Kdo bo plačal zeleni prehod

Zeleni prehod je v zadnjih letih redno v ospredju javnih politik in tudi »prvih strani« medijev. Zaveze EU k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov so smele. Tudi Slovenija se je v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu in drugih dokumentih zavezala k zmanjšanju emisij in zelenemu prehodu. Na eni strani tako iščemo obnovljive vire energije, na drugi se srečujemo s povečano porabo, ki jo prinašata elektrifikacija in razogljičenje družbe.

Trajnostni prehod je izziv za državo, elektrodistributerje in gospodarstvo, pa tudi za gospodinjstva. Marsikdo se je v zadnjem obdobju odločil za postavitev sončne elektrarne na streho. Vlog je celo toliko, da se vsi, ki to želijo, ne morejo priključiti. Raste tudi prodaja električnih avtomobilov, vse to pa zahteva investicije v elektrodistribucijska omrežja, ki se merijo v desetinah milijonov evrov.

Prihodnost je električna, je v pogovoru za Gorenjski glas pred meseci dejal predsednik uprave Elektra Gorenjska dr. Ivan Šmon, ki kot neizbežno navaja dejstvo, da bo zelena elektrika bistveno dražja, kot je danes. To se bo poznalo tudi v denarnicah gospodinjskih odjemalcev.

V letošnjem letu nas tudi gospodinjske odjemalce električne energije čakajo precejšnje spremembe. S 1. julijem bomo začeli uporabljati nov način obračunavanja omrežnine, ki ga podrobneje predstavljamo v tej številki Gorenjskega glasa. Kot pravijo odločevalci, brez tega zeleni prehod ne bo možen. Sedanji dvotarifni sistem bo zamenjal kompleksnejši, ko bomo plačevali manj, ko bo omrežje manj obremenjeno, več pa ob urah in dnevih, ko bodo obremenitve višje. Sistem naj bi bil pravičnejši, saj bodo stroški višji za večje porabnike.

Na Agenciji za energijo zagotavljajo, da bo povprečen gospodinjski odjemalec tudi po novem sistemu ostal pri podobnih cenah oz. plačal celo malenkost manj kot lani, a bojazen vendarle ostaja. Skrbi še posebno tiste, ki so v zadnjem času z investicijo v toplotno črpalko, sončno elektrarno in morda tudi z nakupom električnega avtomobila najbolj poskrbeli za zmanjšanje lastnega ogljičnega odtisa in povečanje samooskrbe. Čeprav je s tem prispeval svoj del k zelenemu prehodu, pa takšen odjemalec omrežje obremeni bolj in po novem bo za to tudi plačal več.

O tem, ali je to pravično ali ne, ima verjetno vsak svoje mnenje, dejstvo pa ostaja: zeleni prehod nas bo stal, račun pa bomo konec koncev plačali porabniki oz. davkoplačevalci. Vprašanje je torej le, ali se bo splačalo oz. ali bodo vložki dali rezultate in prispevali k ohranjanju planeta.

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

zmerno oblačno
vlažnost: 42 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/12

nedelja

0/11

ponedeljek

5/9

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Šenčur, 27. april 2024

Bevkov vrh, Ermanovec

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...