Odstreljeni volk na pašniku v bližini Krnice / Foto: ZGS – OE Bled

Volkovi morili v ograjenem pašniku

Volkovi so v bližini Krnice v ograjenem pašniku pokončali dve ovci in ovna, na Kupljeniku pa dve teleti. Naravovarstveni nadzornik TNP-ja je enega od volkov ustrelil.

Kot je pojasnil Blaž Černe, je bil pogoj – trije škodni dogodki za odstrel enega volka v pokljuškem tropu – izpolnjen že ob koncu avgusta, takrat so dovoljenje za odstrel volka dobili v LPN Triglav in v loviščih lovskih družin Bled, Nomenj - Gorjuše in Stara Fužina. Po odstrelu volka v Krnici dovoljenje ne velja več, zdaj se škodni dogodki štejejo na novo.

Krnica – Iz Civilne iniciative 71 so sporočili, da so prejšnji ponedeljek štirje volkovi v bližini Krnice, tik pod Pokljuko, napadli ovce na pašniku. Čeprav je bil pašnik ograjen z 1,8 metra visoko električno ograjo, ki je v lasti zavoda za gozdove in je namenjena zaščiti živali, so volkovi očitno prišli pod ograjo na pašnik in pokončali dve plemenski ovci in enega plemenskega ovna pasme dorper ter ranili tri ovce, med njimi eno hujše. Volkove je pri pokolu zasačil mimoidoči lovec in enega ustrelil, trije pa so pobegnili. V Civilni iniciativi so ob tem spomnili, da na vprašanje, ki so ga pred pašno sezono zastavili pristojnim, kako naj varujejo živali na paši, niso dobili odgovora.

Kot je pojasnil Blaž Černe iz blejske območne enote zavoda za gozdove, je naravovarstveni nadzornik Triglavskega narodnega parka (TNP), ki opravlja tudi lovsko čuvajsko službo v Lovišču s posebnim namenom (LPN) Triglav, med jutranjim obhodom lovišča opazil, da je na pašniku v Krnici, kjer se je paslo dvanajst ovc pasme dorper, nekaj narobe. Kaj kmalu je v vogalu pašnika opazil volka, ki je poskušal zapustiti pašnik, a mu je visoka električna mreža to preprečevala. Ker je bilo v veljavi dovoljenje za odstrel, je volka odstrelil. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za eno leto staro volkuljo iz lanskega legla, težko 26 kilogramov. Za odstrel so bili izpolnjeni vsi pogoji. Volk je bil namreč odstreljen ob napadu na drobnico, na pašniku, ki je bil zgledno zavarovan z visokimi električnimi mrežami, in odstreljen je bil mlajši volk. Očitno je bilo na delu več volkov, saj so bile ovce ob napadu močno objedene.

V petek je volk ali več volkov znova napadlo drobnico, tokrat v naselju Grabče, posledica je bila ena pokončana ovca. V nedeljo so na Kupljeniku pokončali dve teleti in poškodovali kravo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/6

torek

-3/6

sreda

-1/5

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.