Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora ohranja tudi tradicijo igranja budnic. / Nik Bertoncelj

Orkester, ki zaigra tudi na Golici

Leta 1874 je Nikolaj Bernard v Bohinju ustanovil Godbo bohinjskih kovačev, ki je bila prva godba na Gorenjskem. Danes, po 150 letih, je godba, naslednica tiste prve bohinjske, še vedno živa in živahna. Pod imenom Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora ne manjka na nobeni večji prireditvi v občinah Jesenice in Kranjska Gora …

Godbeniki so že večkrat zaigrali tudi na Golici. Kot je v almanahu napovedal dirigent Dejan Rihtarič, bo z Golico povezan tudi eden vrhuncev praznovanj: na isti dan ob istem času bo z Golice in po Sloveniji odmevala Avsenikova Na Golici. Kdaj in kako, naj ostane še skrivnost …

Kot je v almanahu ob 150-letnici Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora z naslovom Harmonije časa napisala urednica Štefanija Muhar (nalogo kronistke v orkestru natančno in srčno opravlja že skoraj pol stoletja), je godba pozdravljala kralje in cesarje, predsednike vlad in držav, športnike in kulturnike, gasilce in planince ter gradila mostove prijateljstva. Danes je orkester varuh preteklosti in neumoren ustvarjalec glasbenih in človeških harmonij, je zapisala, lepša gorenjski vsakdan s promenadnimi, spomladanskimi, jesenskimi, dobrodelnimi in novoletnimi koncerti. Ne manjka niti ob prvem maju, kjer Jesenice prebuja z budnicami; še več, ker ohranja stoletno tradicijo budništva, je kot nosilec vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. Udeležuje se tudi tekmovanj, in kot je zapisala Štefanija Muhar, žanje najvišje nagrade in priznanja, a obenem ne izgubi poguma, če te umanjkajo … V repertoarju imajo godbeniki tako ljudsko glasbo kot glasbo sodobnih slovenskih avtorjev, resno, operno in zabavno glasbo, pa tudi Avsenikove viže.

Orkester so ljudje

V orkestru danes igra 60 godbenikov, najmlajša članica Tia Justin ima trinajst let, najstarejši član Jožef Lužnik osemdeset. Jožef ima tudi najdaljši staž v orkestru, saj pozavno v orkestru igra že od leta 1956, torej kar 68 let!

Umetniški vodja in dirigent je zadnjih deset let mladi, zavzeti Dejan Rihtarič, ki je v almanahu zapisal, da se je v desetih letih zvrstilo na stotine nastopov, na tisoče prostovoljnih ur. Kot je poudaril, se mu je že od začetka zdelo pomembno, da se udeležujejo tekmovanj, prav tako spodbujajo mlade člane, da se udeležujejo godbenih taborov. Veliko pozornost pa je namenil tudi korakanju in »show programu«; dvakrat so izpeljali celo »flash mob« nastop, s katerim so nepričakovano presenetili naključne sprehajalce na Jesenicah in v Ljubljani.

Orkester že četrti mandat požrtvovalno vodi predsednik Anton Justin, tudi sam glasbenik, saj trobento v orkestru igra že petdeset let. In ne le to, po njegovi poti stopata tudi trinajstletna vnukinja Tia na alt saksofonu in šestnajstletni vnuk Taj na trobenti. Nepogrešljiva v orkestru je tudi Helena Erman, dolgoletna tajnica društva, ki bo letos za svoje predano prostovoljno delo prejela tudi občinsko priznanje.

Predani člani so tudi člani družine Muhar, oče Peter je bil vrsto let predsednik, sicer pa je član orkestra kot bas saksofonist že neverjetnih 66 let. Štefanija je kronistka, sin Peter je »varuh društvenih financ« in prav tako saksofonist že vse od leta 1986.

Peter in Monika Bohinec

Dolgoletni prijatelj in podpornik orkestra je tudi jeseniški župan Peter Bohinec, ki je pred dvema letoma postal častni član orkestra. Tudi njegova sestra Monika Bohinec, vrhunska mezzosopranistka v Dunajski državni operi, srčno rada sodeluje z orkestrom. Pred leti je tako s tenoristom Klemenom Torkarjem sooblikovala odmeven projekt Ljudska z'Godba, s katerim so želeli publiki na malce drugačen način približati najlepše slovenske ljudske pesmi. Tako so spletli tri »venčke« pesmi, ki jih ob spremljavi orkestra pojeta oba solista. Projekt je zaživel tudi na zgoščenki.

Letos, v jubilejnem letu, ob veliki podpori občin Jesenice in Kranjska Gora, pripravljajo niz prazničnih dogodkov, častna pokroviteljica slovesnosti pa je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 52 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/28

nedelja

10/25

ponedeljek

10/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...