Večino parkirišč v Bohinju upravlja občina, začasno parkirišče Labora, parkirišče pod kulturnim domom in na Vorančkovci ter gozdno cesto Voje–Vogar–Blato pa KS Stara Fužina - Studor.

Komu naj gre parkirnina

Bohinjski občinski svet se je lotil spremembe odloka o prometnem režimu občine, s katerim naj bi poenotili upravljanje parkirišč; večino upravlja občina, tri na svojem območju pa Krajevna skupnost Stara Fužina - Studor, ki s parkirnino zbere slabega pol milijona evrov.

Na občini so pripravili spremembo odloka o prometnem režimu, po kateri bi se krajevni skupnosti vzelo upravljanje parkirišč in gozdne ceste, vse parkirnine in cestnine pa bi pobirala Občina Bohinj.

Bohinjska Bistrica – Bohinjski občinski svet se je konec lanskega leta lotil spreminjanja odloka o prometnem režimu občine. Razlog je, kot navajajo, uskladitev odloka z zakonodajo in upoštevanje usmeritev organov, ki nadzorujejo delovanje občin, namen pa poenotenje upravljanja javnih parkirišč, ki bo omogočalo enotno in učinkovitejše delo.

Predlog spremembe, ki so ga svetniki v prvem branju tudi potrdili, je povzročil razburjenje predvsem v krajevni skupnosti Stara Fužina - Studor, ki kot edina v občini upravlja parkirišča na svojem območju – in tudi sama razpolaga s sredstvi, ki jih zbere na ta način.

Kot je povedal bohinjski župan Jože Sodja, so se z zadevo začeli ukvarjati po prejemu poročila nadzornega odbora, ki ugotavlja nesorazmerno financiranje krajevnih skupnosti. Krajevna skupnost Stara Fužina - Studor namreč prejema več denarja kot druge, saj pobira parkirnino na začasnem parkirišču Labora, parkirišču pod kulturnim domom in parkirišču na Vorančkovci, prav tako pa cestnino za gozdno cesto Voje–Vogar–Blato.

Na občini so zato pripravili spremembo odloka o prometnem režimu, po katerem bi se krajevni skupnosti vzelo upravljanje parkirišč in gozdne ceste, vse parkirnine in cestnine pa bi pobirala Občina Bohinj, ki to dejavnost že opravlja na drugih parkiriščih po občini.

Krajevna skupnost Stara Fužina - Studor, ki je, kot poudarja predsednik sveta KS Bojan Traven, zaradi turizma najbolj obremenjena s pločevino, že desetletja sama upravlja parkirišča. Na ta način se letno zbere približno štiristo tisoč evrov dodatnih prihodkov. »Ta sredstva vlagamo nazaj v javno infrastrukturo, obnavljamo cesto, financiramo prireditve in zagotavljamo naš način življenja. To je stvar neke samobitnosti, ki jo je KS Stara Fužina - Studor imela ne le od nastanka Občine Bohinj, ampak tudi ko je bila še pod Občino Radovljica,« je poudaril Traven.

Kot pravi, rešitve ne vidi v tem, da bi ukinjali model, ki v njihovi krajevni skupnosti deluje, temveč v tem, da bi tudi druge krajevne skupnosti opolnomočili, da bi delale na enak način in bi prejemale sredstva od parkirnin.

Župan Sodja meni, da bi zadevo lahko rešili po predlogu, da bi se denar od parkirnin razdelil tudi drugim krajevnim skupnostim glede na njihovo obremenjenost s prometom, saj ni obremenjena le Stara Fužina, temveč tudi drugi kraji v občini.

Svet krajevne skupnosti pa je januarja izvedel zbor krajanov, na katerem so, kot je povedal Traven, sklenili, da si ne bodo pustili vzeti tistega, kar jim pripada.

»Zadeve je treba predebatirati,« je prepričan župan Sodja, ki prav zato vztraja, da se odlok sprejema v dveh branjih. Pričakuje, da se bodo po potrditvi odloka na januarski seji do naslednjega branja, predvidoma marca, vendarle dogovorili. Kot je še dejal, pa je ob vprašanju parkirnin smiselno sprejeti tudi odlok o delovanju krajevnih skupnosti, ki ga občina potrebuje in je že v pripravi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 34 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/14

petek

2/10

sobota

-1/13

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

PRIREDITVE / Mojstrana, 19. april 2024

Nepal – dežela himalajskih velikanov

PRIREDITVE / Medvode, 19. april 2024

Evropski teden mladih

PRIREDITVE / Adergas, 19. april 2024

Večer otroškega kamišibaja

OBVESTILA / Britof, 20. april 2024

Blagoslov koles

OBVESTILA / Šenčur, 20. april 2024

Spominska plošča Janezu Mlakarju

PRIREDITVE / Adergas, 20. april 2024

Ljudske pesmi v evropskem prostoru

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

 

 
 

 

 
 
 

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...