Nova občina

Najbrž ni župana, ki bi si želel, da se med njegovim mandatom občina razdeli na manjše dele. Kranjskega župana Matjaža Rakovca zato lahko kar močno boli glava, saj na severnem delu mestne občine Kranj zelo resno razmišljajo o odcepitvi in ustanovitvi nove občine. Kako bi se imenovala, je še neznanka; protagonisti odcepitve so ji nadeli delovno ime Brdo, v javnosti pa se še najbolj pogosto uporablja ime Kokrica - Predoslje.

Neznanka glede poimenovanja nove občine, če bo do njene ustanovitve seveda sploh prišlo, sicer ta trenutek ni ravno najbolj pomembno vprašanje, vseeno pa opozarja, da bodo morali »odcepitelji« pod vodstvom kranjske mestne svetnice in nekdanje županske kandidatke Barbare Gunčar svojo idejo še natančno razdelati, preden bodo s svojim predlogom lahko suvereno stopili pred volivce in jih začeli prepričevati, naj jih podprejo na referendumu. Pobuda za občino Kokrica - Predoslje ne nazadnje temelji na elaboratu izpred 25 let, ko je bilo ustanavljanje novih občin v Sloveniji še 'v modi'. Razmere so se seveda do danes že precej spremenile, tudi država ni več naklonjena nadaljnjemu drobljenju občin. Nasprotno, zdaj si prizadeva za njihovo povezovanje, občine na primer finančno spodbuja k ustanavljanju skupnih občinskih uprav, ne nazadnje je zelo resno zastavila tudi projekt regionalizacije.

Glavni argument protagonistov nove občine je, da se v sedanji mestni občini podeželje preveč zapostavlja, da se vse preveč vlaga v center in skorajda nič v obrobne vasi. Kar imajo najbrž tudi prav. V vseh 26 kranjskih krajevnih skupnostih tako še vedno niso preboleli izgube avtonomije v prejšnjem mandatu. Tega se zaveda tudi sedanji župan, ki – verjetno spodbujen tudi z odcepitvenimi težnjami – napoveduje, da bodo krajevnim skupnostim vrnili odvzeto soupravljanje in avtonomijo ter jih obravnavali kot enakovredne partnerje pri načrtovanju razvoja občine. Končno naj bi vzpostavili tudi participativni del proračuna, ki ga obljubljajo že leta.

Pobuda za ustanovitev občine Kokrica - Predoslje sicer ni prva tovrstna pobuda v Kranju. V 90. letih prejšnjega stoletja se je na primer že zelo resno razmišljalo o samostojni občini na desnem bregu Save, industrijskem bazenu Kranja. Razlogi za njeno ustanovitev so bili podobni kot danes in kar naenkrat se je našel denar za najbolj nujne projekte, tako da je želja po lastni občini sčasoma usahnila. Lahko kaj podobnega pričakujemo tudi tokrat? Če da, bo glavni cilj 'odcepiteljev' vsaj delno dosežen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

zmerno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/12

petek

1/12

sobota

5/11

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...