Izposoja smuči je lahko zanimiva za dnevno ali tedensko smučanje, ne pa tudi za celo sezono, saj bi za izposojene smuči odšteli že skoraj toliko kot za nove. / Foto: Nik Bertoncelj

Kdaj se izposoja smuči splača

Ocenjevalci so ugotovili, da smučarska oprema v izposojevalnicah ni vedno vrhunska ter da osebje zelo redko povpraša po višini, teži in znanju smučanja.

»Takole čez prst se izposoja splača za vse, ki v sezoni ne zberejo več kot 10 do 15 smučarskih dni. Ne glede na to, koliko smučate, pa predlagamo, da si kupite svoje smučarske čevlje, saj so ti v izposojevalnicah bolj povprečni kot same smuči,« so svetovali na ZPS.

Kranj – Januarja so ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave (Mipor) obiskali in ocenili sedem izposojevalnic smučarske opreme na slovenskih smučiščih: v Kranjski Gori, na Krvavcu, Voglu, Rogli, Arehu in Kopah. »Na splošno je bila storitev zadovoljiva, izposojena oprema pa ne vedno vrhunska, kar bi dobrega smučarja vsekakor lahko zmotilo. Dve izposojevalnici so ocenili z zelo dobro oceno, pet pa z dobro,« so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je soustanoviteljica Miporja.

Ocenjevalci so med drugim ugotovili, da v izposojevalnicah zelo redko povprašajo po višini, teži in predvsem znanju smučanja ter da je bilo treba, razen v dveh izposojevalnicah, za vrhunske smuči prositi posebej, vrhunskih smučarskih čevljev pa niso dobili nikjer. Pripomb glede ostrine robnikov niso imeli, ohranjenost smuči pa je precej nihala. Opazili so, da so smuči le redko namazane, bele lise na drsni ploskvi pa so pogosto razkrivale presušenost. Ocenjevalce je razveselilo, da v izposojevalnicah priporočajo čelado in da včasih zanjo ni treba doplačati.

Cene so zelo različne

Cen izposoje pri ocenjevanju niso upoštevali, so pa te zelo različne. »Za smuči za odrasle boste odšteli od 14 do 23 evrov na dan, boljše stanejo od 20 do 35 evrov. Otroške stanejo od 10 do 14 evrov na dan. Če boste izbrali še izposojo čevljev, se razlike dodatno povečajo, tudi zato, ker vse izposojevalnice na ceniku nimajo možnosti ugodnejšega najema kompleta opreme – torej smuči, palic in čevljev, ampak seštevajo cene za vsak del opreme posebej. Dnevni najem vas bo stal od 20 do 30 evrov, za boljšo opremo boste odšteli od 30 do 55 evrov na dan. Cene otroških kompletov se gibajo od 14 do 23 evrov, marsikdaj je v to vključena tudi čelada, ki je za otroke do 14. leta starosti na slovenskih smučiščih obvezna,« so pojasnili na ZPS.

Popustov za družine ni

Ocenjevalci so nekoliko razočarani ugotovili, da nobena izposojevalnica ne ponuja popustov, če se za izposojo odloči cela družina. V primeru tedenskega najema se sicer strošek v večini primerov ne poveča za sedemkrat, saj imajo izposojevalnice popuste za daljše najeme ali pakete z različno ceno glede na trajanje najema.

Ob hitrem pregledu ponudbe so ugotovili, da je izposoja smuči lahko zanimiva za dnevno ali tedensko smučanje, ne pa tudi za celo sezono, saj bi za izposojene smuči odšteli že skoraj toliko kot za nove. »Takole čez prst se izposoja splača za vse, ki v sezoni ne zberejo več kot 10 do 15 smučarskih dni. Ne glede na to, koliko smučate, pa predlagamo, da si kupite svoje smučarske čevlje, saj so ti v izposojevalnicah bolj povprečni kot same smuči,« so svetovali na ZPS.

Rezultati testa so brezplačno na voljo na spletni strani www.potrosnikovzoom.si.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/12

torek

-5/11

sreda

-3/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Poženik, 13. februar 2024

Veselo pustno rajanje

PREDAVANJA / Škofja Loka, 13. februar 2024

Po Južni Ameriki s kolesom

PREDAVANJA / Naklo, 13. februar 2024

Potopisno predavanje Ob lepi modri Donavi

PRIREDITVE / Podnart, 14. februar 2024

Ljubezen in mir

RAZSTAVE / Jesenice, 14. februar 2024

Tretji planet od sonca

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 14. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Poženik, 14. februar 2024

Robič, botanik pod Krvavcem

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 16. februar 2024

Muzikal Kekec

 

 
 

 

 
 
 

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Pišem županu / 10:35, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 09:23, 7. februar

Vsak se lahko vpraša, madonca, pa kva sm jest volu? Danes seveda ga ni, da bi se pohvalil, da je volil holoba, niti tanje. Ja, sem pa ziher,...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 16:42, 3. februar

Noro, kakšna tolpa kriminalcev trenutno vlada SLO !!