Ljubitelji smučanja bodo v prihodnjih dneh prišli na svoj račun, saj je smuka mogoča že na večini gorenjskih smučišč. / Foto: Tina Dokl

Zaživela tudi nekatera manjša smučišča

Potem ko so decembra zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur smučarsko sezono začeli le na peščici gorenjskih smučišč, pa jim je zdaj na večini uspelo zasnežiti proge. Zaživela so tudi nekatera manjša smučišča.

Na nekaterih smučiščih so odvisni samo od naravnega snega in še niso zagnali naprav. Tako na snežno pošiljko nestrpno čakajo na smučišču Španov vrh nad Jesenicami.

Na obilnejše sneženje čaka tudi družinsko smučišče Zatrnik, ki je prav tako odvisno izključno od naravnega snega. Obratovati bo začelo takoj, ko bo snežna odeja debela vsaj trideset centimetrov.

Velika planina je pobeljena z desetcentimetrsko snežno odejo, a na odprtje smučišča bo treba še malce počakati, saj snega za začetek zimske sezone še ni dovolj.

Kranj – Temperature pod lediščem v preteklih dneh so omogočile, da so na gorenjskih smučiščih zasnežili večino prog. Zaživela so tudi nekatera manjša smučišča, za danes pa je napovedano tudi sneženje, kar bo zagotovo razveselilo upravljavce smučarskih centrov in ljubitelje smučanja.

Smučišče v Mojstrani so zagnali minuli petek, in če bodo vremenski pogoji ugodni tudi za dodatno umetno zasneževanje, bo vse dni v tednu na voljo nočna smuka od 18. do 21. ure, občasno bodo začeli tudi že ob 17. uri, kot je povedal Metod Žebovec, direktor podjetja Altema iz Radovljice, lastnika smučišča. Ob koncih tednov, med prazniki in počitnicami bo na voljo tudi dnevna smuka. Kot je še dejal Žebovec, nudijo tudi izposojo smučarske opreme, cene smučarskih vozovnic pa so konkurenčne. Smučišče Mojstrana na svoji spletni strani sproti obvešča glede obratovanja.

V soboto je začelo obratovati tudi smučišče na Rudnu pri Železnikih. Smučišče so v celoti umetno zasnežili, in to v štirih dneh, kar so jim omogočila pretekla vlaganja v zasneževalni sistem. Snežna odeja je debela več kot pol metra.

Na smučišču Stari vrh je v tem tednu obratovala zgolj šestsedežnica s pripadajočo progo. Na progi je do 35 centimetrov kompaktnega snega. Zaradi vremenskih razmer naprave obratujejo samo od 8. do 13. ure, nočna smuka pa ni mogoča. Ekipa smučišča se trudi, še dodajajo v Smučarsko turističnem centru Stari vrh, da kmalu odprejo tudi druge proge in snežni park.

Vogel

Na Voglu, kjer so popolnoma odvisni od naravnega snega, so že zagnali vse naprave, saj je bilo na smučišču že več kot pol metra snega. Prejšnji konec tedna so prvič zagnali tudi novo krožno kabinsko žičnico Zadnji Vogel, ki je z letošnjo sezono nadomestila šestdeset let staro dvosedežnico. Je udobnejša za potnike in okolju prijaznejša, tišja in tudi za nekaj minut hitrejša od dvosedežnice. V 23 kabinah s kapaciteto do deset oseb naprava v eni uri lahko prepelje kar 1500 smučarjev. Nihalna žičnica vozi med 8. in 18. uro.

Kranjska Gora

Na smučišču v Kranjski Gori je bilo sredi tedna odprtih osem od dvajsetih prog, obratovalo je osem od skupaj trinajst naprav. Naravnega in kompaktnega snega je bilo trideset centimetrov, se pa vreme te dni hitro spreminja. Obratovalni čas smučišča je od 9. do 16. ure, spletni nakup smučarskih vozovnic za zdaj še ni možen. Ta teden so začeli tudi nočno smuko od 18. do 21. ure; ob torkih delujeta sedežnica Kekec in vlečnica Mojca 2, ob petkih pa sedežnica Dolenčev rut in vlečnica Mojca 2. Več informacij o dnevnem obratovanju je objavljenih na spletni strani Ski Kranjska Gora.

Krvavec

Na krvavških progah je bilo v minulih dneh 35 centimetrov snega, obratovalo je šest od trinajstih naprav, urejenih je bilo enajst od 27 prog; ob včerajšnjem slabem vremenu pa bistveno manj. Kot pojasnjujejo v RTC Krvavec, obratovanje dnevno prilagajajo vremenskim in snežnim razmeram. »Zasnežujemo, kolikor lahko. Prvi naslednji cilj je čimprejšnje odprtje Kriške planine, seveda pa si želimo, da bi bile na voljo vse proge in naprave,« je povedala Barbara Trebušak. Poleg krožne kabinske žičnice, ki je v pogonu od 8. do 17. ure (ob petkih in sobotah od 8. do 20. ure), najdlje obratuje štirisedežnica Tiha dolina, in sicer od 8.15 do 16. ure, nova šestsedežnica Zvoh od 9. do 16. ure ... Na podlagi predhodnih prijav in ob primernem vremenu ob petkih in sobotah organizirajo tudi nočno sankanje.

Soriška planina

Smučišče na Soriški planini, ki so ga odprli že 23. decembra ter ga vmes zaradi visokih temperatur in pomanjkanja snega in za 12 dni zaprli, od minule sobote spet obratuje. Zasnežili so spodnji del smučišča. V tem tednu so zasneževali še zgoraj, koliko prog bo odprtih, pa je po besedah direktorice Turističnega centra Soriška planina Polone Golija odvisno tudi od snežne pošiljke, napovedane za danes. Upajo, da bo zapadlo dovolj snega, da bodo lahko uredili tudi tekaško progo.

Cerkno

Smučišče Cerkno na meji med Gorenjsko in Primorsko so delno odprli v soboto. Zasnežiti in urediti jim je uspelo progi za začetnike (Grič, Dolina) in progo Počivalo, ki je namenjena že bolj veščim smučarjem, jutri pa nameravajo odprti še progo Brdo s štirisedežnico.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/6

sobota

6/11

nedelja

5/16

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Kranj, 9. marec 2024

Osp–Kastelec–Socerb–Osp

OBVESTILA / Begunje, 9. marec 2024

Občini zbor DU Begunje

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 9. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Homec, 9. marec 2024

24. Gostičevi dnevi

OBVESTILA / Cerklje, 9. marec 2024

Letni občni zbor DU Cerklje

PRIREDITVE / Šenčur, 9. marec 2024

V spomin na požig Pipanove hiše

GLEDALIŠČE / Visoko, 9. marec 2024

Sleparja v krilu

PRIREDITVE / Dovje, 10. marec 2024

Ponovitev komedije Prepadi

 

 
 

 

 
 
 

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...

Komu naj gre parkirnina / 18:34, 3. marec

Ah ta denar! Zaradi njega se skregajo še tako dobri prijatelji.

Prihranek bo kaplja v morje / 18:27, 3. marec

Neumnost, ki se dela. Politiki, če že odločajo o življenju ljudi, bi morali iti ljudem nasproti, ne pa jih vedno bolj ogrožati. Na funkcijah...

Majdičev mlin ogroža okolico / 15:36, 1. marec

Imamo pa res smolo s temi podrtijami. Ravno dobro odpravijo eno, bivši 'Hotel Jelen', že se ne da urediti tale podrtija. Da bi jo saj podrli...