Gradnja vodovoda je že v polnem teku. / Foto: Gorazd Kavčič

Odobrenih sedem milijonov za vodovod

Za projekt krvavškega vodovoda, ki ga skupaj gradijo občine Cerklje, Šenčur, Komenda, Vodice in Kranj in bo s pitno vodo oskrboval skoraj trideset tisoč prebivalcev, bodo občine prejele 6,1 milijona evrov nepovratnih sredstev EU iz Kohezijskega sklada in dober milijon od države.

Z obnovo krvavškega vodovoda bo približno trideset tisoč občanov petih občin dobilo kvalitetnejšo pitno vodo. Skupaj bo zgrajenih 24 kilometrov vodovodnih cevi, zajetja z vodohranom in objektom za pripravo pitne vode, obnovljen bo vodohran Grad in zgrajen vodohran Taber ter deset vodovodnih vozlišč.

Cerklje – Prejšnji teden je Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko izdala odločitev o finančni podpori za projekt Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save – 1. sklop, oz. t. i. krvavški vodovod. Skupna višina sredstev za izvedbo projekta po podatkih Službe znaša 14,6 milijona evrov (z davkom na dodano vrednost), od tega bo Kohezijski sklad prispeval dobrih 6,1 milijona evrov. Skupaj s prispevkom države pa višina sredstev, do katerih so upravičene občine, znaša nekaj več kot 7,2 milijona evrov.

»Namen naložbe je dolgoročno zagotoviti večjo zanesljivost oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo za skoraj trideset tisoč prebivalcev na območju občin Cerklje na Gorenjskem, Kranj (del), Šenčur (del), Komenda in Vodice. Projekt zajema gradnjo dobrih 24 kilometrov cevovodov, ureditev zajetij z vodohranom in objektom za pripravo pitne vode, rekonstrukcijo vodohrana Grad ter gradnjo vodohrana Taber in deset vodovodnih vozlišč,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Vodilna občina je Občina Cerklje, ki prevzema tudi največji vodni delež – 43 odstotkov. Delež občine Šenčur znaša 16 odstotkov, Komende in Vodic po 15 odstotkov, Mestne občine Kranj pa 11 odstotkov.

Občina Cerklje nosi tudi največji delež investicije. Prispevala bo 3,1 milijona lastnih sredstev ter dodatnih 1,9 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Deleži preostalih štirih občin, ki sodelujejo v projektu, so različni. Občini Vodice in Komenda, ki bosta prejeli 1,27 milijona evrov nepovratnih sredstev, bosta iz lastnih proračunov prispevali vsaka po 542 tisoč evrov, Mestna občina Kranj bo prejela dober milijon nepovratnih sredstev in prispevala še nekaj manj kot tristo tisoč evrov lastnih sredstev, Občina Šenčur pa bo ob 1,7 milijona evrov odobrenih nepovratnih sredstvih iz svojega proračuna dodala še 240 tisoč evrov.

»Zelo sem vesel, da nam je po toliko letih naprezanj uspelo zagotoviti potrebna sredstva iz Evropske unije in od države, saj smo se občine za gradnjo vodovoda resneje dogovarjale od leta 1997 naprej in potem znova od leta 2009 naprej,« je povedal Cerkljanski župan Franc Čebulj. Prav Čebulj je bil vseskozi glavni pobudnik za izgradnjo vodovoda in gonilna sila projekta, ki ga je v nedavnem intervjuju za Gorenjski glas označil za stoletnega. Krvavški vodovodni sistem je namreč star šestdeset let, na posameznih delih pa celo starejši, zato je celovita obnova po njegovem mnenju nujna. »Zahvala gre predvsem vsej moji ekipi in vsem zunanjim sodelavcem, ki so pri projektu delali. Za vztrajnost bomo zdaj poplačani. Okoli trideset tisoč občanov sodelujočih občin bo dobilo kvalitetnejšo pitno vodo in tudi vodne izgube bodo bistveno manjše, kot so na sedanjem sistemu. Ne gre pa pozabiti tudi na okoljsko komponento, saj se bomo z novim vodovodom rešili tudi azbestnih cevi,« še pravi Čebulj, ki dodaja, da je sedaj na potezi ministrstvo za okolje in prostor, ki bo s sodelujočimi občinami pripravilo ustrezne pogodbe glede na posamezne deleže sofinanciranja. Črpanje sredstev bo po njegovem mnenju steklo v prihodnjih dveh mesecih. Ob tem pa cerkljanski župan računa, da bodo tudi preostale občine začele sofinancirati gradnjo vodovoda, saj jo doslej – z izjemo Kranja – preostale niso.

Gradnja krvavškega vodovoda je namreč že v polnem teku. Skupaj s posameznimi odseki, ki jih je Občina Cerklje z založitvijo lastnih sredstev zgradila že v preteklih letih, je namreč Gorenjska gradbena družba do danes zgradila že približno polovico od skupno 24 kilometrov celotne trase. Gradbene delavce sicer čaka še gradnja objekta za pripravo pitne vode (t. i. ultrafiltracijski sistem), priklop do zajetja v kanjonu reke Reke in gradnja vodohrana nad Domom Taber, ki bo gradbincem prav tako predstavljala velik zalogaj.

Ne glede na to v Cerkljah pričakujejo, da bodo gradnjo krvavškega vodovodnega sistema zaključili marca prihodnje leto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 43 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/11

nedelja

5/9

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.