiški svetniki so na torkovi seji, ki je zaradi epidemije prvič potekala preko spleta, v drugem branju obravnavali predloga proračunov za prihodnji dve leti. Med prvim in drugim branjem je zaradi povišanja glavarine do spremembe prišlo na prihodkovni strani. V občinski proračun se bo zaradi tega steklo za slabih 200 tisoč evrov sredstev več, kot so prvotno načrtovali. Predvideni dohodki so za prihodnje leto tako ocenjeni na 5,7 milijona evrov, odhodki pa na 6,6 milijona evrov. Leta 2022 pa se nadejajo 7,4 milijona evrov prihodkov in 7,2 milijona evrov odhodkov. Za investicije je drugo leto namenjenih 3,1 milijon, leto kasneje pa 3,8 milijona evrov.

V prihodnjem letu predvidevajo tudi dodatno zadolževanje za dobrih 464 tisoč evrov, ki je potrebno za financiranje lastnih sredstev, ki jih mora občina zagotoviti za gradnjo t.i. krvavškega vodovoda.

Med večjimi projekti je nadaljevanje in dokončanje gradnje kanala C0 ter sočasne gradnje, ki poteka v občini, župan Aco Franc Šuštar pa je za enega ključnih projektov označil projekt središča Vodic z gradnjo Kopitarjevega centra.

Največ pripomb na predloga proračunov so izrazili v svetniški skupini NSi, v kateri proračunov niso podprli. Kot je med drugim dejal svetnik Anton Kokalj, je investicija v kanal C0 predraga in precejšnjemu delu občanov ne omogoča dostopa do kanalizacije, občina pa da »je zadolžena do vratu«. Več bi po njegovem mnenju lahko naredila tudi pri iskanju možnosti za gradnjo manjšega doma za starejše občane. Pomisleke glede načrtovane gradnje Kopitarjevega centra je izrazil Tilen Jeraj, ki dvomi, da bo občini v trenutnih razmerah uspelo najti zasebnega partnerja, s katerim si namerava razdeliti stroške gradnje objekta.

Miran Sirc z občinske uprave je Kokalju pojasnil, da bo imelo po izgradnji dostop do kanalizacije 2600 občanov, kasneje pa še dodatnih 700. Župan Aco Franc Šuštar je k temu dodal, da se trudijo urediti ustrezno infrastrukturo tudi za preostale občane, pri čemer bi jim prav prišla sprememba zakonodaje, ki bi črpanje evropskih sredstev omogočala tudi za področja z manj kot dva tisoč populacijskimi enotami, kar bi olajšalo urejanje kanalizacije tudi za manjše zaselke.

Veliko truda je vloženega tudi v iskanje rešitev za dom za starejše, je pojasnil Rado Čuk z oddelka za družbene dejavnosti. Občina se je vključila v konzorcij občin, ki si prizadevajo za gradnjo manjših domov, predviden imajo tudi prostor, kjer bi dom stal, a kot je poudaril Čuk, gre za perečo problematiko. Vodiški župan je dodal, da so sredstva, ki jih imajo na razpolago, omejena in bi se morali odpovedati drugim investicijam, če bi pet do sedem milijonov namenili za gradnjo doma. Župan verjame tudi v smiselnost in izvedljivost gradnje Kopitarjevega centra, za katerega je občina že pridobila potrebna dovoljenja. Občini so se javili štirje potencialni zasebni partnerji, med katerimi je eden izkazal resen interes in z njim občina že vodi pogovore. Da pa podpišejo dogovor o javno-zasebnem partnerstvu, pa morajo najprej sprejeti odlok. Tega bo, po Šuštarjevih besedah, občinski svet obravnaval na eni od naslednjih sej.

Proračun je sicer vodiški župan označil za enega najbolj ambicioznih in razvojno naravnanih doslej. Sadovi preteklega dela pa se bodo po njegovem mnenju pokazali prav v naslednjih letih. Na očitke o prezadolženosti pa je dejal, da brez kreditov ne bi mogli izvesti pomembnih investicij, za katera so dobili tudi evropska sredstva. Po besedah pripravljavke proračuna Barbare Kovačič, bo občina za kredite na letni ravni plačala 266 tisoč evrov, največji možen obseg zadolževanja pa na letni ravni sicer znaša 392 tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

9/11

sobota

1/13

nedelja

-2/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Šenčur, 23. oktober 2021

Sveta Ana in Apaško polje

DELAVNICE / Kranjska Gora, 23. oktober 2021

Delavnica ribanja zelja

GLASBA / Kranj, 23. oktober 2021

Odmevi srednjega veka

PREDAVANJA / Gorenjska, 23. oktober 2021

Anthony Burgess, avtor Peklenske pomaranče

DELAVNICE / Škofja Loka, 23. oktober 2021

Jesenske zborovske delavnice

PRIREDITVE / Kovor, 23. oktober 2021

Soba pobega

IZLETI / Žiri, 24. oktober 2021

39. pohod okrog Žirov

RAZSTAVE / Šenčur, 26. oktober 2021

Naše barve

 

 
 

 

 
 
 

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 20:08, 22. oktober

Meni se pa zdi zanimivo, da je vedno nekaj narobe z drugimi, kadar zalotijo twitkota ali njegove fene pri kriminalu ali podtikanje neumnosti...

V četrtek potrdili 1965 okužb z novim koronavirusom / 20:00, 22. oktober

Napačen podatek. Moral bi vsebovati koliko je od okuženih že cepljenih in koliko necepljenih. Kajti da je porast okužb tako visok kot se nav...

Pridržani naj bi ubil sorodnika / 19:55, 22. oktober

Zelo žalostno.

O novi občini Golnik, kandidiranju ... / 19:54, 22. oktober

Občin je v majhni Sloveniji že tako preveč. Mislim, da je prej kot odcepitev potrebno dogovarjanje (če je taka želja) za urejanje nerešenih ...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 18:52, 22. oktober

" Mnogi vodilni v SDV so postali direktorji, poslovneži..., ,še dandanes..."Tako je, večina teh modelov pokojnih, tisti najbolj orto zagriže...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 18:49, 22. oktober

Tudi, pa šverc z orožjem v 90 ih tudi... Vse zmontirano, razen plešastega jezusa...

Tudi sam izgubil ves denar / 17:05, 22. oktober

Vse se vrača vse se plača