Jasper Doest: Spoznajte Boba (Meet Bob) / Foto: arhiv Kranj Foto Festa

Fotografija, človek in narava

V Kranj prihaja že tretji Kranj Foto Fest, ki bo letos trajal ves mesec, do 23. septembra. Osrednja tema festivala je Človek – narava.

Kranj – V četrtek zvečer bodo v Layerjevi hiši slovesno odprli festival Kranj Foto Fest 2023, ki se bo pravzaprav začel že dan prej v ljubljanski galeriji Fotografija s fotografsko razstavo Mustafaha Abdulaziza z naslovom Voda. V četrtek bo nato v Kovačnici že dopoldan potekal mojstrski tečaj Dejstva in fikcija: Post-dokumentarno z Viktorijo Sorochinski iz Ukrajine, popoldan pa bo v Layerjevi hiši »pop-up« knjigarna Galerije Fotografija. Do nedelje bo nato potekal bogat festivalski program, ki ob tridesetih fotografskih razstavah vključuje še pogovore, delavnice, mojstrske tečaje, projekcije in preglede portfoliov, druženje in zabave, nočne projekcije, vodstva po razstavah in podobno …

Fotografi z vsega sveta

Kranj Foto Fest si že tretje leto zapored uspešno utira prostor v domačem in mednarodnem fotografskem prostoru. Osrednja tema letošnjega festivala je Človek – narava«, ki je prav v tem obdobju še posebno aktualna in je fotografom ponudila široke možnosti izraza, kar se je pokazalo tudi pri izjemno velikem odzivu na razpis, saj se je ta glede na lansko leto povečal za več kot sto odstotkov. Letos je na festival prispelo neverjetnih 656 prijav iz devetdesetih držav s šestih kontinentov, kar nedvomno dokazuje, da gre za odmeven mednarodni festival, ki bo tudi letos privabil v Kranj številne domače in tuje goste, med njimi znana domača in tuja imena iz sveta fotografije.

Prav med pripravo festivala je ujma prizadela celotno Slovenijo in spremenila ne le naše lokalno okolje, ampak tudi naš pogled na posledice podnebnih sprememb in človekovega poseganja v naravo. Natanko pred enim letom smo bili v Sloveniji priča enemu največjih požarov na naših tleh (na letošnjem festivalu je temu posvečena ena od razstav slovenskih fotografov), tokrat je mnogim domove uničila voda. Po besedah organizatorjev so v zadnjem hipu tudi to dogajanje uspeli umestiti v program festivala.

Tema Človek – narava

Tema letošnjega festivala Kranj Foto Fest želi poudariti prav odnos med človekom in okoljem – tako z dokumentarno fotografijo, ki prikazuje vpliv in posledice človekovih dejanj na naravo, kot s sodobnejšim, konceptualnim in domiselnim jezikom fotografije. Fotografi in vizualni pripovedovalci zgodb delijo s svetom svoje poglede na izbrano temo in tako prispevajo k odpiranju vprašanj in iskanju odgovorov glede odnosa med človekom in naravo.

Kot omenjeno, se bodo na Kranj Foto Festu zbrali tako uveljavljeni fotografi kot tudi fotografi mlajše generacije iz Slovenije in tujine. Soustanoviteljica in direktorica festivala, Fernanda Prado Verčič, je poudarila: »Kranj Foto Fest je edinstveno stičišče domačih in mednarodnih fotografov, tako mladih kot že uveljavljenih. Z dialogom med različnimi fotografi, uredniki, kustosi in galeristi želimo izpostaviti aktualne teme, ki na eni strani zadevajo globalno problematiko človeštva, na drugi strani pa gre za lokalne, posebne, edinstvene teme. Še posebno nas veseli vedno večje sodelovanje lokalnega okolja – tako se bomo letos predstavili na številnih novih lokacijah v Kranju in tudi na ta način pokazali lepoto Kranja mnogim obiskovalcem, ki sem morda prihajajo prvič. Prav tako smo zelo ponosni na naše sponzorje, saj z njihovo pomočjo lahko širimo znanje o fotografiji in predstavljamo izjemne fotografe z vsega sveta.«

Predstavljeni najboljši avtorji

Sedemčlanska žirija je letos nagradila dvajset projektov. Poleg zmagovalke je izbrala fotografa oziroma duet s posebno omembo in 18 finalistov, ki sodelujejo na skupinskih razstavah na različnih lokacijah v Kranju. Zmagovalka letošnjega festivala je fotografinja iz Egipta Amina Kadous s serijo fotografij Belo zlato. Žirija je serijo njenih fotografij opisala kot inteligenten, večplasten projekt, ki povezuje avtoričino družinsko zgodovino s širšo kulturno, gospodarsko in okoljsko tematiko.

Posebno omembo je prejel turško-nemški duo Kaya & Blank, ki ga sestavljata Işik Kaya in Thomas Georg Blank, in sicer za serijo fotografij Druga narava. Na festivalu Kranj Foto Fest se predstavljata tudi dva prejemnika nagrade Leica Oskar Barnack, in sicer Jasper Doest (Nizozemska) z razstavo Spoznajte Boba in Mustafah Abdulaziz (ZDA) z razstavo Voda.

Kranj bo v teh dneh nedvomno najbolj fotografsko mesto v državi. To bo moč spoznati na kar 13 razstaviščih oziroma prizoriščih v mestu. Od 24. do 26. avgusta bodo potekale nočne projekcije in pogovori z umetniki. Fotografi, kuratorji in novinarji bodo dva večera zapored predstavljali svoje delo na velikem ekranu in se pogovarjali o tem, kako potekajo njihovi ustvarjalni procesi ter kako se povezujejo z letošnjo temo Človek – narava«. Več informacij o programu in vrhuncih letošnjega Kranj Foto Festa je na voljo festivalski spletni strani.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

6/28

nedelja

9/24

ponedeljek

10/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...