Rok Kravanja in Ajda Tomazin z nagrado občinstva na festivalu Gibanica / Foto: Nata Žgank

Nagrada za Jato

Uprizoritev v javnem prostoru Jata izkušenih ptic v produkciji Ajde Tomazin in zavoda Odprti predali je na nedavnem desetem bienalu slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica prejela nagrado občinstva. Kranj gosti srečanje ustvarjalcev platforme Od malih nog(u).

Avtorski projekt koreografinje in oblikovalke Ajde Tomazin (kot mentor in sorežiser se je pridružil še Rok Kravanja) z naslovom Jata izkušenih ptic – Družbena koreografija v tretjem življenjskem obdobju je bil premierno predstavljen jeseni leta 2019 in doslej doživel že več kot 15 ponovitev. Predstava, ki poteka na prostem, po ulicah, trgih in poteh mesta, je v osnovi preko akterk in njihovih zgodb sicer povezana s Kranjem, »jata« pa se je že uspešno predstavila tudi v Škofji Loki, Murski Soboti in prejšnji teden v Ljubljani na deseti Gibanici.

»Na festival smo se v upanju, da bomo sprejeti, prijavili, ker gre za nekoliko poseben format predstave, v času sodoben in aktualen, hkrati pa tudi v skladu z letošnjo osrednjo temo Sobivanje. Mednarodna ekipa selektorjev je izmed 55 prijavljenih za festival izbrala le devet predstav, med njimi tudi našo. Bilo nam je v čast, nagrada pa nas je še dodatno razveselila. Ko sem videla tudi nekaj drugih predstav, kako dobre so, sem bila tega, da je občinstvo prav našo 'jato' vzelo za svojo, še toliko bolj vesela,« je Ajda Tomazin ponosna na uspeh na letošnji Gibanici. Pri tem poudarja, da jo je pri snovanju predstave še posebej zanimalo približevanje sodobne umetnosti različnim širšim publikam. »Nagrada občinstva je potrditev, da naša predstava pri ljudeh vzbudi neko senzbiliteto, da jih poveže v gibanje po mestu in jim spodbudi različna vprašanja. Veliko je bilo čustvenih reakcij, od joka do smeha. Očitno kombinacija vseh teh komponent – od koreografskih do vsebinskih in performativnih – skupaj z občinstvom vzpostavi neko unikatno predstavo v mestu.«

Predstavo s sedmimi performerkami lahko hkrati spremlja 32 ljudi. V Kranju poteka od Layerjeve hiše in skozi mesto do kanjona Kokre, nato pa čez most do tržnice na Pungert in nazaj na izhodišče, v Ljubljani pa je vodila s Trga Evrope na ploščad pred Cankarjevim domom, do Trga republike, proti Kongresnemu trgu, čez Čevljarski most v staro Ljubljano, na tržnico in nazaj na Prešernov trg do Cankarjevega doma. Čeprav so akterke ženske v tretjem življenjskem obdobju, v nastopu delujejo izjemno profesionalno. »One so avtorice besedil, so popolnoma predane nastopu ter so se vedno znova pripravljene spustiti v sodobno plesno situacijo,« dodaja Tomazinova, ki je v teh dneh v Kranj pri peljala tudi regionalno konferenco Od malih nog(u). Ta bo v sodelovanju z Layerjevo hišo in Stolpom Pungert v petek potekala v slednjem. Od malih nogu(u) je regionalna platforma za razvoj in afirmacijo teatra za otroke in mlade in je projekt držav v regiji, ki je nastal z namenom povezovanja Evrope in Zahodnega Balkana. V njej sodelujejo štiri organizacije iz Črne gore, Hrvaške, Srbije in Slovenije, ki se na sodoben način ukvarjajo z uprizoritvenimi umetnostmi za otroke in mlade. »Želimo predvsem opozoriti na pomen vloge gledališča za otroke in mlade v vzgoji in življenju otrok, podrejeni položaj uprizoritvenih umetnosti za otroke v primerjavi z uprizoritvenimi umetnostmi za odrasle, pomanjkanje kakovostnih in sodobnih oblik v uprizoritvenih umetnostih za otroke in pomanjkanje strategije za razvoj na lokalni, državni in regionalni ravni,« teme odprte diskusije srečanja v Kranju pojasnjuje Tomazinova.

Ponovitvi predstave Jata izkušenih ptic bosta na sporedu ta konec tedna, 24. in 25. septembra, ob 17. uri, in sicer z zborom v Layerjevi hiši. Ogled predstave je prost, število članov »jate« pa je omejeno, zato so obvezne rezervacije po elektronski pošti na: odprti.predali@gmail.com. ali rezervacije@layer.si.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

megla
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

1/16

nedelja

3/16

ponedeljek

4/18

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

ŠPORT / Lom pod Storžičem, 17. oktober 2021

9. Gorski tek pod Storžičem

PRIREDITVE / Radovljica, 17. oktober 2021

Impresarij s Kanarskih otokov

PRIREDITVE / Breznica, 17. oktober 2021

Gledališka matineja za otroke Škratovanje

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. oktober 2021

Klobuk za vsako priložnost

ŠPORT / Cerklje, 19. oktober 2021

Telovadba

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

IZLETI / Kranj, 21. oktober 2021

Koča na Ljubelju in Ponova peč

 

 
 

 

 
 
 

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 06:59, 17. oktober

Glede na to, da za 60% odstotkov prebivalstva ni več omejirev in da so na pohodu respiratorne bolezni, ki jih leto dni ni bilo na spregled, ...

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:58, 16. oktober

Vsem nam je pa jasno, da šef dobi po 'P...čki', če se bo v to vtaknila inšpekcija.
Važno, da nas zajedajo in se sončijo na jahtah.

Odgovorno ravnanje s hrano / 22:44, 16. oktober

JAz osebno doma ne odvržem hrane nič. Sem pa med sezono delala v kuhinjah, kjer je vse odvisno od šefa. Ali gre cel lonec hrane v 'bioter...

Cepljenje proti gripi / 22:26, 16. oktober

Ne morem verjet. CEPITE se proti covidu.... lohk tudi poživitveni curek. Zdaj pa še za gripo. Pa gobarji proti klopom.... saj boste cepilci kmalu v fazi mamilašev... .

V petek potrjenih 1437 okužb z novim koronavirusom / 22:18, 16. oktober

Spet nadlegovanje zdravih.
Danes je sobota....... nekoč veselice za vsakim vogalom - zdaj smrtna tišina.

Zgradili bodo štirisedežnico / 16:45, 15. oktober

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave ne da soglasja ?!
Divjemu petelinu je bolj všeč sedežnica kot gondola ane..

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 16:42, 15. oktober

Rupar, petek je, na kolo bo treba..