Milan Čadež

Bojijo se, da bodo hribovite občine še bolj prikrajšane

V Tolminu so se pred kratkim srečali župani devetih občin, ki bi jim predvidena sprememba zakona o financiranju občin skupaj s še nekaterimi drugimi občinami zahodnega dela države na letni ravni skupno vzela dva milijona evrov. Na to se je že odzval minister za javno upravo Rudi Medved.

Župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je povedal, da bi, če bi predlagana formula za izračun povprečnine ostala, v proračun njihove občine na leto priteklo dvesto tisoč evrov manj, to pa so sredstva, ki jih v občini v zadnjih letih večinoma namenijo za vzdrževanje in investicije v cestno omrežje.

Tolmin – Sopodpisanih devet županov, z gorenjskega konca bohinjski župan Jože Sodja in župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, ministra za javno upravo in vlado pozivajo k umiku nameravane spremembe formule za izračun povprečnine iz Zakona o financiranju občin, in predlagajo, da se v formuli za izračun povprečnine poveča pomen cest in površin. Po predvidenem izračunu se namreč zmanjšujeta teži površine ter dolžine občinskih cest, ki sta v hribovskih, goratih in ponekod že redko poseljenih predelih zahodne Slovenije pomembna faktorja.

Milan Čadež je povedal, da bi, če bi predlagana formula za izračun povprečnine ostala, v proračun njihove občine na leto priteklo dvesto tisoč evrov manj, to pa so sredstva, ki jih v občini v zadnjih letih večinoma namenijo za vzdrževanje in investicije v cestno omrežje. »Zagotavljanje cestne infrastrukture v hribovitem podeželju je na prebivalca bistveno dražje kot v mestih, ker dodatno investiramo v podporne in oporne zidove. Na teh cestah izvajamo šolske prevoze, več je potrebnega vzdrževanja v zimskem času, saj naša občina seže do tisoč metrov nadmorske višine. Pozimi se razmere na teh razdaljah stalno spreminjajo, naša osnovna naloga pa je seveda, da zagotovimo varnost. Ogromno škode je bilo že povzročene višinskim kmetijam, a zdaj jim bodo pogoje še slabšali? Glede na izkušnje s prejšnjo in sedanjo vlado me skrbi, da bo za podeželje samo še slabše,« je kritičen Milan Čadež. Občina Gorenja vas - Poljane ima 380 kilometrov občinskih cest na 153 kvadratnih kilometrih, po polovici teh potekajo šolski prevozi.

Bohinjski župan Jože Sodja je pojasnil, da bi nova formula za izračun povprečnine njihov proračun na leto oklestila za dobrih 150 tisoč evrov. »Ta denar še kako potrebujemo, samo za šolske prevoze na leto namenimo 180 tisoč evrov, za pluženje pozimi od 120 tisoč do 180 tisoč evrov, odvisno, kako huda je zima. Strošek občine je tudi pluženje pločnikov, ki so ob državnih cestah.« Bohinjska občina leži v pasu Triglavskega narodnega parka (TNP) in vse ceste, ki ležijo v TNP, se morajo graditi in urejati v skladu z Zakonom o TNP, uporabljajo se drugi materiali, drugačen je način dela, kar vse skupaj še podraži.

Po sestanku županov se je odzval minister za javno upravo Rudi Medved. Pojasnil je, da je sveženj ukrepov, ki zadevajo financiranje občin, njihovo ministrstvo pripravilo skupaj z vsemi resorji drugih ministrstev in predstavniki vseh treh združenj občin, ki so enakopravne članice delovne skupine. Nobene potrebe ni, da je vsak na svojem bregu, kajti, kot je dejal: »Vsi smo občine in vsi smo država.« Minister je pojasnil, da je pobuda za spremembo formule za izračun povprečnine prišla ravno s strani občin, da se kompenzira tudi tisto, kar je občinam povzročilo minus zaradi dogovora s sindikati o zvišanju plač uslužbencev v javnem sektorju. Poudaril je, da je formula večplastna in zajema mnoga področja in da so spremembe šele v fazi predloga. Delovna skupina se bo vnovič sestala konec avgusta, do takrat pa minister od vseh treh združenj občin pričakuje usklajen predlog. »Šele javna razprava pa bo pokazala, kaj je sprejemljivo za najširši krog občin in javni proračun,« je sklenil minister.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

3/19

sobota

5/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)