Na odprtju razstave Strašni parkeljni – starodavni demoni, ki je na ogled do 4. februarja.

Parkeljni tudi na fotografijah

V Muzeju Kranjska Gora - Liznjekovi domačiji so odprli fotografsko-etnološko razstavo Strašni parkeljni – starodavni demoni, še prej pa v duhu tradicije spekli parkeljne v krušni peči.

Kranjska Gora – »Čas, ko so dnevi vse krajši, ko se narava umiri, ko se bliža najdaljša noč v letu, je skrivnosten čas, ko so po ljudskem verovanju ta svet obiskovale duše in demoni iz onstranstva. Ta verovanja so starejša od krščanstva in so se v mnogih preoblekah ohranila vse do danes v različnih šegah in navadah, tudi v Miklavževem obhodu in obhodih parkeljnov. V novi preobleki se nam vsako leto parkeljni treh dežel predstavijo na turistični prireditvi Ognjeni spektakel. Leta 2019 jih je v fotografski objektiv v Podkorenu ujel Jasim Suljanović, s katerim smo združili moči na pričujoči razstavi: ob fotografijah sodobnih parkeljnov predstavljamo bogato paleto šeg in navad ob prazniku sv. Miklavža v Zgornjesavski dolini,« je na sobotnem odprtju povedala kustodinja razstave Špela Smolej Milat iz Gornjesavskega muzeja Jesenice.

Jasim Suljanović je muzeju poklonil čudovito serijo fotografij, kot je poudarila Smolej Milatova. Del njih je na ogled do 4. februarja. Suljanoviću, pravniku, ki je delal pri policiji, se je po upokojitvi in ženini smrti znova prebudila srednješolska ljubezen do fotografije. Leta 2011 se je včlanil v Fotoklub Jesenice. Hitro je napredoval v fotografskih nazivih in je prejemnik številnih priznanj in nagrad. »Dramatika Ognjenega spektakla, ujeta na Jasimovih fotografijah, nam vlije strah prav do kosti. Močni kontrasti parkeljne prav po hičkokovsko zapišejo in shranijo v drobovje digitalne tehnike. Zanimiva kombinacija starih šeg in navad ter novodobnega zapisa fotografij ... Kombinacija statičnih in gibajočih slik v eni fotografiji, s pomočjo svetlobe bliskavice, je odlična,« je zapisal fotografski mojster Aleksander Čufar, in tudi Suljanović je zbranim na odprtju razstave sam pristop in način fotografiranja opisal s podobnimi besedami.

Špela Smolej Milat je k razstavi dodala še svoj etnološki del. Zahvalila se je domačinom iz Rateč za pripovedi iz preteklosti, Boru Benetu in Parkelnom Podkoren za informacije in izposojo opreme za parkeljna. Maska originalnega parkeljna Trentarja, stara približno sto let, pa je v hrambi GMJ.

Za pristno doživetje večera sta poskrbela čisto prava parkeljna iz Podkorena, ki sta pred tem strašila že na etnološki delavnici peke parkeljnov. O, ja, kako pridni so bili celo leto, so jim zatrjevali udeleženci. »Vsako leto ob prihajajočih praznikih pripravimo peko piškotov ali parkeljnov, za katere smo se odločili letos. Pripravili smo jih iz tradicionalnega kvašenega testa in jih spekli v krušni peči. Vmes smo še malo pomolili, zapeli, da smo obnovili stare šege in navade v času pred praznikom sv. Miklavža,« je povedala kustosinja pedagoginja Natalija Štular.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

pretežno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-14/2

ponedeljek

-10/4

torek

-7/8

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

PREDAVANJA / Radovljica, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Kostarika

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Islandija

PREDAVANJA / Tržič, 24. januar 2024

O sladkorni bolezni

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 24. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 23:17, 21. januar

Primož, tebi pa sovraštvo do SDS res povzroča halucinacije. Resnica je popolnoma drugačna. SDS je 2020 v MO Kranj predstavila predloge ukrep...

Odgovor / 20:53, 21. januar

Tavčar se je malce bal Nemcev in nasprotoval vojaški akciji na Koroškem. Kot sicer se takrat Ljubljana ni veliko zanimala za meje na Štajers...

V Dražgošah poziv k miru / 19:39, 21. januar

Ponavljam vprašanje: Kaj so oborožene sile nacistične Nemčije počele v Dražgošah leta 1942 ?
Usposabljanje, vojaške vaje ?
Bo šlo?