Uspešni podjetnik Aleksander Vrtač je od lanskega decembra tudi predsednik Nogometnega kluba Triglav Kranj. / Foto: Tina Dokl

Nogomet mora tudi povezovati

Medtem ko so nogometne ekipe v Prvi ligi Telemach odigrale štiri kroge pomladanskega dela državnega prvenstva, pa se danes na zelenice podajajo tudi ekipe v drugi slovenski nogometni ligi. Članska ekipa kranjskega Triglava je od zadnje tekme jesenskega dela tekmovanja doživela kar nekaj sprememb, največja sprememba na čelu uprave kluba pa je novi predsednik Aleksander Vrtač, ki je prevzel vodenje najštevilnejšega kluba na Gorenjskem.

»V strategijo smo zapisali, da je pomembna mladina, mladinska šola in mladinski pogon. Tako je naš prvi cilj uvrstitev naše mladinske ekipe nazaj v prvo slovensko nogometno ligo, kjer je bila desetletja.«

Ste uspešen gospodarstvenik, več let ste bili v upravnem odboru Nogometnega kluba Triglav, konec lanskega leta pa ste prevzeli funkcijo predsednika kluba. Ste že dolgo povezani s športom in nogometom?

Vsa leta, odkar sem vodja našega družinskega podjetja, podpiramo različne športe, ne le nogomet, tudi druge. Dejstvo je, da verjamemo v šport kot eno najbolj zdravih dejavnosti predvsem za mladino. Prav tako v športu vidimo odlično odskočno desko za mlade. Vse to je glavni razlog, zakaj smo v športu prisotni. Glede sebe pa lahko povem, da že vse življenje igram nogomet. Začelo se je na Visokem, kjer sem doma. Moja rojstna hiša stoji nasproti nogometnega igrišča. Imam tudi dva brata, ki že vse življenje igrata nogomet. Nogomet je tudi že tri desetletja naša službena rekreacija. Imam tri sinove, ki so prav tako začeli igrati nogomet na Visokem in nadaljevali v Šenčurju. Zdaj se sicer bolj kot nogometu posvečajo študiju, čeprav najstarejši in najmlajši še vedno igrata na Visokem, kjer članska ekipa trenutno igra v gorenjski nogometni ligi.

Kako ste prišli v Nogometni klub Triglav?

Čeprav je bilo obdobje, ko je bilo delo v našem poslu res intenzivno in je bilo manj časa za šport, smo se ves čas zavedali, v kakšnem okolju živimo in kje smo prisotni s svojim poslom, ki smo ga razvili na relativno visok nivo. Pred leti smo tako na prijateljsko tekmo v Kranj povabili nemško moštvo Wolfsburg, ki je Volkswagnov koncernski klub in je tudi eden glavnih sponzorjev. Takrat so me pri Triglavu »nahecali«, da sem se vključil v delo kluba. Nato sem bil izbran v upravni odbor kluba.

Dejstvo je, da ima večina športnih kolektivov obdobja razcvetov in tudi kriz, obdobje covida-19 je to še pospešilo. Kako ste se s tem spopadali v nogometnem Triglavu in zakaj ste se konec lanskega leta odločili, da prevzamete funkcijo predsednika kluba?

Pred dvema letoma smo v klubu izgubili enega večjih sponzorjev in klub je zašel v manjšo krizo. Res je tudi, da se je s covidom marsikaj podrlo in klub je obstal na mestu. Upadel je interes sponzorjev in vse to je pripeljalo do tega, da smo bili v nezavidljivi situaciji. Poleg tega smo izpadli v kvalifikacijah članov za prvo ligo, nov športni neuspeh pa se je zgodil z izpadom mladincev iz prve lige. Kljub vsemu sem se ves čas zavedal, da je nogomet šport številka ena in da ima Nogometni klub Triglav velik potencial tudi kot zgled in kot povezovalec nogometa na Gorenjskem. Tega do zdaj ni bilo in verjamem, da bom to piko na i sposoben dati in da bomo povezali klube na Gorenjskem. Mislim, da nam tega zelo manjka, in upam, da bomo znali združiti klube, najti skupni imenovalec, ga podpreti in se povezati tako, kot so povezane druge regije. Seveda pa mora Triglav znova zaigrati v prvi ligi in tam dostojno zastopati našo regijo.

Čeprav je nogomet med športi fenomen na svetu in je, zlasti ob uspehih reprezentance, priljubljen tudi v Sloveniji, pa na Gorenjskem ne more priti na višjo raven, kar bi pomenilo konstantno igranje v prvi ligi in tudi večjo podporo sponzorjev in navijačev. Imate glede tega svojo vizijo?

Seveda jo imam. Strateško pomembni se mi zdita dve področji. Eno je športni del, ki je povezan s temeljno strategijo kluba. Ta je, da nogomet mora združevati in povezovati. Ko bodo gorenjski klubi živeli za Nogometni klub Triglav, ko jim bomo zgled in v pomoč – ne le takrat, ko bomo potrebovali kakšnega igralca – bo izpolnjen prvi pogoj za uspešnost tega kluba. Prav tako bo treba dvigniti zaupanje in samozavest staršev igralcev in okolja. Klub pač ni sam sebi namen, ampak je namenjen mladini, igralcem. V klubu je veliko entuziastov, trenerjev in strokovnega kadra. Vseh članov kluba je trenutno blizu štiristo, imamo vse selekcije nogometašev. Drugi del, ki se navezuje na uspehe v prihodnosti, pa je povezan z delom upravnega odbora. To pa pomeni, da zagotovimo še nekaj sponzorjev, ki bodo s klubom pripravljeni sodelovati na dolgi rok. Dejstvo je, da ta naloga ni lahka, pogoj za to pa je naše korektno in uspešno delo.

Med jesenskim in pomladim delom sezone ste zamenjali kar nekaj igralcev, pa tudi trenerja članskega moštva. Kaj so vzroki in kako ste si zastavili delo?

Prehodna obdobja so vedno malce turbulentna. Eden vzrokov za to je, da so v tem času igralci prosti in na razpolago. V našem klubu je bil jesenski del sezone odigran korektno tako na strani igralcev kot trenerja, vse to pa je izhodišče, da ga v spomladanskem delu sezone skušamo še nadgraditi. To je tudi naš osnovni cilj. Je pa dejstvo, da klub še vedno deluje z omejenimi sredstvi in ta so eno od meril, kako formiramo ekipo. Drugo je zaupanje stroki, ki odloča o kadrih, pa tudi izbiri trenerjev in postavitvi strokovnega štaba. Pri tem za mlajše selekcije in nogometno šolo v klubu skrbi Uroš Bučan, za člane pa novi trener Toni Golem, za katerega verjamemo, da bo poskrbel, da bo članska ekipa v spomladanskem delu lahko naredila največ, kar je mogoče. Želimo si namreč igrati kvalifikacije za prvo ligo. Ne bomo razočarani, če nam še ne bo uspelo priti med prvoligaše, morda bo celo bolje, če se nam to zgodi prihodnje leto. Vemo namreč, da prva liga zahteva popolnoma drug nivo, tako organizacijsko kot finančno. Na to se je treba pripraviti. Smo klub, ki ima že leta minimalen proračun. Za igranje v prvi ligi pa potrebujemo okoli milijon in pol evrov. Odgovornost našega upravnega odbora je, da se na to pripravimo že letos.

Ali pri novih ambicijah kluba računate tudi na nekdanje igralce?

Zagotovo si jih želimo vključiti v delo kluba, osnova za to pa je, da sami vidijo smisel, da se vrnejo. Pri tem se večkrat vprašam, kje je bila v preteklosti težava, da so se razbežali na različne konce in nismo ostali skupaj. Mislim, da bo s pravo strategijo kluba in z našim delom v prihodnje njihov interes drugačen. Tako kot je tudi v gospodarstvu: če si korekten in uspešen, te imajo vsi radi. Če pa ne zagotoviš osnovnih standardov, si pač povprečen ali se celo izgubiš. Mi bi to povprečnost radi presegli.

S čim bi vam to lahko uspelo?

V strategijo smo zapisali, da je za nas pomembna mladina, mladinska šola in mladinski pogon. Tako je naš prvi cilj uvrstitev naše mladinske ekipe nazaj v prvo slovensko nogometno ligo, kjer je bila desetletja. Prav tako sta pomembni ekipi do 15 in do 17 let, ki ju želimo imeti na čim višjem nivoju, tudi v prvi ligi. Želimo si, da bi mladi domači igralci tvorili jedro naše članske ekipe. Vidimo, da so v Evropi klubi, ki imajo ogromne proračune, pa nimajo domačih igralcev in niso uspešni. Zato stavimo tudi na naš podmladek, na našo nogometno šolo. Če bo naše delo uspešno, nogometaši iz kluba ne bodo več odhajali, temveč bodo z veseljem k nam prihajali drugi dobri igralci.

Začetek pomladnega dela nogometnega prvenstva v prvi ligi je pospremil tudi odmevni izgred navijačev. Kako v klubu skrbite zanje in tudi za red na tribunah, ste po izgredih že dobili nova navodila?

Kakšnih posebnih navodil do danes še ni bilo, se pa vsi zavedamo, da šport z divjaštvom in razgrajaštvom ne sme imeti nič. Dejstvo je, da je bilo izgredov v preteklosti povsod že kar nekaj, pa jih nismo sankcionirali. Ko se nekaj zgodi, pa nastanejo težave. Zato bomo morali biti vsi skupaj na to bolj pozorni in bomo nestrpnost zatrli v kali. Naša navijaška skupina je ta trenutek zelo majhna, seveda pa z uspehi pričakujemo tudi več navijačev. Želimo, da bi spoštovali kodeks tega kluba. Zato bomo navijačem, če bodo želeli biti med nami, predstavili svoje standarde. Gre za odnose, ki jih imamo eden do drugega. Če se spoštujemo, nam je to vse samoumevno.

Kakšna je za vas povezava med poslom in športom?

Tako kot verjamem, da smo posel ljudje, verjamem, da smo tudi šport v vseh pogledih in kategorijah ljudje. Maksimalno verjamem in zaupam v ljudi. To je osnovni moto, ki ga bo ta klub naslednji dve leti, za kolikor sem bil izbran za predsednika kluba, tudi imel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 34 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/14

petek

2/10

sobota

-1/13

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

PRIREDITVE / Mojstrana, 19. april 2024

Nepal – dežela himalajskih velikanov

PRIREDITVE / Medvode, 19. april 2024

Evropski teden mladih

PRIREDITVE / Adergas, 19. april 2024

Večer otroškega kamišibaja

OBVESTILA / Britof, 20. april 2024

Blagoslov koles

OBVESTILA / Šenčur, 20. april 2024

Spominska plošča Janezu Mlakarju

PRIREDITVE / Adergas, 20. april 2024

Ljudske pesmi v evropskem prostoru

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

 

 
 

 

 
 
 

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...