Na prioritetnem seznamu investicij za leto 2024 je tudi sanacija mostu pri nekdanji Planiki, ki je od avgustovskih poplav zaprt. / Foto: Tina Dokl

V novo leto z ambicioznimi projekti

Ob izteku leta so v Mestni občini Kranj predstavili izvedene projekte in investicije ter načrte za prihodnje leto. V kranjskem podjetniškem inkubatorju Kovačnica jih je strnil župan Matjaž Rakovec.

Kranj – Kot je v uvodu poudaril župan Matjaž Rakovec, so v prvem mandatu uresničili za 70 milijonov evrov projektov, prav tako so v drugega vstopili ambiciozno in zagnano. Za največji razvojno-investicijski projekt občine v zadnjih desetletjih je označil Poslovno cono Hrastje. Pred kratkim so dobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo javne komunalne infrastrukture v coni in rekonstrukcijo ceste od naselja Hrastje do glavne ceste Šenčur–Kranj.

Na prioritetnem seznamu investicij za leto 2024 je tudi sanacija mostu pri nekdanji Planiki, za katerega že imajo gradbeno dovoljenje, potrebujejo le denarno pomoč države. Predvidoma spomladi bodo še za motoriziran promet odprli prenovljeni most čez Savo na Ljubljanski cesti, ki ga od konca novembra že lahko uporabljajo pešci in kolesarji.

Uresničujejo zastavljene projekte

Pomembne korake delajo pri investicijah v šole in vrtce. Med drugim nadaljujejo aktivnosti za dozidavo Osnovne šole (OŠ) Helene Puhar Kranj in obnovo prostorov objekta nekdanje trgovske šole, kjer bo v prihodnje prostore dobila podružnica OŠ Jakoba Aljaža Kranj. V teku je revitalizacija vzgojno-izobraževalnega območja na Trsteniku, rekonstrukcija in dozidava Osnovne šole in vrtca Franceta Prešerna Kranj – Podružnična šola Kokrica ter izgradnja novih vrtcev Sonček in Čebelica. Obnovljeno telovadnico z novo streho bodo dobili tudi na OŠ Franceta Prešerna Kranj.

V prihajajočem letu se bo nadaljeval eden od večjih projektov, in sicer novi dom starejših občanov na Zlatem polju, ki bo sprejel 150 starostnikov. Mestna občina Kranj (MOK) je jeseni zaprosila za gradbeno dovoljenje, v skladu s pismom o nameri pa bo izgradnjo doma financiralo ministrstvo za solidarno prihodnost. Eden od ciljev župana je tudi tisoč novih stanovanj na območju občine v prihodnjih dveh do treh letih. Trenutno novogradnje rastejo v Stražišču, na Zlatem polju in na območju nekdanje mlekarne.

Na področju gradnje infrastrukture si v Kranju prihodnje leto obetajo začetek gradnje za prestavitev Pševske ceste, drugo fazo izgradnje komunalne infrastrukture v Lazah, gradnjo odseka ceste med naseljema Breg ob Savi in Jamo ter izgradnjo nadhoda za pešce in kolesarje pri Tušu. Nadaljujejo postopek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta. Po javni razgrnitvi v letošnjem poletju načrtujejo prihodnjo pomlad še eno. Prav tako nadaljujejo pripravo drugih prostorskih aktov, med njimi so zeleni OPN, OPPN Zlato polje, OPPN staro mestno jedro in OPPN kanjon Kokre. Podnebno pogodbo v okviru misije sto podnebno nevtralnih in pametnih mest pa bo MOK Evropski komisiji oddala spomladi 2024.

Zelena preobrazba mesta

V kranjski občini so letos zgradili prvo parkirišče P + R na Gorenjskem, nova parkirišča pri hidroelektrarni Standard, uvedli so električne avtobuse in postavili e-polnilnice zanje. Nova zelena pridobitev je tudi Park slovenske himne, poleg tega na območju, ki je bilo zapuščeno več kot dvajset let, zdaj raste največji park v mestu, Bleiweisov park. Med turističnimi pridobitvami je od letos Jenkova rezidenca v starem mestnem jedru Kranja. MOK je letos prejela sredstva sofinanciranja za ureditev kanjona Kokre. Razvijajo sistem mestne kartice, ki bo predvidoma na voljo v prvem četrtletju 2024. Napredek je zabeležila v projektu za povečanje lokalne prehranske samooskrbe, energetsko so sanirali tudi osem objektov, večinoma šolskih in vrtčevskih.

»Uspešni smo pri črpanju evropskih sredstev, še vedno pa čakamo izplačila iz sredstev Evropske kohezijske politike 2014–2020,« je med drugim povedal župan, ki je zadovoljen z zeleno preobrazbo v mestu, prehodom na trajnostni način razmišljanja in mednarodnimi sodelovanji, na podlagi katerih se jim odpirajo nove možnosti za nadaljnje delo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

pretežno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-10/4

torek

-7/8

sreda

-3/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Radovljica, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Kostarika

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Islandija

PREDAVANJA / Tržič, 24. januar 2024

O sladkorni bolezni

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 24. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 23:17, 21. januar

Primož, tebi pa sovraštvo do SDS res povzroča halucinacije. Resnica je popolnoma drugačna. SDS je 2020 v MO Kranj predstavila predloge ukrep...

Odgovor / 20:53, 21. januar

Tavčar se je malce bal Nemcev in nasprotoval vojaški akciji na Koroškem. Kot sicer se takrat Ljubljana ni veliko zanimala za meje na Štajers...

V Dražgošah poziv k miru / 19:39, 21. januar

Ponavljam vprašanje: Kaj so oborožene sile nacistične Nemčije počele v Dražgošah leta 1942 ?
Usposabljanje, vojaške vaje ?
Bo šlo?