Posnetek pustne prireditve je iz časov, ko Pust še ni vedel za Korono ... / Foto: Tina Dokl

Letos malo pustnih prireditev

Na Gorenjskem bo letos zaradi epidemioloških razmer malo pustnih prireditev, vsekakor pa občutno manj, kot jih je bilo v letih pred pojavom novega koronavirusa.

Hruščanska pustna povorka

V jeseniški občini pustno prireditev Hruščansko pustovanje s povorko pripravlja Kulturno-športno društvo Hrušica. Povorka se bo začela jutri, v soboto, ob 10.30 pri rondoju na Hrušici, pustne šeme pa se bodo nato podale po državnih in občinskih cestah skozi Jesenice do Čufarjevega trga, kjer bo med 12. in 13. uro postanek. Zatem bo sledila vrnitev nazaj na Hrušico, kjer bo od 16. ure naprej potekala zabava z ansamblom Arrow in podelitvijo nagrad najboljšim maskam. Pustno dogajanje bodo zaključili s pokopom pusta v sredo, 2. marca, ob 17. uri pred kulturnim domom na Hrušici.

Povorke Godlarjev ne bo

Tradicionalne pustne povorke šenčurskih Godlarjev, ki velja za eno največjih pustnih prireditev na Gorenjskem, tudi letos ne bo. Po tem, ko so lani pripravili virtualno različico, so letos želeli pustno povorko ponovno pripeljati na ogled v živo, a jim veljavni epidemiološki ukrepi tega niso omogočili. Člani Društva Godlarjev Šenčur s predsednikom Robertom Vehovcem na čelu se namreč na povorko, kjer se vselej dotaknejo političnih tem, otroke pa razveselijo z risanimi junaki, pripravljajo več mesecev, ideje zanjo pa zorijo že mnogo prej, tokrat pa časa za organizacijo ni bilo dovolj. Iz podobnih razlogov letos odpade tudi pustna povorka na Bledu, kjer so se pustne maske običajno sprehodile po blejskih ulicah in povorko sklenile s pustnim rajanjem.

Krančkov festival

Jutri, v soboto, bodo staro mestne jedro Kranja obiskali kurenti, mimoidoče pa bo pozdravljal vedno nasmejani škrat Kranček. Prireditev se bo začela ob 10. uri. »Če se boste v maski po mestu sprehodili tudi vi, ga le poiščite in pozdravite! Če pa bi se radi našemili, pa nimate ideje, vam bodo na pomoč priskočili v Stolpu Pungert, kjer bo poleg pustnega fotokotička organizirana tudi poslikava obrazov,« pravijo na Zavodu za turizem in kulturo Kranj in dodajajo, da se bodo najmlajši obiskovalci festivala lahko zabavali na Gradu Khislstein, kjer jih bo ob 11. uri pričakala Pika Nogavička.

Le sprevod po mestu

Turistično društvo Radovljica, ki je pred epidemijo več kot dvajset let organiziralo pustne sprevode skozi vso Radovljico, je že pred časom sporočilo, da zaradi negotovih razmer povorke tudi letos ne bodo organizirali. So se pa na nedavno sproščanje ukrepov odzvali na Turizmu Radovljica; v soboto ob 15. uri tako vabijo na pustni sprevod po starem mestnem jedru, kjer gostinski ponudniki ob tej priložnosti pripravljajo posebno pustno ponudbo.

Pustni koncerti

Glasbena šola Škofja Loka pripravlja tri pustne koncerte. Prvi se bo v ponedeljek, 28. februarja, ob 17. uri začel v Sokolskem domu v Gorenji vasi, drugi pa ob 19. uri v Osnovni šoli v Žireh. Na Loškem odru v Škofji Loki bo pustni koncert v torek ob 18. uri.

Karnevala na Viru ne bo

Na Viru pri Domžalah, kjer za pustno dogajanje že dvaintrideset let skrbi Pustna sekcija Striček, tradicionalne povorke letos ne bo. So pa maškare v kraju prevzele oblast, tako da do pepelnice veljajo pustni zakoni.

Pustno rajanje v Poženiku

Dramska skupina Pod Stražo v torek, 1. marca, vse maškare, velike in male, vabi v Dom krajanov Poženik na veliko pustno rajanje. Zabava s plesom, na kateri ne bo manjkalo niti krofov, se bo začela ob 17.30. Sledilo bo tradicionalno kurjenje pusta.

Maškare, pokažite se v Žireh

Jutri, v soboto, bo pustno rajanje tudi na parkirišču pred zadružnim domom v centru Žirov. Turistično društvo Žiri vabi od 14. do 16. ure pustne šeme na prireditev z naslovom Maškare, pokažite se.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-18/1

nedelja

-15/6

ponedeljek

-8/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 18:22, 20. januar

Rushiti in njegova SDS je navozil toliko šiptarjev v Slovenijo, da vsa stanovanja za njih !!

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 18:18, 20. januar

Dobro, večina psov itak že spi v postelji z lastniki, ampak nogavice za tačke.. hahahaha, dobra, LOL :)

Na plečih pacientov / 18:16, 20. januar

Zdravstvo je potrebno privatizirati ! Tole ni J več od javnega...

SDS v interpelacijo pravosodne ministrice / 18:15, 20. januar

V Sloveniji vlada korupcija, mafija in kriminal ! Teli kradejo in niti skrivajo ne več !
Ni mi žal, da sem že 15 let v Italiji ..

V Dražgošah poziv k miru / 18:12, 20. januar

Kdo bi si mislil, v Dražgošah je bil slavnostni govornik - Nemec :)Franc, nisi še odgovoril na moje vprašanje od lani, kaj so Švabi počeli v...

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 03:52, 20. januar

Lepo. Kdaj bodo zgradili najemniška stanovanja za mlade v Radovljici? Gradijo se samo stanovanja za elito. Koliko neprofitnih stanovanj so ž...

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...