Iztok Bončina, Posočje: vodnik po dolini smaragdne reke in njeni okolici, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2019, 160 strani

Vodnik v Posočje

»Posočje je območje severozahodne Slovenije, ki mu daje ime pa tudi podobo, ritem in lepoto reka Soča s svojimi stranskimi pritoki in dolinami. Glede na geografske, kulturne, etnološke in zgodovinske danosti ga delimo na Zgornje, Srednje in Spodnje Posočje. Zgornje Posočje sega od izvira Soče do Tolmina, Srednje se nadaljuje do vstopa Soče na Goriško ravan, Spodnje Posočje pa imenujemo svet med ožino pri Solkanu in izlivom Soče v Jadransko morje. Če se od izvira Soče v Trenti popeljemo ob njeni strugi, nas med potjo pričaka nekaj večjih in pomembnejših krajev, kot so Bovec, Kobarid, Tolmin, Most na Soči, Kanal ob Soči, Nova Gorica. Domačini o njih pogosto govorijo v smislu širše regije, zato so se uveljavili izrazi, kot so Bovško, Kobariško, Tolminsko. Tudi pokrajine ob drugih večjih slovenskih rekah, kot so Sava, Drava, Mura, Krka, Kolpa in še mnoge druge, se seveda ponašajo s številnimi in raznovrstnimi naravnimi zanimivostmi. Vendar pa bi naziv najlepše slovenske reke večina Slovencev pa tudi tujih obiskovalcev brez vsakršnega dvoma podelila reki Soči oziroma 'bistri hčeri planin', kot jo je imenoval pesnik Simon Gregorčič. Njen razigrani tok, razčlenjena struga, ozke in strme soteske, globoka korita, predvsem pa smaragdni, zeleno modri odtenki vode jo uvrščajo med najbolj prepoznavne, občudovane in obiskane evropske reke. Čeprav je Soča razmeroma kratka, saj od izvira do izliva meri le 137 kilometrov, pa na poti do Jadranskega morja svojo podobo pogosto spreminja, od divjega, razpenjenega hudournika do nežne, počasne in umirjene reke. V zadnjih letih je v Sloveniji, pa tudi v Evropi postala sinonim za vodne športe. Spomladi, poleti in jeseni si jo v polni meri privoščijo mnogi adrenalinski navdušenci, ki se po njenih brzicah spuščajo z gumijastimi čolni, kajaki in rečnimi bobi (hydrospeedi) ali pa se trudijo premagati ozke soteske in slapove med kanjoningom. Športniki pa niso bili prvi zanesenjaki, ki so odkrili tolmune in brzice na Soči. Že zdavnaj pred njimi so njeno bogastvo izkoriščali ribiči muharji, ki jih privlači predvsem znamenita soška postrv …« (str. 6–7)

Gorenjci živimo v gornjem Posavju, ob pritokih Save, ki je v primerjavi s Sočo reka veliko večjega formata. Vendar nas Soča in Posočje vznemirjata prav zato, ker sta drugačna, ker dišita po Sredozemlju in nas nenehno vabita na našo zahodno stran, v Mediteran. In na teh sredozemskih poteh nam pride prav tudi tale simpatični vodnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 30 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..