Predvidoma sredi leta bodo končali gradnjo vstopnega križišča na Betinu za blejsko južno obvoznico. Projekt je vreden 6,3 milijona evrov. / Foto: Tina Dokl

Za investicije v državne ceste trideset milijonov evrov

Direkcija RS za infrastrukturo na državnih cestah na širšem Gorenjskem letos načrtuje za dobrih trideset milijonov evrov investicij. Dokončali bodo vstopno križišče za blejsko južno obvoznico, odsek Britof–Hotemaže, obvoznico Železniki …

Kranj – Na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) smo preverili, katera večje investicije jih v letošnjem letu čakajo na območju širše Gorenjske. Kot so pojasnili, imajo za državno cestno infrastrukturo na tem območju načrtovanega 30,6 milijona evrov, prihodnje leto pa 17,4 milijona evrov. Navedli so tudi večje projekte, ki jih bodo letos končali oz. začeli.

Predvidoma sredi leta bodo končali gradnjo vstopnega križišča na Betinu za blejsko južno obvoznico. Projekt je vreden 6,3 milijona evrov in ga sofinancira DRSI z nekaj več kot 5,7 milijona evrov, preostalo pa bo zagotovila Občina Bled. Načrtujejo sanacijo plazu na cestnem odseku Bled–Soteska. Poleg sanacije plazenja terena na krajšem delu odseka s trikrat sidrano pilotno steno bodo izvedli še rekonstrukcijo ceste z odvodnjavanjem in novo kolesarsko stezo ob državni cesti. Dela v vrednosti blizu 5,1 milijona evrov, ki jih za izvedbo prestavitve komunalnih vodov sofinancira Občina Bled v višini 63 tisoč evrov, bodo končana sredi letošnjega leta, so napovedali na DRSI. Dodali so, da bo potekala tudi sanacija po ujmi poškodovanega gradbišča na kolesarski povezavi Bled–Soteska.

V občini Kranjska Gora nameravajo rekonstruirati most čez vodotok Zgornji žlebi pri Koči na Gozdu. »Objekt se nahaja na državni cesti, kjer je trenutno postavljen začasni most,« so razložili. V radovljiški občini so predvideli rekonstrukcijo prepusta čez Begunjščico in poljsko pot na državni cesti.

Dokončanje ceste Britof–Hotemaže

Nadaljevali bodo gradnjo težko pričakovanega novega cestnega odseka od kranjskega Britofa do Hotemaž v šenčurski občini. Po napovedih DRSI bo končana še letos. Cesta, dolga približno 3,7 kilometra, bo imela tri nova krožna križišča in eno klasično T-križišče s pasom za zavijanje levo. »Vsa križišča se bodo z deviacijami priključevala na lokalne ceste oz. bodo zgrajene nove gospodarske poti do kmetijskih zemljišč. Na trasi bodo štirje podvozi, urejena bo vsa tangirana komunalna infrastruktura, cestna razsvetljava, protihrupna zaščita in krajinska ureditev,« so pojasnili. Dela so vredna blizu 5,7 milijona evrov, pri čemer bo DRSI zagotovil skoraj 5,1 milijona evrov, Občina Šenčur 445 tisoč evrov, preostalo pa Mestna občina Kranj. V kranjski občini načrtujejo tudi izboljšanje prometne varnosti obstoječega šolskega prehoda za pešce v naselju Žabnica; gradnjo predvidevajo v letošnjem letu.

Tudi rekonstrukcija ceste v Selško dolino

Z območja občine Škofja Loka so posebej omenili začetek rekonstrukcije ceste Podlubnik–Praprotno vključno s kolesarsko povezavo. Rekonstrukcijo ceste v Selško dolino še posebno težko pričakujejo v občini Železniki, saj bodo tako dobili ustrezno cestno povezavo do svoje občine. V Železnikih se bodo letos razveselili še ene težko pričakovane pridobitve: obvoznice mimo starega dela mesta. Stala bo 4,1 milijona evrov, od tega bo DRSI prispeval nekaj manj kot 3,7 milijona evrov, Občina Železniki pa 482 tisoč. DRSI in Občina Železniki bosta letos s skupnimi močmi končala tudi blizu 2,7 milijona evrov vredno rekonstrukcijo cestnega odseka z Loga proti Rudnu. Na DRSI so omenili še ureditev pločnika v naselju Zali Log; razpis za gradnjo nameravajo objaviti v začetku letošnjega leta.

Z območja občine Gorenja vas - Poljane so poudarili projekt Sanacija zidov in brežin Trebija–Sovodenj, v sklopu katerega nameravajo urediti dobrega pol kilometra dolg cestni odsek. »Predvidena je rekonstrukcija ceste z odvodnjavanjem in sanacijo podpornih in opornih konstrukcij,« so razložili in dodali, da je v pripravi razpisna dokumentacija za gradnjo, ki je predvidena še letos. Poleg tega bodo sanirali po ujmi poškodovano gradbišče na omenjenem projektu.

Predvidoma v začetku letošnjega leta bodo končali projektno dokumentacijo za nadomestno gradnjo v ujmi poškodovanega mostu čez Kamniško Bistrico na državni cesti v Stahovici v Kamniku. V začetku letošnjega leta nameravajo tudi porušiti v ujmi poškodovani most čez Kamniško Bistrico na državni cesti v Domžalah. V teku je razpis za pridobitev projektanta za izdelavo projektne dokumentacije. Za oba projekta bodo po ureditvi zemljiškoknjižnih dovolil in pridobljenem soglasju Sveta za vode pristopili k razpisu za gradnjo.

Nadgradnja železniške postaje na Jesenicah

Pri investicijah v železniško infrastrukturo na Gorenjskem so na DRSI za letos napovedali nadgradnjo Železniške postaje Jesenice. Ta čas je v pripravi razpisna dokumentacija za objavo javnega naročila. Izvedba gradbenih del je predvidena v 24 mesecih od uvedbe izvajalca v delo. Ocenjena vrednost celotnega projekta, ki zajema projektiranje, gradnjo, signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave in vse druge stroške, po investicijski dokumentaciji znaša 139 milijonov evrov, pri čemer imajo zagotovljenega 56,6 milijona evrov sofinanciranja EU iz Instrumenta za povezovanje Evrope.

Pojasnili so še, da je na gorenjski progi v teku tudi projektiranje za nadgradnjo železniških postaj Podnart in Lesce - Bled. Za investicijsko vzdrževanje javne železniške infrastrukture na progi Ljubljana–Jesenice–državna meja so letos predvideli 4,3 milijona evrov, od tega blizu 1,2 milijona evrov iz naslova sanacije po poplavah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

0/9

ponedeljek

3/6

torek

5/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Ljubljana, 23. april 2024

Sveta maša na Ljubljanskem gradu

PRIREDITVE / Preddvor, 23. april 2024

Pogovorni večer: Podnebne spremembe

PREDAVANJA / Žiri, 23. april 2024

Sto let po smrti Tavčar še živi

PREDAVANJA / Dolina, 24. april 2024

Hišne gobe in zaščita lesnih izdelkov

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...