Pred izbiro

Devetošolci bodo ta konec tedna prvič stopili v srednješolske učilnice – če niso že lani kot osmošolci obiskali informativnega dneva ali izkoristili možnosti, ki jo ponuja vse več šol, namreč da že pred osrednjo predstavitvijo seznanjajo z izobraževalnimi programi in poklici, ki jih opravljajo njihovi dijaki. Pred izbiro, kam naprej, so seveda tudi dijaki zaključnih letnikov, vendar s popotnico odločitve, ki so jo sprejeli ob koncu osnovne šole.

Seznam programov, ki so na voljo bodočim dijakom, je dolg, izbira je nemara zato še težja. Strokovnjaki za karierno orientacijo svetujejo, naj izhajajo iz sebe, naj upoštevajo, kaj jih veseli in zanima, kateri šolski predmeti so jim blizu, česa ne marajo …, na drugi strani pa naj vzamejo v obzir tudi svoje učne navade, ocene, sposobnosti, talente. Poleg tega naj imajo pred očmi svoje lastnosti in vrednote, ki se jim zdijo pomembne.

Podatki o namerah devetošolcev za vpis v srednje šole, ki jih zbirajo na Zavodu za zaposlovanje, kažejo 41-odstotni interes za srednje strokovno izobraževanje, 34 odstotkov učencev šolanje želi nadaljevati na gimnaziji, 12 odstotkov jih razmišlja o srednjem poklicnem izobraževanju, podoben delež imajo učenci, ki še niso sprejeli odločitve. Med največkrat izbranimi programi v nižjem in srednjem poklicnem izobraževanju so računalnikar, avtoserviser, frizer, mehatronik operater in elektrikar, najmanj zanimanja so devetošolci pokazali za pridobitev poklica klepar-krovec, tapetnik in pek. Tudi v srednjem strokovnem izobraževanju je največji interes za delo z računalnikom (za program tehnik računalništva), sledijo programi predšolska vzgoja, strojni, ekonomski in kozmetični tehnik, na drugi strani, med najmanjkrat izbranimi, pa so geodetski tehnik, ustvarjalec modnih oblačil in okoljevarstveni tehnik.

Da bi mladim približali izobraževalne programe, poklice in uporabne informacije, je pred nekaj leti zaživela spletna stran mojazbira.si, ki v prenovljeni različici predstavlja več kot petsto poklicev: kaj delavec običajno dela, v kakšnih pogojih, katere delovne pripomočke uporablja, katere osebnostne lastnosti so pomembne … Dolg seznam, roko na srce, tudi staršem odpira nov svet.

Informacije ponuja še marsikatero drugo spletno mesto. Roke najstnikov jih težko pretresejo in povežejo same, saj se tega šele učijo. A končna izbira naj bo njihova, poudarja stroka. Zimske počitnice v prihajajočem tednu bodo bržkone dobre dele vsem – tudi tistim, pri katerih bo videno in slišano na informativnih dnevih utrdilo razmišljanje, kaj napisati na prijavo za vpis v začetni letnik srednje šole.

Oddaj svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 52 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/28

nedelja

10/25

ponedeljek

10/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...