V Sloveniji so doslej zaprli dvajset odlagališč, odprto ostaja le še v Suhadolah.

Komendi grozi desetmilijonska izvršba

Zaradi neizvršitve inšpekcijske odločbe v zvezi z zapiranjem odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah Občini Komenda grozi izvršba. Država bi odlagališče zaprla na stroške občine, ocenjena vrednost odvoza pa znaša vrtoglavih deset milijonov evrov.

Komenda – Občini Komenda grozi realizacija inšpekcijske odločbe za odstranitev inertnih odpadkov v suhadolski gramoznici. S podrobnostmi so se na sicer zaprti seji občinskega sveta prejšnji teden seznanili tudi občinski svetniki.

Kot je razvidno iz dokumentov, ki jih je občinska uprava predstavila svetnikom, je inšpektorat za okolje in prostor konec januarja posredoval oceno stroškov izvršbe, ki so jo izdelali na podlagi ponudbe podjetja Surovina za odvoz inertnih odpadkov v Suhadolah. To je stroške odvoza in predelave odpadkov na zunanjih lokacijah ocenilo na 9,6 milijona evrov (brez DDV), v primeru, da bi se izkazalo, da ne gre za inertne odpadke, pa bi cena narasla celo na 25,3 milijona evrov (brez DDV).

Vrtoglave številke so menda presenetile celo pristojno inšpektorico, odzvali pa so se tudi na komendski občinski upravi, kjer so sredi februarja na inšpektorat poslali odziv, v katerem so opozorili, da občina niti nižjega stroška sama ni sposobna pokriti.

Morebitna izvršba bi po njihovem mnenju ustvarila le nove težave, saj bi to občini za nekaj let ali celo desetletij preprečilo delovanje na drugih zakonsko predpisanih področjih. Običajen občinski proračun namreč znaša okoli šest milijonov evrov, kar pomeni, da bi v Komendi za poravnavo nižjega zneska potrebovali skoraj dva, za višjega pa celo pet celotnih proračunov.

Spomnimo, da se je občina že doslej soočala s precejšnjimi finančnimi težavami, zaradi nedavno izgubljene odškodninske tožbe pa so svetniki k odstopu pozvali župana Stanislava Poglajna.

V Komendi se sprašujejo, zakaj je pripravljena tudi nekajkrat višja ocena za odstranitev preostalih odpadkov, če je znano, da so v Suhadolah le inertni odpadki. Lani so sicer z javnimi razpisi dvakrat poskušali najti izvajalca del za odstranitev odpadkov, a jim to ni uspelo.

Na občinski upravi opozarjajo tudi, da občina ni bila povzročitelj teh odpadkov, niti ti ne izvirajo z njihovega območja, »do nedavne prisile ni bila upravnik odlagališča niti lastnica vseh zemljišč na tem odlagališču«, so še zapisali v odzivu inšpektoratu.

Spomnili so tudi na možnost odstranitve odpadkov s predelavo na lokaciji, kar bi po mnenju občinske uprave precej znižalo stroške, preprečilo dodatna obremenjevanja okolja in cest s tovornjaki, poleg tega pa bi takšna rešitev omogočila tudi realizacijo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki na tem področju, ki je sicer v precejšnji meri v zasebni lasti, omogoča pozidavo.

Prejeli ponudbo Publikusa

V Komendi so prejeli tudi ponudbo podjetja Publikus, ki je zemljišče pripravljeno sanirati skladno z zakonodajo in na način, ki bo omogočil realizacijo OPPN, v zameno pa pričakuje približno 1,43 hektara zemljišč v lasti občine, ki so ocenjena na približno osemsto tisoč evrov. V zvezi s tem je inšpekcija občino obvestila, da bi obveznosti po odločbi lahko prenesla na Publikus v primeru, da bodo z Agencije RS za okolje (ARSO) pridobili ustrezen dokument o zamenjavi upravljavca odlagališča. Kot so zapisali na občinski upravi, bodo v primeru uspešnih pogovorov s Publikusom na ARSO poslali obvestilo o zamenjavi upravljavca, v nasprotnem primeru pa občini v kratkem grozi izvršba.

ARSO je sicer medtem postopek za zapiranje odlagališča s prekrivanjem prekinil do izvršitve inšpekcijske odločbe. Kot so navedli na občinski upravi, bi prekritje sicer pomenilo, da bo odlagališče, ki bo sicer zaprto, tam ostalo za vedno, v območje pa se nikoli ne bi smelo posegati, kar pomeni, da tudi načrtovane pozidave, ki jih predvidevajo z OPPN, ne bi bile možne. Izvajati bi morali tudi desetletno preverjanje podzemne vode, in če bi se v tem času izkazali potencialni vplivi na podtalnico, bi morali odlagališče sanirati, verjetno po varianti Publikusa ali Surovine.

MOP: Uveden je bil izvršilni postopek

Za dodatna pojasnila smo povprašali na ministrstvo za okolje in prostor (MOP), kjer so pojasnili, da upravljavec odlagališča, torej Občina Komenda, ni pridobila okoljevarstvenega dovoljenja za zapiranje in tudi ni izvajala aktivnosti za zaprtje odlagališča, zato je Inšpekcija za okolje in naravo pri Inšpektoratu RS za okolje in prostor občini novembra 2019 z odločbo odredila odstranitev odpadkov in objekta s parcel odlagališča. Občina se zoper odločbo ni pritožila. »Odločba je pravnomočna in izvršljiva. Ker občina tega ni izvršila, je bil uveden izvršilni postopek. Rok za odstranitev odpadkov je bil v izvršilnem postopku podaljšan do konca leta 2020. Inšpektorat je ugotovil, da odločba tudi po podaljšanju roka ni realizirana, zato je začel postopek izvršbe po drugi osebi,« so zapisali v odgovoru.

Kot še pojasnjujejo na ministrstvu, je občina upravljavec odlagališča inertnih odpadkov od leta 2013 dalje. Inšpektorat je zoper občino v tem času uvedel dva pravna postopka. V enem je bil opravljen nadzor nad odlagališčem v zapiranju, izdani pa sta bili dve odločbi. Predmet drugega postopka pa je bilo obratovanje brez okoljevarstvenega dovoljenja, za izdajo katerega je občina kasneje sicer vložila vlogo, a ga do danes še ni pridobila.

Slovenija bi sicer morala skupno 21 odlagališč zapreti že do leta 2009, zaradi neizpolnitve obveznosti pa ji je nato Sodišče EU izdalo ugotovitveno sodbo in podaljšalo roke. Do konca lanskega leta je nato še zadnjih sedem upravljavcev izpolnilo zahteve, nerešena tako ostaja le še situacija v Suhadolah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 81 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/12

petek

1/12

sobota

5/11

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Tržič, 16. april 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

RAZSTAVE / Tržič, 17. april 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Tržič, 18. april 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

RAZSTAVE / Tržič, 19. april 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

RAZSTAVE / Tržič, 20. april 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...