Bodo Jeseničani zaradi visokih stroškov ogrevanja to zimo zmrzovali? / Foto: Gorazd Kavčič

Cena ogrevanja je šla v nebo

Na Jesenicah so občani za mesec oktober prejeli bistveno višje položnice za ogrevanje. V podjetju ENOS OTE, ki ima koncesijo za oskrbo s toploto, svetujejo varčevanje pri ogrevanju in pri porabi sanitarne tople vode. Cene naj bi se umirile šele spomladi. Na Občini Jesenice iščejo rešitve.

Oktobra lani je cena MWh znašala 75,66 evra, letos 145,36 evra. V letu dni se je torej cena variabilnega dela dvignila za skoraj sto odstotkov.

Jesenice – Pred dnevi so Jeseničani prejeli položnice podjetja Enos OTE za plačilo stroškov ogrevanja za mesec oktober, ki so v primerjavi s položnicami za lanski oktober bistveno višje. Zvišanje je večino občanov presenetilo, kar dokazujejo tudi odzivi, ki so jih prejeli na Občini Jesenice in v podjetju ENOS OTE, ki ima koncesijo za oskrbo s toploto v občini. Na vročevod je priključenih 150 večstanovanjskih objektov in 180 javnih objektov in poslovnih prostorov.

Na Občini Jesenice zato še enkrat pojasnjujejo, da je glavni razlog za dvig cene zviševanje cene zemeljskega plina in cene emisijskih kuponov na globalni ravni, zaradi česar se bo cena ogrevanja povišala povsod, ne le na Jesenicah.

Občina: Zavedamo se stisk, iščemo rešitve

»Vseeno pa se na Občini Jesenice stiske občanov zaradi visoke cene ogrevanja dobro zavedamo. Žal sledijo zimski meseci s še nižjimi temperaturami, ko je pričakovati še višje položnice. Zato v okviru veljavnih pravnih podlag in določil obstoječega (zavezujočega) koncesijskega razmerja že iščemo morebitni način, ki bi omogočil vsaj delno znižanje stroškov ogrevanja. Smo v kontaktu s podjetjem ENOS OTE glede potencialnih 'rezerv' oziroma manevrskega prostora pri ceni, ki bi lahko omogočil znižanje cene za končne uporabnike,« so povedali na Občini Jesenice in dodali, da je ta teden s predstavniki podjetja na to temo sklican dodatni sestanek.

Hkrati pa so pozvali državo k izvedbi razpoložljivih ukrepov za ustreznejšo regulacijo cen energentov na državni ravni in za pomoč ranljivejšim skupinam prebivalstva. Kot je županu Blažu Račiču med drugim pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, so proučili različne možnosti, pri čemer ugotavljajo, da država pomoč lahko zagotovi le v obliki energetskih vavčerjev, za kar že pripravljajo zakonsko osnovo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ENOS OTE: Svetujemo varčevanje pri ogrevanju

V podjetju ENOS OTE pa so občanom pojasnili, da je cena zemeljskega plina, ki ga za proizvodnjo toplote za ogrevanje in sanitarno toplo vodo uporablja proizvajalec toplote na Jesenicah, v mesecu oktobru 'šla v nebo'. Posledično je bila cena MWh toplote v septembru še 86,56 evra z DDV, v oktobru pa je poskočila na 145,36 evra za MWh z DDV.

»Zato do umiritve nihanja cene toplote resnično svetujemo varčno ogrevanje in porabo sanitarne tople vode. Predvidevamo, da se bo cena toplote umirila šele po novem letu oziroma v spomladanskih mesecih 2022. Znižanje ogrevanja v stanovanju za eno stopinjo Celzija predstavlja pri porabi toplote pet odstotkov prihranka. Zato še enkrat svetujemo – čim bolj varčno pri ogrevanju in porabi sanitarne tople vode.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/4

petek

-7/9

sobota

-3/5

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 21. januar 2022

Najbolj moje

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !