Le kje bodo tokrat pripravili največjo pustno povorko? / Foto: Nik Bertoncelj

Pustna rajanja Gorenjske

Vsakoletna tradicija klicanja pomladi se jutri vrača v vsem svojem pustnem slogu. Po več krajih Gorenjske bodo potekala pustna rajanja, ki bodo na ulice privabila našemljeno zabavo, ustvarjalnost in dobro voljo.

Jesenice, Kranj, Šenčur, Radovljica, Kamnik, Jezersko – Kulturno športno društvo Hrušica obljublja največjo pustno povorko na Gorenjskem. S Placa na Hrušici bo karnevalska zasedba startala ob 10. uri ter se pomikala proti Čufarjevemu trgu, kjer bo jeseniški župan predal oblast v roke pustnemu županu. Obljubljajo približno 30 točk, ki vas bodo popeljale nazaj v osemdeseta leta, ko so kraljevali ritmi diska. Ob vračanju na Hrušico se bodo maske ustavile tudi pred domom upokojencev, kjer pripravljajo krajši program, od 16. ure dalje pa se bo pustno rajanje nadaljevalo v šotoru na Placu, kjer bodo za zabavo skrbeli glasbena skupina Arrow in Koranti iz Rogoznice. Pustno zabavo zaključujejo v torek, ko bo ob 16. uri na Placu na Hrušici potekalo otroško rajanje, tri ure kasneje pa sledi sežig Pusta.

Krančkov karneval v Kranju

V starem mestnem jedru Kranja bo na jutrišnjo pustno soboto med 10. in 14. uro potekal tradicionalni Krančkov karneval, pustno rajanje za male in velike maske, ki se mu bodo pridružili tudi kurenti ter kranjske maskote Kranček, Krančica, Čebela in Mamut. Letos bo zabavno-glasbeni program potekal na dveh osrednjih odrih (Glavni trg in pred Prešernovim gledališčem). Obeta se pustna zabava s čarovnikom Gregom, Dejanom Dogaja, harmonikarskim orkestrom Glasbene šole Bučar in DJ-jem. Ob 16.30 bo v organizaciji zavoda Sotočje otroškega veselja potekala Pustna noč v Stolpu Pungert.

Godlarji v Kranju, Cerkljah, Šenčurju

Člani šenčurskega Društva Godlarji pripravljajo že 34. pustno povorko, ki jo bo letos oblikovalo 25 različnih tem. Prvič se bo predstavila v soboto ob 10. uri pred Supernovo Mercator Primskovo, isti dan ob 13. uri bodo obiskali cerkljansko občino, kjer se bodo ustavili pred Osnovno šolo Davorina Jenka. V nedeljo bo sledila osrednja pustna povorka, ki bo ob 13.30 krenila iz Srednje vasi proti središču Šenčurja. Sklepno dejanje, pokop pusta, bo na pustni torek ob 18. uri v prostorih društva.

Pustna Radovljica

V Baročni dvorani Radovljiške graščine bo že danes ob 19. uri potekal dobrodelni ples v maskah, ki ga organizira Lions Club Bled. Pustna zabava se jutri seli na radovljiške ulice, ko bo ob 14. uri sprevod mask krenil od Cankarjeve ulice proti staremu mestnemu jedru. Od 14.30 dalje bo živahno na Linhartovem trgu in na trgu pred cerkvijo, kjer bosta za zabavo skrbela tudi DJ Tim Mlakar z moderatorko Urško Mlakar. Radovljiško pustno dogajanje letos zaključujejo v torek od 10.15 dalje z otroško maškarado »v maskah na miške«.

Za uvod koranti, nato karneval

Za uvod v pustno dogajanje bodo v Kamniku v soboto ob 10. uri na Glavnem trgu poskrbeli koranti iz Zamušanov pri Ptuju, z njimi pa še preostale etnografske maske s Ptujskega polja. Na pustni torek bo potekal Kamniški karneval. Pustne šeme se bodo ob 16.30 zbrale na Šutni pri rojstni hiši Rudolfa Maistra, kjer se bodo lahko tudi prijavile na tekmovanje za izbor najlepših in najizvirnejših mask. Sprevod pa bo ob 17. uri krenil na Glavni trg, kjer bo potekalo druženje, šeme pa bo čakal tudi brezplačni krof.

Smuk jezerskih smučarskih korenin

Na pustno nedeljo na Jezerskem v Parku Jezersko, na smučišču Jaga baba v Sibiriji, organizirajo znameniti Smuk jezerskih smučarskih korenin, kjer je zabavno zaradi mask, ki tekmujejo, kot tudi same tekmovalnosti in prikazanih smučarskih tehnik na progi. Smuk začenjajo ob 14.30, tekmuje se v dveh kategorijah: ženske od 25 do 100 let ter moški od 30 do 100 let. Na tekmovanju lahko nastopite tudi z novejšo opremo iz 70. in 80. let. Strokovna komisija pa bo takoj po koncu tekmovanja na lokaciji tekmovanja razglasila najboljše in podelila nagrade.

Pustni karneval Blejskih legend

Na Bledu bo pustni karneval potekal v nedeljo pod okriljem Javnega zavoda Turizem Bled. Rdeča nit bodo Blejske legende, sodelujoča lokalna društva pa se lahko odločijo tudi za kakšno drugo temo. Maske se bodo zbrale med 14. uro in 14.30 pri Infrastrukturi Bled, od koder bo povorka nadaljevala pot čez Bledec na Jezersko promenado, kjer se bodo maske predstavile gledalcem, zatem pa sledi zabava z glasbeno skupino Karneval band.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/9

petek

5/13

sobota

6/9

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PREDAVANJA / Kokrica, 9. februar 2024

O potepanju po Indiji

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 9. februar 2024

Ustvarjalna delavnica, angleška urica, ustno zdravje

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 9. februar 2024

Ob kulturnem prazniku

IZLETI / Kranj, 10. februar 2024

Po sledeh kulture: Od Komende do Kamnika

PRIREDITVE / Poženik, 13. februar 2024

Veselo pustno rajanje

PRIREDITVE / Podnart, 14. februar 2024

Ljubezen in mir

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2024

Zbor članov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 09:23, 7. februar

Vsak se lahko vpraša, madonca, pa kva sm jest volu? Danes seveda ga ni, da bi se pohvalil, da je volil holoba, niti tanje. Ja, sem pa ziher,...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 16:42, 3. februar

Noro, kakšna tolpa kriminalcev trenutno vlada SLO !!

Evropska sredstva unovčena / 09:11, 3. februar

Gradi se kolesarska povezava Obrne-Boh.Bistrica. Do Bleda se ne gradi nič. Razdalja Obrne-Bled je 8km. Na tej razdalji je že zgrajena kolesa...

V Šenčurju poklon štiridesetim talcem / 21:59, 1. februar

"Vstaja se je končala z znamenito dražgoško bitko, ki je pokazala, da Nemci niso nepremagljivi,«Kdo bo učencem razložil nemško nepremagljivo...

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...