Anže Lanišek je priskakal že četrto slovensko medaljo na letošnjem svetovnem nordijskem prvenstvu. / Foto: Sloski

Življenjske lekcije in neuspehi so ga porinili naprej

Slovenski uspehi na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Oberstdorfu se nadaljujejo že tretji zaporedni tekmovalni dan. Za to je poskrbel smučarski skakalec Anže Lanišek. Tretji je bil na tekmi na srednji skakalnici. To je že četrta slovenska medalja na prvenstvu.

Kranj – Za skakalci je prva tekma na letošnjem svetovnem prvenstvu. Pomerili so se na srednji skakalnici. Svetovni prvak je postal Poljak Piotr Zyla, srebrn je Nemec Karl Geiger, bronast pa Anže Lanišek. Slovenski uspeh je z osmim mestom dopolnil Bor Pavlovčič, 15. je bil Cene Prevc in 28. Žiga Jelar.

»Medalja mi pomeni zelo veliko. Zelo sem zadovoljen, ne glede na to, da ni bilo vse tako, kot bi lahko bilo. To je šport. Iz tega se učimo in gremo dalje. Pred prvim skokom sem bil zelo nervozen, pred drugim pa morda še preveč sproščen, zato je prišlo do napake. Vsaj vem, da je bila in kako jo odpraviti. Vsaka tekma naprej bo nova priložnost. Jutri je ena takšna. Treba se je spočiti in iti z glavo naprej,« je na večerni novinarski konferenci predstavnikom sedme sile v Slovenijo sporočil Anže Lanišek. Priznal je, da še ni dojel, kaj mu je uspelo. »Nisem še začel zbirati vtisov. Jutri nas čaka še ena pomembna tekma. Sedaj je čas za počitek, ne še za slavje.« Kljub izjemnemu uspehu ostaja osredotočen na nadaljevanje prvenstva. Zato je kmalu po koncu tekme tudi izklopil telefon. Je pa prej govoril z najbližjimi. »Seveda so bile solze sreče,« je dejal.

Skakalec SSK Mengeš je bil v ožjem krogu favoritov za medaljo. Skozi celotno sezono je konstanten, dobro je v Oberstdorfu skakal tudi na treningih. »Počutim se res dobro. Že od prvega skoka sem vedel, kaj je treba narediti. Izpustil sem en dan za trening. Vedel sem, da je to pot do uspeha, da bo najbližje medalji tisti, ki bo prihranil največ energije. Tu so bili še uspehi Eme Klinec, naših skakalk na ekipni tekmi in Anamarije Lampič. Vse, kar so naredila naša dekleta – kapo dol. Malo pritiska je bilo tudi na nas.« Na vprašanje, kaj je bilo ključno na poti do največjega uspeha v športni karieri, je odgovoril: »Veliko stvari se je dogajalo v moji karieri. Mislim, da so vse moje življenjske lekcije in vsi neuspehi tisto, kar me je porinilo naprej.« Na zasluženo medaljo bo moral še malo počakati. Okrog vratu jo bo dobil na podelitvi v ponedeljek.

Z nastopom sta bila zadovoljna tudi Bor Pavlovčič in Cene Prevc. »Z današnjimi skoki sem zadovoljen. So še rezerve v počepu in to se potem naprej sestavlja v boljši skok na mizi in v letu. Uspeha Anžeta sem super vesel. Suveren je bil že na treningih pred odhodom na prvenstvo in tudi tukaj. Veseli me, da je uspel skoke s treningov prenesti na tekmo,« je povedal Bor Pavlovčič, Cene Prevc pa: »Nekako mi je uspelo realizirati, kar sem si želel. To je lepa popotnica za nadaljevanje prvenstva.« Manj zadovoljen pa je bil Žiga Jelar, novi ambasador svetovnega prvenstva v Planici čez dve leti, ki je povedal: »Z nastopi ostalih treh fantov sem zadovoljen, jaz pa nimam kakšnega razloga za veselje. Trudil se bom po najboljših močeh naprej, da bom na veliki skakalnici dodal še nekaj metrov.«

Glavni trener Robert Hrgota je priznal, da je imel med nastopom Laniška visok srčni utrip: »Meril ga nisem, zagotovo pa je bil visok, verjamem, da višji, kot pri Anžetu. Še višji pa je bil, ko je pristal. Ko se je izpisala številka dve, mi je odleglo. Zelo sem vesel zanj. Postopoma je dozoreval, rastel, se učil iz svojih napak, iz katerih se največ naučiš. Te lekcije so toliko bolj vredne. Je na pravi poti. Upam, da je ta medalja dala fantom zagon za naprej.« Za Hrgoto je to največji uspeh, odkar je glavni trener. »Tudi prejšnji glavni trener Gorazd Bertoncelj ima zasluge za to medaljo, jaz sem od Planice naprej peljal ta voz. Za enkrat gre super. Naj to traja,« je še povedal.

Nedelja bo na prvenstvu prinesla nove zanimive obračune. Še posebej napeto bo na ekipnem sprintu v prosti tehniki, kjer bosta skušali čim višje priti smučarski tekačici Anamarija Lampič in Eva Urevc, in na skakalni tekmi mešanih ekip z Niko Križnar, Borom Pavlovčičem, Emo Klinec in Anžetom Laniškom. Glavni trener ženske skakalne reprezentance Zoran Zupančič bo tekmo znova spremljal iz hotelske sobe, saj je bil pozitiven tudi njegov izvid PCR-testa na koronavirus.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 40 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/11

petek

3/11

sobota

5/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...