Milan Čadež

Bojijo se, da bodo hribovite občine še bolj prikrajšane

V Tolminu so se pred kratkim srečali župani devetih občin, ki bi jim predvidena sprememba zakona o financiranju občin skupaj s še nekaterimi drugimi občinami zahodnega dela države na letni ravni skupno vzela dva milijona evrov. Na to se je že odzval minister za javno upravo Rudi Medved.

Župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je povedal, da bi, če bi predlagana formula za izračun povprečnine ostala, v proračun njihove občine na leto priteklo dvesto tisoč evrov manj, to pa so sredstva, ki jih v občini v zadnjih letih večinoma namenijo za vzdrževanje in investicije v cestno omrežje.

Tolmin – Sopodpisanih devet županov, z gorenjskega konca bohinjski župan Jože Sodja in župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, ministra za javno upravo in vlado pozivajo k umiku nameravane spremembe formule za izračun povprečnine iz Zakona o financiranju občin, in predlagajo, da se v formuli za izračun povprečnine poveča pomen cest in površin. Po predvidenem izračunu se namreč zmanjšujeta teži površine ter dolžine občinskih cest, ki sta v hribovskih, goratih in ponekod že redko poseljenih predelih zahodne Slovenije pomembna faktorja.

Milan Čadež je povedal, da bi, če bi predlagana formula za izračun povprečnine ostala, v proračun njihove občine na leto priteklo dvesto tisoč evrov manj, to pa so sredstva, ki jih v občini v zadnjih letih večinoma namenijo za vzdrževanje in investicije v cestno omrežje. »Zagotavljanje cestne infrastrukture v hribovitem podeželju je na prebivalca bistveno dražje kot v mestih, ker dodatno investiramo v podporne in oporne zidove. Na teh cestah izvajamo šolske prevoze, več je potrebnega vzdrževanja v zimskem času, saj naša občina seže do tisoč metrov nadmorske višine. Pozimi se razmere na teh razdaljah stalno spreminjajo, naša osnovna naloga pa je seveda, da zagotovimo varnost. Ogromno škode je bilo že povzročene višinskim kmetijam, a zdaj jim bodo pogoje še slabšali? Glede na izkušnje s prejšnjo in sedanjo vlado me skrbi, da bo za podeželje samo še slabše,« je kritičen Milan Čadež. Občina Gorenja vas - Poljane ima 380 kilometrov občinskih cest na 153 kvadratnih kilometrih, po polovici teh potekajo šolski prevozi.

Bohinjski župan Jože Sodja je pojasnil, da bi nova formula za izračun povprečnine njihov proračun na leto oklestila za dobrih 150 tisoč evrov. »Ta denar še kako potrebujemo, samo za šolske prevoze na leto namenimo 180 tisoč evrov, za pluženje pozimi od 120 tisoč do 180 tisoč evrov, odvisno, kako huda je zima. Strošek občine je tudi pluženje pločnikov, ki so ob državnih cestah.« Bohinjska občina leži v pasu Triglavskega narodnega parka (TNP) in vse ceste, ki ležijo v TNP, se morajo graditi in urejati v skladu z Zakonom o TNP, uporabljajo se drugi materiali, drugačen je način dela, kar vse skupaj še podraži.

Po sestanku županov se je odzval minister za javno upravo Rudi Medved. Pojasnil je, da je sveženj ukrepov, ki zadevajo financiranje občin, njihovo ministrstvo pripravilo skupaj z vsemi resorji drugih ministrstev in predstavniki vseh treh združenj občin, ki so enakopravne članice delovne skupine. Nobene potrebe ni, da je vsak na svojem bregu, kajti, kot je dejal: »Vsi smo občine in vsi smo država.« Minister je pojasnil, da je pobuda za spremembo formule za izračun povprečnine prišla ravno s strani občin, da se kompenzira tudi tisto, kar je občinam povzročilo minus zaradi dogovora s sindikati o zvišanju plač uslužbencev v javnem sektorju. Poudaril je, da je formula večplastna in zajema mnoga področja in da so spremembe šele v fazi predloga. Delovna skupina se bo vnovič sestala konec avgusta, do takrat pa minister od vseh treh združenj občin pričakuje usklajen predlog. »Šele javna razprava pa bo pokazala, kaj je sprejemljivo za najširši krog občin in javni proračun,« je sklenil minister.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/9

petek

-6/11

sobota

5/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.