Predvidoma sredi leta bodo končali gradnjo vstopnega križišča na Betinu za blejsko južno obvoznico. Projekt je vreden 6,3 milijona evrov. / Foto: Tina Dokl

Za investicije v državne ceste trideset milijonov evrov

Direkcija RS za infrastrukturo na državnih cestah na širšem Gorenjskem letos načrtuje za dobrih trideset milijonov evrov investicij. Dokončali bodo vstopno križišče za blejsko južno obvoznico, odsek Britof–Hotemaže, obvoznico Železniki …

Kranj – Na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) smo preverili, katera večje investicije jih v letošnjem letu čakajo na območju širše Gorenjske. Kot so pojasnili, imajo za državno cestno infrastrukturo na tem območju načrtovanega 30,6 milijona evrov, prihodnje leto pa 17,4 milijona evrov. Navedli so tudi večje projekte, ki jih bodo letos končali oz. začeli.

Predvidoma sredi leta bodo končali gradnjo vstopnega križišča na Betinu za blejsko južno obvoznico. Projekt je vreden 6,3 milijona evrov in ga sofinancira DRSI z nekaj več kot 5,7 milijona evrov, preostalo pa bo zagotovila Občina Bled. Načrtujejo sanacijo plazu na cestnem odseku Bled–Soteska. Poleg sanacije plazenja terena na krajšem delu odseka s trikrat sidrano pilotno steno bodo izvedli še rekonstrukcijo ceste z odvodnjavanjem in novo kolesarsko stezo ob državni cesti. Dela v vrednosti blizu 5,1 milijona evrov, ki jih za izvedbo prestavitve komunalnih vodov sofinancira Občina Bled v višini 63 tisoč evrov, bodo končana sredi letošnjega leta, so napovedali na DRSI. Dodali so, da bo potekala tudi sanacija po ujmi poškodovanega gradbišča na kolesarski povezavi Bled–Soteska.

V občini Kranjska Gora nameravajo rekonstruirati most čez vodotok Zgornji žlebi pri Koči na Gozdu. »Objekt se nahaja na državni cesti, kjer je trenutno postavljen začasni most,« so razložili. V radovljiški občini so predvideli rekonstrukcijo prepusta čez Begunjščico in poljsko pot na državni cesti.

Dokončanje ceste Britof–Hotemaže

Nadaljevali bodo gradnjo težko pričakovanega novega cestnega odseka od kranjskega Britofa do Hotemaž v šenčurski občini. Po napovedih DRSI bo končana še letos. Cesta, dolga približno 3,7 kilometra, bo imela tri nova krožna križišča in eno klasično T-križišče s pasom za zavijanje levo. »Vsa križišča se bodo z deviacijami priključevala na lokalne ceste oz. bodo zgrajene nove gospodarske poti do kmetijskih zemljišč. Na trasi bodo štirje podvozi, urejena bo vsa tangirana komunalna infrastruktura, cestna razsvetljava, protihrupna zaščita in krajinska ureditev,« so pojasnili. Dela so vredna blizu 5,7 milijona evrov, pri čemer bo DRSI zagotovil skoraj 5,1 milijona evrov, Občina Šenčur 445 tisoč evrov, preostalo pa Mestna občina Kranj. V kranjski občini načrtujejo tudi izboljšanje prometne varnosti obstoječega šolskega prehoda za pešce v naselju Žabnica; gradnjo predvidevajo v letošnjem letu.

Tudi rekonstrukcija ceste v Selško dolino

Z območja občine Škofja Loka so posebej omenili začetek rekonstrukcije ceste Podlubnik–Praprotno vključno s kolesarsko povezavo. Rekonstrukcijo ceste v Selško dolino še posebno težko pričakujejo v občini Železniki, saj bodo tako dobili ustrezno cestno povezavo do svoje občine. V Železnikih se bodo letos razveselili še ene težko pričakovane pridobitve: obvoznice mimo starega dela mesta. Stala bo 4,1 milijona evrov, od tega bo DRSI prispeval nekaj manj kot 3,7 milijona evrov, Občina Železniki pa 482 tisoč. DRSI in Občina Železniki bosta letos s skupnimi močmi končala tudi blizu 2,7 milijona evrov vredno rekonstrukcijo cestnega odseka z Loga proti Rudnu. Na DRSI so omenili še ureditev pločnika v naselju Zali Log; razpis za gradnjo nameravajo objaviti v začetku letošnjega leta.

Z območja občine Gorenja vas - Poljane so poudarili projekt Sanacija zidov in brežin Trebija–Sovodenj, v sklopu katerega nameravajo urediti dobrega pol kilometra dolg cestni odsek. »Predvidena je rekonstrukcija ceste z odvodnjavanjem in sanacijo podpornih in opornih konstrukcij,« so razložili in dodali, da je v pripravi razpisna dokumentacija za gradnjo, ki je predvidena še letos. Poleg tega bodo sanirali po ujmi poškodovano gradbišče na omenjenem projektu.

Predvidoma v začetku letošnjega leta bodo končali projektno dokumentacijo za nadomestno gradnjo v ujmi poškodovanega mostu čez Kamniško Bistrico na državni cesti v Stahovici v Kamniku. V začetku letošnjega leta nameravajo tudi porušiti v ujmi poškodovani most čez Kamniško Bistrico na državni cesti v Domžalah. V teku je razpis za pridobitev projektanta za izdelavo projektne dokumentacije. Za oba projekta bodo po ureditvi zemljiškoknjižnih dovolil in pridobljenem soglasju Sveta za vode pristopili k razpisu za gradnjo.

Nadgradnja železniške postaje na Jesenicah

Pri investicijah v železniško infrastrukturo na Gorenjskem so na DRSI za letos napovedali nadgradnjo Železniške postaje Jesenice. Ta čas je v pripravi razpisna dokumentacija za objavo javnega naročila. Izvedba gradbenih del je predvidena v 24 mesecih od uvedbe izvajalca v delo. Ocenjena vrednost celotnega projekta, ki zajema projektiranje, gradnjo, signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave in vse druge stroške, po investicijski dokumentaciji znaša 139 milijonov evrov, pri čemer imajo zagotovljenega 56,6 milijona evrov sofinanciranja EU iz Instrumenta za povezovanje Evrope.

Pojasnili so še, da je na gorenjski progi v teku tudi projektiranje za nadgradnjo železniških postaj Podnart in Lesce - Bled. Za investicijsko vzdrževanje javne železniške infrastrukture na progi Ljubljana–Jesenice–državna meja so letos predvideli 4,3 milijona evrov, od tega blizu 1,2 milijona evrov iz naslova sanacije po poplavah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

1/18

petek

6/15

sobota

0/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

OBVESTILA / Lesce, 15. marec 2024

Letna skupščina TD Lesce

PRIREDITVE / Žiri, 15. marec 2024

Goropeke v času vojne in revolucije

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 15. marec 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 16. marec 2024

Muzikal Kekec

PRIREDITVE / Cerklje, 16. marec 2024

Cerklje smučamo – pokal občine 2024

GLASBA / Predoslje, Stražišče, 16. marec 2024

Spustite me pod kovter, gospa Markham

OBVESTILA / Goriče, 16. marec 2024

Preventivne meritve

 

 
 

 

 
 
 

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...

Komu naj gre parkirnina / 18:34, 3. marec

Ah ta denar! Zaradi njega se skregajo še tako dobri prijatelji.