Prihodnji teden se v šolske klopi vračajo učenci od prvega do vključno tretjega razreda tudi v Gorenjski statistični regiji. / Foto: Gorazd Kavčič, arhiv Gorenjskega glasa

Gorenjska: najmlajši gredo v šolo in vrtec

Prihodnji teden se bodo odprli vrtci in šole za osnovnošolce prve triade v devetih statističnih regijah, v katerih se sproščajo še nekatere dejavnosti, je včeraj zvečer sklenila vlada. Preneha veljati tudi prepoved obratovanja žičniških naprav.

Brdo pri Kranju – Prihodnji teden gredo v šole osnovnošolci od prvega do vključno tretjega razreda in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah, ki so skladno z načrtom sproščanja ukrepov v rdeči fazi. To so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska statistična regija. V preostalih treh regijah (Jugovzhodni, Posavski in Goriški) se v vrtcih še naprej opravlja nujno varstvo otrok, pouk pa v celoti poteka na daljavo. Z vladnim odlokom je odpravljena tudi prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka.

Zavodi morajo pri svojem delu upoštevati smernice ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. Odlok začne veljati 23. januarja in velja do 29. januarja. Izjeme iz odloka, ki veljajo za devet regij, se začnejo uporabljati v torek, 26. januarja, po predhodno opravljenem testiranju zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi.

Predsednik vlade Janez Janša je po seji vlade povedal, da smo za dobrega pol koraka iz črne faze prešli v rdečo fazo, da pa prehod ni tako krepak, da bi nas to navdajalo s kakšnim posebnim veseljem, je pa napredek. Poudaril je, da je epidemiološka slika v Sloveniji še vedno izjemno resna in je zato pomembno, da se striktno držimo vseh navodil in upoštevamo vse ukrepe. Zdravstvena inšpekcija in policija bosta poostrili nadzor nad spoštovanjem ukrepov. Premier Janša je opozoril, da si nihče ne želi, da bi morali v prihodnjih tednih zaradi slabšanja epidemiološke slike ponovno zaostrovati ukrepe.

Odprte bodo še nekatere dejavnosti

V omenjenih devetih statističnih regijah bodo s soboto sproščene še nekatere dejavnosti: premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) in specializirane prodajalne z otroškim programom.

Ni bilo pa včeraj še znano, kako bo z odprtjem muzejev, knjižnic in galerij, kar je sicer prav tako predvideno v rdeči fazi sproščanja ukrepov.

Smučišča se lahko odprejo že v soboto

Že v soboto bodo lahko znova začele delovati žičniške naprave v devetih statističnih regijah ob hkratnem upoštevanju priporočil NIJZ. Uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih prog bo dovoljena osebam, ki predložijo negativni izvid testa na covid-19, ki je bil opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Upravljavec žičniških naprav bo moral zagotoviti hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče. Predložitev izvida negativnega testa pa ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Javni potniški promet se bo tudi prihodnji teden izvajal po počitniškem voznem redu.

Podaljšana veljavnost nekaterih odlokov

Do 29. januarja so podaljšane omejitev kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji, omejitev izvajanja športnih programov, obvezna namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in delna omejitev gibanja ter prepoved zbiranja ljudi.

Vlada je podaljšala veljavnosti ukrepov pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja do 11. februarja; med drugim imenovani zdravnik in zdravstvena komisija odločata o zadevah iz svoje pristojnosti le na podlagi razpoložljive dokumentacije.

Veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi začasne prepovedi potečejo od uveljavitve tega odloka (od 23. do 29. januarja) do vključno 31. marca, se podaljša do 31. decembra 2021.

Izvajanje ukrepov v upravnih zadevah

Vloge v upravnih zadevah se lahko vlagajo brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omeji se možnost vlaganja (pisnih in ustnih) vlog neposredno pri organu, organu se omogoči, da lahko izključi javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj zaradi varovanja zdravja udeležencev.

Omeji se tudi pregledovanje dokumentov upravne zadeve v uradnih prostorih, dopusti se vročanje na navadni elektronski naslov, dopusti se podaljšanje roka za izdajo in vročitev odločbe, če zaradi razlogov v zvezi ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni na strani organa ali stranke odločbe ni mogoče izdati in vročiti v zakonitem roku. Dopusti se tudi podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti, če te ni mogoče izpolniti v postavljenem roku.

Veljavnost začasnih ukrepov je z odlokom vezana na konec epidemije, vendar ne več kot tri mesece.

Nova izjema za lastnike objektov in zemljišč

Vstop v Republiko Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 se dovoli za novo izjemo. To je za vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima oseba v lasti, najemu ali uporabi, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje.

Pri preostalih izjemah, veljavnosti testov PCR in hitrih antigenskih testov ter pri napotitvi v karanteno na meji ni sprememb.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno oblačno
vlažnost: 85 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-1/13

sobota

-5/10

nedelja

-5/13

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

PREDAVANJA / Gorenjska, 27. februar 2021

Bralni krožek z Nino Kosmač

OBVESTILA / Kokrica, 2. marec 2021

Merjenje tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Nova bolnišnica / 09:14, 26. februar

Ko se bo začelo, če se sploh bo?? Z izgradnjo nove bolnišnice na gorenjskem bo ta kamarila, ki je trenutno na vladi že zgodovina. Mogoče z n...

Nova bolnišnica / 21:09, 25. februar

Seveda regionalna bolnišnica ne more delovati na Jesenicah. Na Jesenicah bo negovalna bolnišnica in porodnišnica. Radovljica je prava lokaci...

Severni Kranj želi na svoje / 08:21, 25. februar

Ne morem verjeti. Cela Slovenija je velika za eno manjše mesto, pa imamo 200+ občin. In ravno toliko županov, tajnic in fikusov. Sedaj bi pa...

Prikaz nasprotnih dejstev / 23:58, 23. februar

Zapleti z neurejenimi ulicami v in okoli Radovljice so posledica upravljanja le teh po sistemu 'na lepe oči'. Tudi hiše so se gradile tam, k...

Cepljenje proti koronavirusu pred MO Kranj / 18:45, 23. februar

budale kranske

Prikaz nasprotnih dejstev / 18:16, 23. februar

Sedaj je jasno, da občina hoče urediti lokalno cesto po zasebnem zemljišču. Predlagam, da se cesta zapre pri trgovini Mony. Tako dobimo slep...

Telemach vodilni ponudnik fiksnega interneta / 04:16, 21. februar

United Group vzpostavlja nov informativni portal N1 Slovenija. Izpostava CNN-a na Balkanu. Še en medij, kjer bodo imeli novinarji daljši spi...