Na območju Bohinja se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. / Foto: PGD Bohinjska Bistrica

Reke poplavljale v manjšem obsegu

V noči na petek je na območju Julijskih Alp padla večja količina padavin. Vodotoki so narasli v porečju Save Bohinjke in Save Dolinke, poplavljali sta Sava in Tržiška Bistrica, narasla je tudi Selška Sora, ki se je razlila na nenevarnih mestih.

Bohinj – Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, na Gorenjskem nočno neurje ni povzročalo večjih nevšečnosti. »Reke so poplavljale v manjšem obsegu. Največ težav so imeli v Bohinju, kjer je veter odkril več streh, podrtih je bilo nekaj dreves, gasilci so črpali tudi vodo iz objektov, a kritičnih razmer ni bilo,« je pojasnil Šmid.

Po besedah Silva Režka, poveljnika PGD Bohinjska Bistrica, je bilo ponoči na območju Bohinja aktiviranih več kot osemdeset gasilcev iz devetih prostovoljnih gasilskih društev. Do sedme ure zjutraj so zabeležili 28 izrednih dogodkov. »Bregove so prestopili potok Mostnica in nekaj manjših potokov, ki so ogrožali hiše, zato smo jih zaščiti s protipoplavnimi vrečami, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov,« je povedal Režek, ki je potrdil, da hujšega tokrat ni bilo.

Poleg Bohinja je bilo več gasilcev aktiviranih še v Tržiču in Radovljici. Posredovali so tudi na Jesenicah, Jezerskem, v Žirovnici, Žireh, Kranju, Naklem, Škofji Loki, Gorjah in Kranjski Gori.

Trenutno po navedbah Klemena Šmida še vedno narašča Sava, druge reke že upadajo. »Prebivalcem se zahvaljujemo, da so upoštevali naša navodila in ravnali samozaščitno,« je dejal Šmid, ob tem pa še poudaril, naj bodo pozorni tudi danes. »Predvsem na vodostaje in zemeljske plazove, o kakršnihkoli spremembah naj nas čim prej obvestijo.« Gasilci in pripadniki Civilne zaščite bodo tudi danes spremljali razmere na terenu, je še dodal Šmid.

Aktiviranih 62 gasilskih enot

Po državi je bilo aktiviranih 62 gasilskih enot, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec so zabeležili 117 dogodkov. Gasilci so že včeraj preventivno čistili prepuste, polnili protipoplavne vreče, odstranjevali podrta drevesa, čez noč pa iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo, preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh, poškodovanih zaradi vetra, in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije. »Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč,« so še zapisali.

Nekatere ceste zaprte

Po podatkih portala Promet.si je zaradi poplav in plazov zaprta ceste Stara Fužina–Ribčev Laz pri Stari Fužini, zaprt je tudi prelaz Korensko sedlo na avstrijski strani. Na cesti Železniki–Most na Soči je med Knežo in Podbrdom prepovedan promet za tovorna vozila. Zaradi poplavljenih cestišč je promet oviran na več lokalnih cestah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/11

ponedeljek

3/10

torek

4/14

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

IZLETI / Šenčur, 2. marec 2024

Jurčičeva literarna pot

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 4. marec 2024

Terenski krvodajalski akciji

IZLETI / Kranj, 7. marec 2024

Izlet na Osojnico in Ojstrico

 

 
 

 

 
 
 

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 21:09, 25. februar

Zelo žalostno, kako se vlada hvali s populizmom. To ni povišanje pokojnin, temveč delna uskladitev z inflacijo. Uskladitev je nižja od infla...

Zlato polje / 10:18, 25. februar

Sem enkrat naletel ne takega črnega odlagatelja, pa me ni razumel, ker je govoril samo albansko. Pa tudi ni imel občutka, da dela kaj narobe, saj ima v glavi drugo kulturo.

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 10:14, 25. februar

Kaj ti pomaga dvig pokojnin, ki je manjši od inflacije. V resnici se je realna vrednost pokojnin zmanjšala, posebej če jo primerjaš z dvigom...

Vzpon populizma / 10:08, 25. februar

Miha, res se ti čudim, da ne vidiš še precej večjega in usodnejšega populizma, ki ga imaš pred nosom. Gibanje Svoboda z Golobom na čelu izpo...

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...