Tudi v starem delu Kranja (fotografija je od lani) bodo praznično osvetlitev prižgali ta konec tedna. / Foto: Tina Dokl

S prižigi lučk začetek prazničnega decembra

Ta konec tedna bo marsikje po Gorenjskem znova zasijala praznična osvetlitev, kar bo uvod v praznični december, poln zanimivih prireditev.

Gorenjska – Danes se v Škofji Loki začenja letošnji festival Loka v snegu. Ob 17. uri bo na Mestnem trgu, ob koncertu zasedbe Popgaraž, zasijala praznična osvetlitev. Na dogodku se bo moč okrepčati s toplimi napitki in hrano, ki jih bodo postregli na praznično okrašenih stojnicah. Že jutri bo v mestu potekalo srečanje z vinarji, ki bo ponudilo različna vina, unikatne izdelke in izdelke domače obrti, primerne tudi za obdarovanje. Na Mestnem trgu 38 bo jutri tudi delavnica Izdelovanje adventnih venčkov.

Danes prižig luči še v ...

Tudi v Radovljici se danes ob 17. uri s slovesnim prižigom lučk na Linhartovem trgu začenja praznični december. Prižig lučk bo­sta pospremila lokalna artista Kreaktiv z ulično predstavo in skupina Help! A Beatles Tribute Band. Kot vsako leto bo istočasno potekal zaključni dogodek meseca lokalne kulinarike. Prvi decembrski konec tedna bo postregel z obogateno Radolško tržnico v soboto ter z nedeljskim Miklavževim rokodelskim sejmom v Radovljiški graščini. Radolško tržnico bodo obiskali tudi pravljični konji, nedeljski sejem pa Miklavž. Dogajanje se bo do konca meseca nadaljevalo s prazničnim sejmom vsak konec tedna, ki ga bodo spremljale delavnice za otroke, ulične predstave in nastopi. V ospredju okrasitve Radovljice je okrasje iz naravnih materialov. Tudi letos vhod v mesto krasi velik božični venec, delo floristke dr. Sabine Šegula.

V središču Šenčurja bodo danes ob 15.30 postavili in blagoslovili božično-novoletno drevo, ki ga letos podarjajo krajani krajevne skupnosti Visoko - Milje.

Jutri in v nedeljo pa ...

V središču Preddvora okrasitev z žarečimi rdečimi srci ostaja, z Grajskim Preddvorom pa bodo v praznični december zaradi slabe vremenske napovedi vstopili jutri, in ne danes, kot je bilo najprej načrtovano. Jutri bo tako začetek v večini gostil grad Dvor, in sicer med 16. in 19. uro. Potekal bo adventni sejem, na grajskem dvorišču pa bodo lučke na novoletnem drevesu, ki so ga letos postavili krajani Tupalič, slavnostno zasvetile med 16. in 17. uro. Ob 17.45 načrtujejo ognjeno predstavo Lučka v temni deželi priljubljene žonglerske in ognjene skupine Čupakabra, ob 19. uri pa bo v gradu Dvor pogovorni večer Ivke Sodnik. Gostila bo jezuitskega patra Jožeta Robleka, ki bo predstavil tudi svojo novo knjigo Starost je lepa. Grajski Preddvor bo do 29. decembra, ko se bo na gradu zgodil veliki prednovoletni koncert, gostil še kopico zanimivih prazničnih dogodkov.

Prižig prazničnih luči in s tem odprtje Alpske vasice v Kranjski Gori bo jutri ob 18. uri, nastopil bo Marko Vozelj z Mojstri.

V Železnikih bodo praznične luči prižgali jutri ob 17. uri v sklopu Andrejevega sejma na trgu pred župnijsko cerkvijo. Sejem se bo začel ob 14. uri, od 15. ure dalje bosta potekala delavnica izdelovanja adventnih venčkov in glasbeni program, ob 17.30 pa načrtujejo še obisk Miklavža s spremstvom.

Na Jezerskem so letos skoraj podvojili število novoletnih lučk – snežink na javni razsvetljavi po celotnem naselju, izvemo na občini. V Županov kot na prižig lučk na božičnem drevescu vabijo v nedeljo ob 17. uri. Prižig lučk bosta spremljala tudi kratek kulturni program in skromna pogostitev.

V Kranju, ki je že odet v praznično podobo kot pretekla leta, bodo praznične lučke prvič zasvetile v nedeljo ob 17. uri, ko se bo pred Prešernovim gledališčem začel program z Moon Time Quartetom in Ledeno kraljico. Praznično razsvetljavo v mestu dopolnjujeta novoletni smreki na Glavnem trgu in pred Prešernovim gledališčem, kot že nekaj let pa tudi verzi dr. Franceta Prešerna, ki bodo žareli vse do Prešernovega dne 8. februarja. Do konca leta bo v mestnem jedru potekal praznični sejem (od četrtka do nedelje, izjemoma tudi 5. decembra, ko bo pred Prešernovim gledališčem Miklavžev sprevod s koncertom Glasbene šole Kranj). Ob koncih tedna se bo zvrstilo tudi dvanajst koncertov, tri otroške prireditve ter sprejem kranjskih športnikov. Prešerni december se bo končal s silvestrovanjem z Miranom Rudanom na Glavnem trgu.

Prihodnji teden

Praznično vzdušje se bo v Kamniku začelo že danes, ko bodo otroci tamkajšnjih vrtcev in šol okrasili božična drevesca na Šutni. Nato bodo v ponedeljek ob 16. uri odprli drsališče na Glavnem trgu ter ob tem pripravili novoletni bazar. Ob 18. uri bodo otroci prižgali novoletne lučke, ki bodo zasvetile na drevescu in v središču mesta. Že v torek bo sledil prihod Miklavža, pestro praznično dogajanje pa se bo nadaljevalo skozi ves december.

Tudi na Jesenicah bo v decembru veselo. Božično-novoletno praznovanje se bo začelo v torek, 5. decembra, ko bo ob 17. uri v Kinu Železar za najmlajše na sporedu Miklavževanje s Čarodejem Janom, sledil pa bo slavnostni prižig prazničnih lučk na Trgu Toneta Čufarja. Čez celoten december se bodo v občini zvrstili različni dogodki, od Miklavževega sejma zdravja, adventne tržnice, koncerta Yugo Nostalgice in P. Valiaka pa do obiska Dedka Mraza in velikega silvestrskega večera, na katerem bo na odru zasijala Helena Blagne, kasneje pa tudi The West Band.

Prižig lučk bo v Naklem 8. decembra ob 16.30 na parkirišču Mladinskega športnega parka, 14. decembra ob 17.30 pa bo pred galerijo Dupljanske graščine odprtje božično-novoletne razstave Biotehniškega centra Naklo, ki se bo začela z nastopom kolednikov Folklorne skupine Društva upokojencev Naklo. Že danes popoldne pa bodo uradno odprli pokrito drsališče v Mladinskem športnem parku. Brezplačno drsanje bo vsak dan od 14. do 19. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 9. do 19. ure. Od 19. do 21. ure bo omogočena rekreacija za skupine, ki si želijo igranja hokeja. Dopoldne bo čas za šole in vrtce, za športne dneve in za organizirane skupine. »Ob odprtju drsanja bo postavljen tudi Božičkov nabiralnik, v katerega bodo naši otroci lahko metali svoja pisma, ki bodo potem romala k Božičku na severni tečaj. Nabiralnik bo stal ob gostinskem lokalu pri drsališču,« je povedal nakelski župan Ivan Meglič.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/12

torek

-3/14

sreda

1/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. februar 2024

Umovadba, tombola

PREDAVANJA / Naklo, 20. februar 2024

Nekoč in danes

PRIREDITVE / Kranj, 21. februar 2024

Zelišča, začimbe, kozmetika

PREDAVANJA / Kokrica, 21. februar 2024

O naravni oskrbi rastlin

PREDAVANJA / Kranj, 21. februar 2024

Zaupanje – kako biti dober, a ne naiven

OBVESTILA / Gorenjska, 21. februar 2024

Angleščina, tombola, ustno zdravje, umovadba

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. februar 2024

Umetniške delavnice za seniorje

 

 
 

 

 
 
 

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...