Tinine vložnine so v teh časih dopolnile jedi v kozarcih.

Jedi v kozarcih

Gostišče Draga najdemo v Dragi pri Begunjah. Trenutno je zaprto za obiskovalce, vendar je tamkajšnji kuharski mojster Aleš Tavčar prišel s svojo partnerko Tino Likozar na zanimivo idejo, ki se je proti pričakovanjem izkazala za odlično – njune jedi v kozarcih so postale nadvse priljubljene.

Tina Likozar in Aleš Tavčar živita v Voklem, kjer imajo Likozarjevi tudi kmetijo, katere vajeti počasi prehajajo iz očetovih rok v hčerine. Prej je veliko pomagala v gostišču, zadnji dve leti pa se bolj posveča kmetiji. Pripoveduje, da je ideja za jedi v kozarcih »zrasla na zelniku« njenega življenjskega partnerja Aleša Tavčarja. Razmere, v katerih smo se znašli, so pač zahtevale nekaj novega, drugačen način razmišljanja. Je pa res, da so ju mnogi že pred tem poznali po okusnih Tininih vložninah, tako da so bile jedi v kozarcih pravzaprav smiselna nadgradnja.

Gostišče Draga je tako kot večina drugih gorenjskih gostiln zaprlo svoja vrata ob lanski razglasitvi epidemije. Poleti je bilo nato v skladu s takrat aktualnimi ukrepi kratek čas odprto, celo prestavljeni Teden restavracij jim je delno uspelo izpeljati. Par smo zgodaj jeseni srečali tudi na stojnici tradicionalnega Čebelarskega dneva v Lescah, ki ga je organizatorjem uspelo pripraviti, čeprav v zelo okrnjeni obliki. Kasneje sta se Tina Likozar in Aleš Tavčar odločila tudi za razvoz hrane in osebni prevzem, a odkar sta ljudem predstavila jedi v kozarcih, sta se osredotočila predvsem nanje.

Ker imajo pri Likozarjevih doma kmetijo, vsa zelenjava za vlaganje zraste na domači njivi. Pesa, stročji fižol, paprika, feferoni, kumarice ... našteva Likozarjeva. V gostišču so tako na krožnike gostov v preteklosti vložnine velikokrat našle pot. Predjedem so bile okusen dodatek, feferone so uporabili pri pasulju – in jih še, kumarice in paprike so lepo dopolnilo narezkom, nadaljuje Tina Likozar. Recepte za vlaganje pa je bodoča gospodarica dobila od svoje in partnerjeve mame. Ljudem so bili okusi všeč, marsikomu tako zelo, da so Tinine vložnine začeli kupovati tudi za domov. Alešu Tavčarju pa kuharska žilica ni dala miru in je začel razmišljati, da bi na primer poskusila na podoben način z joto. In sta. Izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna. Kozarec z joto je hitro našel pot v domove strank in tudi širše – počasi tudi v manjše okoliške prodajalne, mesarijo, na tržnice.

Joto so kmalu dopolnile še druge jedi v kozarcih: vampi, ričet, različne zelenjavne enolončnice, golaž, bograč, celo čili z mletim mesom, bolj znan kot chili con carne, je dobil svoj kozarec.

Se je pa par Likozar-Tavčar tu srečal z drugačnim postopkom, kot je potreben za vlaganje zelenjave. A nič zato, sta se pač malce učila, povesta dobre volje.

»Jedi so se odlično prijele, proti pričakovanjem,« je še zadovoljna Likozarjeva. Zaključi, da bosta jedi v kozarcih obdržala tudi, ko se bodo gostilne lahko odprle, in njihov koncept razvijala naprej.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.