Predsednik republike Borut Pahor je sprejel ministra za zunanje zadeve Japonske Tara Kona. / Foto: Daniel Novakovič / STA

Sodelovanje z Japonci

V Sloveniji se je na prvem uradnem obisku mudil japonski zunanji minister, ki se je s predstavniki slovenskega političnega vrha pogovarjal tudi o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Možnosti sodelovanja z Japonci še veliko

V Sloveniji se je sredi tedna mudil japonski zunanji minister Taro Kono. Blagovna menjava med državama je na sicer relativno skromni ravni. Slovenija na Japonsko izvozi za 119 milijonov evrov blaga, uvoz pa znaša 86 milijonov evrov. Z ministrom za zunanje zadeve Mirom Cerarjem sta se zato zavzela za še dodatno okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. »Z ministrom Konom sva se strinjala, da so se možnosti za povečanje blagovne menjave močno izboljšale po uveljavitvi sporazuma o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko, da pa vse priložnosti za sodelovanje še niso zadosti izkoriščene,« je po srečanju poudaril minister Cerar, Kono pa je izrazil željo, da bi Slovenija še okrepila promocijo svojega poslovnega okolja na Japonskem. Med pogovori sta kot eno od priložnosti izpostavila Luko Koper, pa tudi področje vzpostavljanja pametnih omrežij, protonskega zdravljenja raka in elektro-mobilnosti. Med drugim sta se zavzela tudi za spoštovanje vladavine prava in arbitražnih razsodb, tako v Jadranskem kot Južnem kitajskem morju. Ministra sta izmenjala tudi stališča o aktualnih razmerah v Aziji, zlasti glede napetosti na Korejskem polotoku, o trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko, pa tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Japonskega ministra je na pogovor sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Slovenski in japonski predstavniki znanosti, medicine in gospodarstva pa so podpisali dva sporazuma o sodelovanju na področju razvoja in raziskav robotiziranih rehabilitacijskih naprav, in sicer med Univerzo v Ljubljani in Zdravstveno univerzo Fujita ter med Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom RS – Soča, Zdravstveno univerzo Fujita in podjetjem Toyota Motor Corporation.

Odlično sodelovanje med državama je pohvalil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Masaharu Yoshida.

Stoletnica pridružitve prekmurskih Slovencev

Z občinsko slovesnostjo v petek, 16. avgusta, ter mašo in državno proslavo v soboto bo v Beltincih vrhunec slovesnosti ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na nocojšnji slovesnosti bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, ki bo z Markom Viragom, županom Občine Beltinci, odkril obeležje. Obletnico sicer spremlja vrsta prireditev, izšlo je več publikacij, posnet je bil film …

Novo vodstvo direkcije za infrastrukturo

Vlada je na dopisni seji zamenjala vodstvo direkcije za infrastrukturo. Namesto zdajšnjega direktorja Damirja Topolka bo od 1. septembra direkcijo kot vršilka dolžnosti vodila Monika Pintar Mesarič. Za razrešitev se je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek odločila že februarja, in sicer je Topolka odnesla zgodba s sporno maketo drugega tira. Monika Pintar Mesarič je univerzitetna diplomirana ekonomistka, na direkcijo za infrastrukturo pa prihaja z ministrstva za finance, na katerem je zaposlena od leta 2007.

Ob mednarodnem dnevu mladih

V ponedeljek, 12. avgusta, smo obeležili mednarodni dan mladih, ki ga praznujemo od leta 1992. Dan je vsako leto namenjen opozarjanju na tematike in izzive, s katerimi se soočajo mladi, in Organizacija združenih narodov ga je letos posvetila pozivom k dostopnemu in relevantnemu izobraževanju. V Sloveniji je bilo v začetku letošnjega leta 309 tisoč mladih, starih med 15 in 29 let. Več kot polovica se jih je izobraževala, kažejo podatki statističnega urada, a čeprav je izobraževanje v Sloveniji dostopno in brezplačno, si številni študija ne morejo privoščiti zaradi neurejene stanovanjske politike, ugotavljajo na Mladinskem svetu Slovenije. Letošnji mednarodni dan mladih je bil namenjen tudi pozivom k spreminjanju izobraževanja. Na mladinskem svetu so ob tem poudarili, da faktografsko učenje ni dovolj, izobraževanje pa se mora usmeriti v krepitev kompetenc.

Vlak se je znova iztiril

Na Postaji Rimske Toplice, na istem mestu kot pred tednom dni, se je v sredo znova iztiril vlak. Pred dnevi sta se iztirila dva madžarska vagona mednarodnega potniškega vlaka, a so na Slovenskih železnicah ocenili, da je napaka najverjetneje na vagonih, ne na infrastrukturi, tokrat pa sta se na istem mestu iztirila lokomotiva tovornega vlaka in en vagon. Proga Zidani Most–Celje je bila zato zaprta.

Država na tem odseku sicer pravkar izvaja nadgrad­njo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 45 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

2/20

sobota

5/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */