Prof. dr. Marjan Pajntar

Poslovil se je dr. Marjan Pajntar

V 92. letu starosti se je poslovil prof. dr. Marjan Pajntar, mednarodno priznani ginekolog in porodničar, pionir na področjih psihosomatike in medicinske hipnoze, priljubljeni zdravnik in psiholog mnogih pacientov ter cenjeni mentor številnih mladih raziskovalcev in kliničnih delavcev.

Prof. dr. Marjan Pajntar se je rodil 6. septembra 1932 v Ljubljani in se po opravljeni gimnaziji leta 1952 vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani. Že kot študent se je vključil v raziskovalno delo in zanj leta 1956 prejel tudi Prešernovo nagrado. Zanimanje za odnos med duševnimi stanji in telesnimi odzivi ga je leta 1957 vodilo še k vzporednemu vpisu študija psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Po opravljenem študiju medicine se je odločil za specializacijo iz ginekologije in porodništva, ki jo je najprej opravljal v Porodnišnici Jesenice, dokončal pa leta 1965 v Porodnišnici Kranj, kjer je bil nato dolgoletni vodja porodniškega oddelka. Številne inovacije, ki jih je v tem času vpeljal v porodništvo, kot sta na primer prisotnost očetov pri porodu in lajšanje porodne bolečine s pomočjo medicinske hipnoze, so Porodnišnico Kranj uveljavile kot eno izmed najboljših in najbolj zaželenih v takratni državi.

Leta 1969 je uspešno zagovarjal pionirsko doktorsko delo na področju psihosomatike v porodništvu in bil ob sledečih pomembnih raziskovalnih dosežkih leta 1971 izvoljen v naziv docenta, leta 1978 v naziv izrednega profesorja, leta 1984 pa v naziv rednega profesorja. Med študenti na Medicinski fakulteti v Ljubljani je veljal za enega izmed bolj priljubljenih profesorjev, njegova zanimiva predavanja pa so bila vedno dobro obiskana. Med letoma 1989 in 1999 je nato kot vrhunski strokovnjak in raziskovalec vodil Službo za raziskovalno delo Ginekološke klinike v Ljubljani in nekaj let deloval tudi kot vodja raziskovalne dejavnosti na celotnem Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Za njegov izjemni prispevek na strokovnem, pedagoškem in raziskovalnem področju mu je Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije leta 1995 podelilo naziv višji svetnik.

Leta 1999 je postal vodja projekta Kakovost v zdravstvu v Sloveniji pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki mu je leta 2009 podelila Hipokratovo priznanje za izjemno stanovsko in organizacijsko delo v medicini. Leta 2010 pa mu je takratni predsednik Republike Slovenije prof. dr. Danilo Türk podelil tudi red za zasluge za raziskovalno, klinično in pedagoško delo na področjih perinatologije in psihologije. O izjemnem akademskem prispevku prof. dr. Marjana Pajntarja priča tudi več kot 350 znanstvenih člankov ter več izdaj strokovne knjige Nosečnost in vodenje poroda, objavljenih pod njegovim avtorstvom.

V svoji dolgoletni karieri je prof. dr. Marjan Pajntar sodeloval tudi pri ustanovitvi številnih organizacij in društev, ki še danes predstavljajo pomemben prostor izmenjave strokovnih mnenj in napredka znanosti. Tako je na primer sodeloval pri ustanovitvi Združenja za perinatalno medicino in Sekcije za klinično in eksperimentalno hipnozo pri Slovenskem zdravniškem društvu, Sekcije za perinatalno medicino Jugoslavije in Skupnosti perinatologov in neonatologov dežel Alpe-Adria. Leta 1976 je bil pobudnik ustanovitve evropske sekcije Mednarodnega združenja za hipnozo (ISH), ki je leta 1990 postala neodvisna Evropska zveza za hipnozo (ESH), leta 2007 pa tudi ustanovitelj Društva za medicinsko hipnozo Slovenije.

V zadnjih letih je prof. dr. Marjan Pajntar deloval predvsem kot predsednik in vodja izobraževanj v Društvu za medicinsko hipnozo Slovenije ter terapevt medicinske hipnoze v lastni praksi. Pomagal je mnogim ljudem z različnimi psihološkimi in psihosomatskimi težavami ter na področju uporabe hipnoze izobrazil številne kolege zdravnike in psihologe, ki nadaljujejo njegovo delo.

Vse do zadnjega je ostal aktiven tudi na drugih življenjskih področjih. Bil je ljubeč mož, oče štirim hčeram in dedek šestim vnukom. Bil je odličen gostitelj druženj za številne prijatelje, kjer jih je zabaval z igranjem trobente in neusahljivim humorjem ter kulinarično razvajal s svojimi odličnimi kuharskimi spretnostmi. Rad se je lotil tudi tehničnih in fizičnih del, vse od načrtovanja in gradnje hiše pa do sekanja drv. Bil je tudi velik ljubitelj narave. Njegov dom je bil vedno poln različnih rastlin, kot amaterski slikar pa je najraje upodabljal cvetlične motive. Poleg tega je skozi svoje življenje gojil različne živali, kot so ptice, ovce, kokoši in akvarijske ribe. Posebno svobodnega pa se je počutil takrat, ko se je lahko zavihtel v konjsko sedlo.

Kljub temu da je bil prof. dr. Marjan Pajntar izjemno cenjen predvsem kot vrhunski strokovnjak in raziskovalec, pa je mnogim predstavljal vzor tudi zaradi drugih osebnostnih kvalitet. Znan je bil po svoji večni radovednosti in veliki delovni vnemi, pa tudi srčnosti, hudomušnosti in edinstvenem čutu za sočloveka. Vedno si je znal vzeti čas in vzpostaviti pristen topel stik s svojim sogovornikom, ne glede na to, ali je šlo za pacienta, prijatelja ali zgolj bežnega znanca. Rad je imel ljudi in resnično se je trudil, da bi pomagal vsakemu, ki je to potreboval. In tudi mi smo ga imeli zato neizmerno radi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

10/16

torek

-2/14

sreda

2/12

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. april 2024

O ukvarjanju s homeopatijo

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?