Izidor Trojar s fotografsko reprodukcijo slike Ivana Groharja Sveta družina, na kateri je kot Marija upodobljena Trojarjeva stara mama Franca Prezelj.

Franca je bila Groharjev model

Izidor Trojar z Jesenic je obudil spomin na svojo staro mamo Franco Prezelj, ki je bila model slikarju Ivanu Groharju. Upodobil jo je tudi kot Marijo na eni najbolj znanih slik Sveta družina. Pa je bilo med slikarjem in mlado lepotico iz Sorice še kaj več? »Rad si mislim, da je bil Grohar moj stari oče. A dokaza nimam,« pravi Trojar.

Izidor Trojar z veliko ljubezni ohranja spomin na svojo staro mamo Franco, v več zapisih je popisal spomine na njena mlada leta in na njeno življenje.

»V Sorici je živela Frančiška Prezelj. Bila je visoka, pa so ji rekli 'ta velika Franca'. Včasih je bila model slikarju Ivanu Groharju ...« Takole začenja pripoved o svoji stari mami Izidor Trojar z Jesenic, ki že več desetletij skuša razvozlati skrivnost Groharjevega odnosa s Franco, mlado lepotico iz Sorice, ki jo je eden največjih slovenskih slikarjev upodobil na več svojih slikah. Franca je tako upodobljena tudi kot lik Marije na olju na platnu z naslovom Sveta družina iz leta 1896. Franca je takrat imela 18 let, slikar Grohar 29.

Kot je kasneje pripovedovala Frančina hči Marija (mati Izidorja Trojarja), je Grohar pri slikanju za modele pogosto uporabljal domačine iz Sorice. Ob Franci je za sliko Sveta družina poziral še neki domačin, oblečen v rjav plašč. Slikar je sliko ustvarjal več dni zapored. Franca je v rokah držala 'štručenco', to je lesen model, ki se uporablja pri peki kruha, da je slikar narisal prste, kot da drži Jezuščka. Na sliki je tudi ovca, v ozadju Betlehem, desno zgoraj pa slikarjev podpis in letnica nastanka slike. Nekateri menijo, da je obraz Jožefa slikar ustvaril po svoji podobi.

Sliko je Grohar razstavil v izložbi nekega ljubljanskega trgovca, a ni bila prodana, zato jo je prinesel nazaj v Sorico. Tam je ostala do leta 1902, ko so jo po Groharjevi aferi z društveno blagajno (obtožen je bil, da je vzel denar, da je šel na oglede k italijanskim slikarjem) zarubili in odpeljali v Ljubljano.

Po dolgih letih, za božič leta 1969, pa je Frančina hči Marija na naslovnici časopisa Družina zagledala odtisnjeno sliko. Izrezala jo je in okvirila kot veliko dragocenost ...

Njen sin Izidor pa je skušal poiskati izvirno sliko. Našel jo je v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer so mu izdelali barvno fotografsko reprodukcijo slike in mu dali dovoljenje za njeno uporabo. Reprodukcijo danes hrani Izidor Trojar na svojem domu na Jesenicah.

A še bolj kot usoda slike je zanimiva skrivnostna, nikoli do konca raziskana zgodba o odnosu med Groharjem in Franco. Kot pripoveduje Trojar, sta Grohar in Franca vrsto let živela v isti hiši, Franca mu je služila kot model, leta 1904 pa je rodila nezakonsko hčer Marijo. In čeprav je bil oče uradno neznan, Trojar predvideva, da je bila Marija v resnici Groharjeva hči. Ivan Grohar je bil tako – najbrž – Trojarjev stari oče. »Rad si mislim, da je bil Grohar moj stari oče. A dokaza nimam,« doda Trojar.

Franca se ni nikoli poročila, leta 1904 je kot revna nezakonska mati z nekajmesečno hčerko odšla v Podbrdo, kjer se je preživljala kot dojilja pri najbolj premožni družini v kraju (reklo se jim je Pri peku), prala pa je tudi oblačila delavcem, ki so gradili predor. Kasneje sta v begu pred fašisti zbežali na Jesenice in tam tudi ostali. Franca je umrla stara 63 let na Slovenskem Javorniku, pokopali so jo na Koroški Beli, zatem pa njene posmrtne ostanke prenesli na pokopališče na Blejski Dobravi.

Tudi slikar Grohar se ni nikoli poročil, živel je v skromnih razmerah in za jetiko umrl v bolnišnici v Ljubljani leta 1911. Za sabo je pustil neprecenljive umetnine in nekaj dolgov, ki jih je poravnal njegov veliki prijatelj Rihard Jakopič. Pokopan je na Žalah, nagrobnik pa so mu postavili na Navju.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/9

petek

-6/11

sobota

5/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.